Βullying: Δυστυχώς, διαρκώς επίκαιρο…

Γράφουν οι μαθήτριες της Β” γυμνασίου, Matilda Cuka και Μπίτζιου Κατερίνα.

bullyingΚατά τα τελευταία χρόνια, το «bullying» (στα ελληνικά, «εκφοβισμός») είναι ένα προβληματικό φαινόμενο που  αντί να μειώνεται όλο και εντείνεται. Πρόκειται για τον διαρκή και επίμονο εκφοβισμό από πλευράς ενός ή περισσότερων θυτών εναντίον ενός «αδύναμου» θύματος. Παρατηρείται ιδίως στα σχολεία και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, οι πιο βασικοί από τους οποίους είναι είναι ο λεκτικός, ο σωματικός και ο ψυχικός εκφοβισμός.

Ειδικότερα, λεκτική βία ασκείται, όταν ο θύτης παρενοχλεί με βρισιές και υποτίμηση το θύμα απειλώντας το να μην φανερώσει τίποτε και σε κανέναν. Το θύμα συνήθως τον υπακούει, διότι φοβάται να υποφέρει περισσότερο. Σε άλλες περιπτώσεις, ο θύτης ασκεί στον «αδύναμο» σωματική βία, με ξυλοδαρμούς, σπρωξίματα, τραυματισμούς. Κάποιες άλλες φορές, εκφράζεται ψυχικός εκφοβισμός, αφού ο θύτης απειλεί και εκβιάζει επίμονα το θύμα, κάνοντας τη ζωή του τελευταίου ανυπόφορη. Η τελευταία αυτή μορφή «bullying», πραγματοποιείται ιδίως στο διαδίκτυο, μέσω του οποίου ο θύτης αποστέλνει απειλητικά μηνύματα στο θύμα ή -και- δημοσιεύει προσωπικά δεδομένα χωρίς την άδειά του. Ο θύτης βρίσκει παιδιά – θύματα τα οποία έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση , έλλειψη αυτοσεβασμού, αδυναμία αντιμετώπισης καταστάσεων και είναι εσωστρεφή σαν άτομα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο συναισθηματικός εκβιασμός ο οποίος αποτελεί το τελευταίο στάδιο. Τα θύματα καταλήγουν να κλείνονται στον εαυτό τους , να αποκόβονται από το κοινωνικό σύνολο και όλα αυτά γίνονται εξαιτίας κάποιων ψεύτικων φημών που μπορεί να διαδίδονται για αυτούς.

Αυτό που προκαλεί απορία για τον σχολικό εκφοβισμό είναι το γεγονός ότι, παρόλο που την τελευταία δεκαετία έχουν διοργανωθεί ενημερώσεις, ημερίδες και «εκστρατείες» κατά του «bullying» και παρόλο που στα σχολεία έχουν ληφθεί πολλά και σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπισή του, ωστόσο αυτό συνεχίζεται. Μάλλον χρειάζεται και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι υπεύθυνοι της παιδείας να προβληματιστούν σχετικά με την παραπάνω διαπίστωση και να καταστρώσουν νέες στρατηγικές καταπολέμησης αυτού του απάνθρωπου φαινομένου.

       Πώς αντιμετωπίζουμε το bullying 

Αν ασκείτε bullying σε κάποιον συμμαθητή σου:

  • Μίλα σε έναν καθηγητή σου που εμπιστεύεσαι ή σε κάποιον γονιό.
  • Μην επιτρέψεις γέλια και άσχημες κουβέντες.
  • Κάλεσε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα ΠαιδιΆ SOS 1056, για να μιλήσεις με κάποιον ψυχολόγο.

Εάν δέχομαι εγώ bullying 

  • Δεν φταίω εγώ σε τίποτα και δεν έκανα τίποτα για να μου συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.
  • Αποφεύγω τους θήτες.
  • Λέω με σιγουριά ΣΤΑΜΑΤΑ!
  • Αν συνεχιστεί το λέω σε κάποιον που εμπιστεύομαι.

Σχολιάστε

Top