Υπάρχει άραγε αληθινή φιλία;

                                                 γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Δέσποινα Παύλου και Ανδριάνα Μοσχοπούλου

Efilia2να σημαντικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου είναι η φιλία που αναπτύσσεται στη σχέση του με τους άλλους, η οποία αποτελεί ισχυρό ψυχικό δεσμό και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων, λαών, αθλητικών, πολιτικών και άλλων κοινωνικών ομάδων. Είναι σημαντικό να τονιστεί από την αρχή ότι φιλία δεν σημαίνει απλή συμπάθεια αλλά αληθινό ψυχικό δόσιμο, δηλαδή ένα από τα πιο εκλεκτά αισθήματα, την αγάπη. Ιδίως στη διάρκεια της εφηβείας, ο νέος άνθρωπος ανακαλύπτοντας ακόμη τον εαυτό του, δεν γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται διάφορες καταστάσεις και, μέσα σ” αυτές, τη φιλία του με τους άλλους.

Στο σύγχρονο παρόν, η ουσιαστική φιλία συνήθως φθείρεται λόγω ποικίλων παραγόντων. Αρχικά, ο σύγχρονος πιεστικός και γρήγορος τρόπος ζωής επηρεάζει καθοριστικά τις σχέσεις των ανθρώπων. Στις μέρες μας, η «φιλία» σημαίνει χρήσιμη συναναστροφή και οφείλεται συχνά σε προσωπικά συμφέροντα. Επίσης, αλλοιώνεται εξαιτίας των ταχύτατων ρυθμών της σύγχρονης ζωής και της απώλειας ελεύθερου χρόνου, αφού κάθε άτομο στρέφεται σε μοναχικές δραστηριότητες και ολοένα απομονώνεται. Επιπλέον, η έλλειψη ηθικής και η απουσία πίστης σε κοινωνικές αρετές, η απώλεια του πνεύματος αυτοθυσίας, συνεργασίας, ανεκτικότητας, καθώς και η απουσία αφοσίωσης, δυσχεραίνουν τις φιλικές σχέσεις. Αξιομνημόνευτο, ότι η δυσλειτουργία των φορέων κοινωνικοποίησης -οι οποίοι αδυνατούν να μεταγγίσουν  στα παιδιά την αξία των φιλικών σχέσεων και της αγωγής- εντείνει το πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, ένας έφηβος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα της φιλίας, γιατί νιώθει την ανάγκη να επικοινωνεί πνευματικά και ψυχικά και διότι, ως άνθρωπος, είναι από τη φύση του κοινωνικό ον, ώστε δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του. Ο νέος επιθυμεί να καλύπτει τις ψυχικές και φυσικές του ανάγκες μοιραζόμενος τα συναισθήματα που βιώνει. Γι” αυτό, η φιλική σχέση βοηθά στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του, καθώς λόγω αυτής αναπτύσσεται η κριτική σκέψη και η καλλιέργεια ηθικών αξιών και ιδανικών. Τέλος, εξαιτίας της, οι άνθρωποι και ιδίως οι έφηβοι απολαμβάνουν τη συντροφικότητα στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Βέβαια, η γνήσια φιλία βασίζεται σε κάποια χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητο να διαθέτουν τα πρόσωπα που σχετίζονται. Βασικότερα είναι η ειλικρίνεια, δηλαδή συμπεριφορά εκφρασμένη με καθαρότητα σκέψης και ήθους,με αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια και σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου.

Αβίαστα, λοιπόν, συνάγεται το συμπέρασμα, ότι στο σύγχρονο παρόν η πραγματική εφηβική φιλία είναι ανεκτίμητη σαν διαμάντι, ιδιαίτερα για τους έφηβους που περνάνε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής τους, κατά την οποία επιδιώκουν τη συναισθηματική και ψυχική ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.

2 comments on “Υπάρχει άραγε αληθινή φιλία;

  1. Μπράβο, κορίτσια, πολύ ενδιαφέρον κείμενο!

Σχολιάστε

Top