Η κατάθλιψη των γιορτών

Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου, Κατερίνα Μάρτου και Έλενα Στεφούλη

   Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή χαράς, την οποία περνάμε συνήθως με φίλους και συγγενείς. Αυτήν την περίοδο δίνεται η ευκαιρία στα μέλη κάθε οικογένειας και οποιασδήποτε σχέσεις να δεθούν μεταξύ τους. Ωστόσο, στις μέρες μας, ένα συχνό φαινόμενο που διαπιστώνεται σε αρκετούς ανθρώπους είναι η μελαγχολία και η κατάθλιψη των Χριστουγέννων. Αναμφισβήτητα, έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις για αυτό το θέμα.

   Η κατάθλιψη των εορτών δεν είναι μόνιμη κατάσταση αλλά  προσωρινή και δεν αφορά  όλουςΑποτέλεσμα εικόνας για καταθλιψη χριστουγεννων τους ανθρώπους. Συνήθως, πάσχουν από αυτήν συνάνθρωποί μας που έχουν χάσει κάποιο κοντινό τους πρόσωπο και χαρακτήρες οι οποίοι είναι μοναχικοί και σκέφτονται αρνητικά . Επιπλέον, η πάθηση αυτή σημειώνεται σε οικογένειες που τα μέλη τους δεν απολαμβάνουν οικονομική άνεση, λόγω της ανεργίας των γονέων, ούτε και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των παιδιών τους, όσον αφορά στα δώρα. Επιπρόσθετα, άλλη μια αιτία εκδήλωσης της νόσου αυτής είναι η μοναξιά. Πολλοί ηλικιωμένοι βασανίζονται από αυτήν λόγω απουσίας -κυριολεκτικής και μεταφορικής- των δικών τους ανθρώπων. Τέλος, η ασθένεια αυτή παρατηρείται και σε ένα μικρό ποσοστό διαζευγμένων.

   Αυτό το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Γιατί, πολλές φορές ο κόσμος και ειδικότερα τα παιδιά νιώθουν υψηλές προσδοκίες για την περίοδο των γιορτών. Συνήθως οι ενήλικες επαναφέρουν τις αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων κατά την εποχή αυτή. Ωστόσο, διαταραγμένοι είναι και οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες, ή όσοι πενθούν για συγγενικά πρόσωπα, ή εκείνοι που βιώνουν συντριπτικά μια οποιαδήποτε απώλεια. Επίσης, η κατάθλιψη εκδηλώνεται σε άτομα που έπασχαν από αυτήν κατά την εφηβεία, καθώς η νόσος επανέρχεται και στο παρόν. Τέλος, παρατηρείται ότι οι νεαροί που έχουν ζήσει δύσκολα διαζύγια ή έχουν, γενικά, προβλήματα με τους γονείς τους ανήκουν στην ομάδα των πιο ευάλωτων στη συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια.

Ανακεφαλαιώνοντας, η κατάθλιψη των γιορτών επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν, όμως, τρόποι αντιμετώπισής της, ώστε δεν είναι ανάγκη να διαταράζεται το ζεστό γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ανθρώπους τους περιβάλλοντός τους. Ευχή μας είναι οι πρώτοι να φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους ζητώντας βοήθεια ειδικών και οι δεύτεροι να τους στηρίζουν ενθαρρύνοντάς τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σχολιάστε

Top