Έφηβοι και τροχαία ατυχήματα

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης,  Τσόλη Μαρία και Τσούκα Maτίλντα

troxaia

    Τα τροχαία ατυχήματα των εφήβων στην χώρα μας είναι πάρα πολλά. Τι σημαίνουν όμως τροχαία ατυχήματα; Είναι αυτά που συμβαίνουν σε οδικό δίκτυο και προκαλούν υλικές ζημιές. Θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε σαν δολοφόνους εφήβων που επιφέρουν τον άσχημο τραυματισμό και κάποιες φορές τον θάνατο των νέων ανθρώπων.

    Γιατί άραγε να συμβαίνουν τόσα τροχαία; Σημαντικότερες αιτίες είναι το αλκοόλ, η αυξημένη ταχύτητα, η μη χρήση ζώνης από οδηγούς και επιβάτες. Επίσης η «μαγκιά» που έχουν οι έφηβοι και οδηγούν ανεξέλεγκτα χωρίς δίπλωμα επιφέρει πολλούς κινδύνους. Θέλουν να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν τα όρια τους, να δείξουν τις ικανότητες τους «ελιγμούς» στους δρόμους είτε με το αμάξι του μπαμπά τους είτε με τα μηχανάκια τους. Όμως η λογική δεν λειτουργεί όταν πιάνουν στα χέρια τους το τιμόνι.

Οι «κόντρες» με τα μηχανάκια είναι μία συχνή μόδα των εφήβων. Μοιάζει με το παραμύθι «Ο λαγός και η χελώνα». Ποιος θα φτάσει πρώτος στο τέρμα και τι θα κερδίσει; Το πιο πιθανό είναι ο αγώνας να καταλήξει σε ατύχημα με δυσάρεστες συνέπειες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν και με τα ποδήλατα. Οι νέοι ποδηλάτες αγνοώντας τα άλλα οχήματα του οδικού δικτύου κάνουν «ποδηλατικές φιγούρες» για να αποδείξουν στους φίλους τους ότι είναι ικανοί για τα πάντα.

 

One comment on “Έφηβοι και τροχαία ατυχήματα

  1. Ο/Η Βελουδη Ματινα λέει:

    Συγχαρητήρια Μαρία και Ματίλντα για το άρθρο σας. Η αλήθεια είναι ότι η ανεβασμενη αδρεναλίνη των νέων, χτυπάει κόκκινο πολλες φορες, με αποτέλεσμα να βιώνουν ατυχήματα που σημαδεύουν τη ζωή τη δική τους και όχι μόνο…. Προσοχή λοιπόν!!!!

Σχολιάστε

Top