​Τι είναι το blackout challenge;

Γράφουν οι μαθήτριες της Β τάξης Αδαμοπούλου Κατερίνα και Ανεσίδη Αλίκη

 0BF4AFD7-7AFD-4559-9DE2-8EE26C6715CDΤο blackout challenge είναι μια πρόκληση όπου οι έφηβοι αυθυποβάλλονται να απαγχονιστούν. Ο τρόπος που κατορθώνεται αυτή η δοκιμασία είναι ο παρακάτω: Ο έφηβος θα πρέπει να βγάλει το κορδόνι από το παπούτσι του ή να πάρει ένα καλώδιο και να το τυλίξει γύρω από τον λαιμό του. Αυτό έχει ως στόχο να χαθούν οι αισθήσεις του νέου για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια, σύμφωνα με την πρόκληση, καλείται να ανεβάσει στο διαδίκτυο  τη στιγμή όπου τις ανακτά  ξανά.

Τώρα γεννάται το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι οι οποίοι κάνουν τα παιδιά να ανταποκρίνονται σ” αυτή την πρόκληση. Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγου Αλεξάνδρα Καπάτου, οι έφηβοι  τείνουν σ” αυτή την απόφαση, διότι θέλουν να δείξουν δύναμη και να λάβουν την αποδοχή των διαδικτυακών τους φίλων.

Συγκλονίζουν οι ιστορίες από μικρά παιδιά που “έπεσαν” θύματα αυτής της δοκιμασίας. Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και η νεαρή Arriani Jaileen Arroyo. Πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου 2021, όταν δοκίμασε το blackout challenge.  Σε δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας «Los Angeles Times», η οικογένεια και το Social Media Victims Law Center ισχυρίζονται ότι η Arriani«σταδιακά απέκτησε εμμονή» με το TikTok. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο αδελφός της Edwardo είπε στον πατέρα τους ότι η Arriani δεν κουνιόταν. Ο Heriberto πήγε να την ελέγξει και τη βρήκε κρεμασμένη από το λουρί του σκύλου της οικογένειας με αποτέλεσμα να μείνει εγκεφαλικά νεκρή.

Ίσως να μην είχαμε αυτή την τραγική κατάληξη της Arriani, εάν είχε μιλήσει στους γονείς της για τη συγκεκριμένη πρόκληση την οποία είχε παρακολουθήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχε εκφράσει τις σκέψεις της σχετικά με αυτήν. Είναι πιθανό, αν γινόταν αυτό, οι γονείς να ενημέρωναν το σχολείο. Το σχολείο με τη σειρά του σε συνεργασία με τον ψυχολόγο, τον κοινωνικό λειτουργό και τον σχολικό νοσηλευτή θα μπορούσε να διοργανώσει ομιλίες πληροφόρησης των κινδύνων  της “δοκιμασίας”.

​​Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης γονέων και παιδιών αλλά και οικογένειας-σχολείου μπορούν να σώσουν τους νέους από διάφορες “ προκλήσεις”.

 

One comment on “​Τι είναι το blackout challenge;

  1. Ο/Η Γρηγοριαδου λέει:

    Εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα σας. Απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Σχολιάστε

Top