Ο Γιώργος Λάνθιμος φλερτάρει με το Όσκαρ

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ τάξης, Αδαμοπούλου Κατερίνα και Καρκαμάνη Κυριακή

ΝΥpremiere-BLEAT-Emma-Stone-Yorgos-Lanthimos-Film-at-Lincoln-Center_NYFF61_photo-Colleen-Sturtevant

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1973 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο σκηνοθέτης, αρχικά, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του ως καλαθοσφαιριστής της ομάδας του Παγκρατίου, ενώ ξεκίνησε τις σπουδές του στη διοίκηση επιχειρήσεων τις οποίες εγκατέλειψε για τον κινηματογράφο. Σπούδασε κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα.

Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, το 2009 πρωτοεμφανίστηκε στον  χώρο του κινηματογράφου με την ταινία ο «Κυνόδοντας». Για αυτήν την ταινία κέρδισε ένα βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Καννών, καθώς και ήταν υποψήφιος για το όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Επιπλέον, το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία «Άλπεις». Το 2015 βραβεύτηκε για την ταινία «ο Αστακός» και το 2018 για την ταινία «η Ευνοούμενη».

Τέλος ,με την νεότερη δημιουργία του «Poor Things» κατάφερε να αποσπάσει τη χρυσή σφαίρα φτάνοντας στην τελική ευθεία για τα Όσκαρ. Κεντρική ηρωίδα της ταινίας  είναι η Μπέλα ( Έμα Στόουν), μια γυναίκα που αυτοκτονεί μονάχα για να βρει τον εαυτό της ξανά ζωντανό, χάρη σε έναν ιδιότροπο γιατρό, ο οποίος την επαναφέρει. Ωστόσο ,δεν θυμάται το παραμικρό, έτσι ο επιστήμονας τη θέτει υπό την προστασία του, αγνοώντας ότι εμπόδιο στα σχέδιά του πρόκειται να μπουν ο νεαρός βοηθός του, ένας ερωτύλος δικηγόρος, αλλά και η βούληση της ίδιας της Μπέλα.  Οι κριτικοί μιλούν για τη δύναμη της ταινίας που έγκειται στην ικανότητά της να συνδυάζει άψογα το μαύρο χιούμορ, το κοινωνικό σχόλιο και μια πινελιά φανταστικού. Η ενσάρκωση του αντισυμβατικού γιατρού από τον Νταφόε είναι ταυτόχρονα ανησυχητική και ενδιαφέρουσα, αποτυπώνοντας την ουσία της βαθιά σαρκαστικής αφήγησης του συγγραφέα.

Στις 11 Μαρτίου θα μάθουμε αν τελικά θα καταφέρει αν αποκτήσει το πολυπόθητο Όσκαρ.

Σχολιάστε

Top