Θετικές και αρνητικές όψεις της διαδικτυακής φιλίας

                                                                                               Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ τάξης Λυδία Γεωργιάδου και Ελένη Κωστογλίδη

 ig_close_friends-01Σήμερα οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους έρχονται σε επαφή με το διαδίκτυο πολλές ώρες την ημέρα. Συνήθως τα παιδιά είναι αυτά που σερφάρουν και ασχολούνται περισσότερο με το διαδίκτυο. Μέσα από αυτό πληροφορούνται για οτιδήποτε τους ενδιαφέρει, επικοινωνούν με κοντινούς φίλους και ανθρώπους και παίζουν διάφορα παιχνίδια. Επιπλέον, γνωρίζουν και άλλους, άγνωστους γι” αυτούς ανθρώπους, συνήθως, μέσα από παιχνίδια ή και εφαρμογές, που δεν τους γνωρίζουν  από κοντά, αλλά γίνονται φίλοι και αρχίζουν να επικοινωνούν συστηματικά. Οι άνθρωποι φυσικά βλέπουν την καλή και όμορφη πλευρά του διαδικτύου και λογικό είναι να τους αρέσει και να συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν χωρίς κάποια φοβία, αλλά δεν ξέρουν ότι κρύβει επίσης και πολλούς κινδύνους τους οποίους πρέπει να τους γνωρίζουν.

Αρχικά, στο διαδίκτυο έχουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε και να λαμβάνουμε εύκολα και γρήγορα μηνύματα, εικόνες ακόμη κι ήχους. Μέσα από τα παιχνίδια που παίζουμε, γνωρίζουμε νέους ανθρώπους με τους οποίους δενόμαστε και γινόμαστε φίλοι. Έτσι, λοιπόν, ανεβαίνει και η ψυχολογική μας κατάσταση και ξεχνιόμαστε από τα καθημερινά μας προβλήματα, εφόσον έχουμε την παρέα, την συντροφικότητα και έναν φίλο με τον οποίο πλέον επικοινωνούμε συστηματικά και γνωριζόμαστε καλύτερα. Επίσης, μέσω του διαδικτύου κοινωνικοποιούμαστε και καθώς συναναστρεφόμαστε και επικοινωνούμε καθημερινά με ξένους ανθρώπους, μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε το διαφορετικό, αλλά ακόμη, αυξάνεται και το επίπεδο της μάθησης μας, καθώς αρχίζουμε να ενδιαφερόμαστε και για τον τρόπο ζωής άλλων λαών και πολιτισμών. Τέλος, οι φίλοι που έχουμε κάνει, αφού πλέον μας γνωρίζουν και έχουμε δεθεί, μάς στηρίζουν και αλληλοβοηθιόμαστε στα προβλήματα μας, καθώς εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και ανοιγόμαστε σ” αυτούς.

Αντίθετα, όπως είπαμε, το διαδίκτυο και η επικοινωνία μέσω αυτού με άλλους ανθρώπους κρύβει μέσα του και πολλούς κινδύνους. Πρώτα απ” όλα,  όταν επικοινωνούμε με οποιονδήποτε από το ίντερνετ,  χάνονται όλα τα συναισθήματα και οι εκφράσεις ενός διαλόγου, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές όπου μας λένε ψέματα για οτιδήποτε μπορεί κάνεις να φανταστεί. Επιπλέον, πολλά παιδιά πέφτουν θύματα παιδοφιλίας και εκβιασμών και αυτό πολλές φορές τα οδηγεί σε απόπειρες αυτοκτονίας πόσο μάλλον και σε δολοφονίες. Τέλος, οι άνθρωποι, που έχουν αναπτύξει σχέσεις με άλλους μέσω του διαδικτύου, είναι και αυτοί που συνήθως περνάν τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο διαδίκτυο, πράγμα το οποίο τους οδηγεί σε διάφορα και πολλές φορές σοβαρά προβλήματα υγείας.

Έτσι, λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι το διαδίκτυο παρόλο που έχει και τα καλά του, δεν είναι και ο ιδανικότερος χώρος για να αναπτυχθούν φιλίες μεταξύ ανθρώπων από όλη τη γη. Πρέπει να προσέχουμε με ότι και να ασχολούμαστε στο διαδίκτυο αλλά και να μην εμπιστευόμαστε εύκολα άγνωστους ανθρώπους!

3 comments on “Θετικές και αρνητικές όψεις της διαδικτυακής φιλίας

  1. Ο/Η ΚΟΥΜΑΝΤΖΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ λέει:

    Πολύ ωραίο

  2. Ο/Η ΤΣΑΛΟΥΧΙΔΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ λέει:

    ωραίο άρθρο

  3. Ο/Η Γρηγοριαδου λέει:

    Πολύ καλό! Το διαδίκτυο είναι πολύ χρήσιμο, αλλά πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί.

Σχολιάστε

Top