Πως Γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις χώρες του εξωτερικού

Γράφει η μαθήτρια της  Β τάξης,  Λέσι Πρανβέρα

   londonΚανένας άλλος λαός δεν έχει γιορτάσει τα Χριστούγεννα τόσο πολύ όσο οι Άγγλοι!  Στην Αγγλία οι γιορτές εξακολουθούν να διατηρούν ένα ιδιαίτερο χρώμα: μπαρόκ στολισμοί, καμπάνες, κουδούνια, χορωδίες και κάλαντα στις γωνίες των δρόμων. Στο παρελθόν, τα κάλαντα τραγουδούσαν πλανόδιοι μουσικοί. Αργότερα κάθε χωριό είχε τις δικές του μπάντες με τραγουδιστές για κάλαντα. Σήμερα, ξεφυλλίζοντας κανείς μια τοπική εφημερίδα ή περιδιαβαίνοντας το ίντερνετ, θα βρει δεκάδες εκδηλώσεις με κάλαντα, όχι μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει κεντρικό ρόλο στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Η παράδοση έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη βασιλεία της βασίλισσας Victoria και του πρίγκηπα Albert , στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο πρίγκηπας Albert έφερε το έθιμο από την πατρίδα του, την Γερμανία.

   Το δέντρο είναι δώρο της Νορβηγίας, παράδοση που έχει διατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο βασιλιάς της χώρας είχε εξορισθεί στην Αγγλία κατά τη γερμανική κατοχή. Τότε οι Νορβηγοί ρίσκαραν για χρόνια τη ζωή τους προκειμένου ο βασιλιάς τους να γιορτάζει κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα δίπλα στο δέντρο από τη Νορβηγία. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, η παράδοση συνεχίζεται ως τις μέρες μας!

    Στην Αγγλία η αρχική μορφή του Πατέρα των Χριστουγέννων δεν ήταν όπως την ξέρουμε σήμερα, δηλαδή δεν φορούσε κόκκινη στολή αλλά πράσινη και δεν έφερνε τα δώρα στα μικρά παιδιά, επομένως δεν έμπαινε και από την καμινάδα! Απλώς περιπλανιόταν από σπίτι σε σπίτι, χτυπώντας την πόρτα και πανηγύριζε με τις οικογένειες. Ο πατέρας των Χριστουγέννων (όπως αποκαλούν τον Άγιο Βασίλη στην Αγγλία) με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα, άρχισε να εμφανίζεται στα τέλη της Βικτωριανής εποχής, όταν ο Santa Claus έφτασε στην Αμερική. Τότε τα δύο αυτά πρόσωπα συγχωνεύτηκαν και γεννήθηκε ο Πατέρας των Χριστουγέννων ή ο Santa Claus γνωστός σε εμάς ως Άγιος Βασίλης.

   Τα μικρά παιδιά της Αγγλίας, πριν έρθουν τα Χριστούγεννα γράφουν ένα γράμμα για τα παιχνίδια που επιθυμούν να τους φέρει ο Πατέρας των Χριστουγέννων και το στέλνουν ή χρησιμοποιούν την παλιά μέθοδο, δηλαδή το ρίχνουν στο πίσω μέρος του τζακιού. Τα μεσάνυχτα, ο Πατέρας των Χριστουγέννων εισέρχεται στα σπίτια των παιδιών από την καμινάδα και αφήνει δώρα στις κάλτσες, που έχουν κρεμάσει τα παιδιά στο τζάκι, ή σε τσάντες δίπλα στα κρεβάτια τους ή κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

   Η παράδοση του κρεμάσματος της κάλτσας στις καπνοδόχους ξεκίνησε καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε που ο Πατέρας των Χριστουγέννων κατέβαινε από μια καμινάδα, του έπεσαν κατά λάθος μερικά χρυσά νομίσματα και βρέθηκαν μέσα σε μια κάλτσα που την είχαν απλώσει εκεί για να στεγνώσει! Και έτσι αυτή η παράδοση πέρασε από γενιά σε γενιά! Οι κάλτσες μπορεί πια να μην έχουν χρυσά νομίσματα, όμως τα παιδιά βρίσκουν διάφορα δώρα! Επίσης, να προσθέσουμε ότι δεν ανοίγουν τα δώρα τους μόλις ξυπνήσουν, αλλά περιμένουν μέχρι το απόγευμα των Χριστουγέννων!

One comment on “Πως Γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις χώρες του εξωτερικού

  1. Ο/Η Βελουδη Ματινα λέει:

    Χριστουγεννα, αγαπημένη γιορτή όλων, μικρών και μεγάλων…. Συγχαρητήρια Λεσι για το κείμενο σου ❤

Σχολιάστε

Top