Γράφει η μαθήτρια της Β΄ τάξης, Αγγελική Μακρή
Το Κίνημα Me Too είναι ένα ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, αλλά και στην κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής (λεκτικής, ψυχολογικής-ψυχικής, σωματικής, εκφοβισμού εργασιακού ή μη) σε ανήλικους και ενήλικες. Ως σεξουαλική παρενόχληση ορίζεται η συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα, είτε λεκτική (όπως π.χ. ερωτήσεις – σχόλια με σεξουαλικό περιεχόμενο, σεξουαλικά υπονοούμενα, χειρονομίες, βλέμματα κ.λπ.), είτε μη λεκτική, είτε σωματική η οποία δεν είναι επιθυμητή και αποδεκτή από το πρόσωπο που τη δέχεται. Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο εργασιακό περιβάλλον, σε χώρους εκπαίδευσης, αθλητισμού, θρησκευτικής λατρείας, σε κοινωνικά ιδρύματα, καθώς και σε οποιονδήποτε τομέα της κοινωνικής ζωής.Επίσης ,το κίνημα προσπάθησε να βοηθήσει και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η ενδοοικογενειακή βία είναι κάθε είδους σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος από μέλη της οικογενείας του ή από τον πρώην ή νυν σύζυγο ή σύντροφο, είτε μένουν στο ίδιο σπίτι είτε όχι.
Ταράνα Μπερκ
Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ ξεκίνησε το κίνημα Me Too το 2006.Η Μπερκ άρχισε να χρησιμοποιεί το «Me Too» για να βοηθήσει Αφροαμερικανικής καταγωγής γυναίκες, κυρίως έφηβες, με δραματικές εμπειρίες βιασμού, σωματικής και λεκτικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να διαμαρτυρηθούν δημόσια. Η ίδια η Μπερκ είχε υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.
Το κίνημα Με Too στην Ελλάδα
Το ελληνικό Κίνημα του Me Too ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2020 και πήρε μεγαλύτερη έκταση τον Ιανουάριο του 2021, ύστερα από τη δημόσια καταγγελία της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική επίθεση που είχε δεχτεί πολλά χρόνια πριν από μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.
Το κίνημα Me Too στην Κίνα
Οι γυναίκες αυτές συγκέντρωσαν επιπλέον άτομα από όλον τον κόσμο μέσω της χρήσης του hashtag #MeToo με στόχο να βοηθήσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους. Σε συνδυασμό με το hashtag #MeToo, χρησιμοποιήθηκαν emoji με λαγουδάκι, μπολ και ρύζι. Ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα συγκεκριμένα emoji ήταν ότι είχαν συμβολικό νόημα πίσω τους. Ένα καλό παράδειγμα είναι το σύμβολο «Rice bunny» (λαγουδάκι ρυζιού) που στα κινέζικα προφέρεται «μι του».
Συνεπώς, το Κίνημα Με Too έδωσε φωνή σε όσους ανθρώπους ως τώρα δεν μπορέσαν να φωνάξουν ΒΟΗΘΕΙΑ. Τώρα όμως έχουν φωνή, έχουν στήριξη.
Το άρθρο αυτό είναι αρκετά καλά γραμμένο με αρκετές χρήσιμες πληροφορίες και μας βοηθάει να κατανοήσουμε το θέμα.