body shaming

Γράφουν οι μαθήτριες  της Β τάξης, Δημητρίου Δήμητρα – Νικολέτα, Μαλίολου Ιωάννα και Κουρταλίδου Εμμανουέλα – Μαρία 

 body-shaming-wecapableΤο body shaming, αν και έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο ως πρακτική, είναι ένας όρος που εμφανίζεται στον δημόσιο λόγο τα τελευταία χρόνια και περιγράφει τα επικριτικά σχόλια που μπορεί να δεχτεί ένας άνθρωπος για την εμφάνισή του. Το φαινόμενο αφορά τόσο γυναίκες ,όσο και άνδρες.

Στην κοινωνία θαυμάζουμε γυναίκες, αλλά και άνδρες, στις «ιδανικές» διαστάσεις, χωρίς δερματοπάθειες και αυτοάνοσα που αλλάζουν την «αποδεκτή» όψη. Το body shaming περιγράφει τα κακόβουλα σχόλια, τα οποία εκδηλώνονται για να προσβάλουν και να χαρακτηρίσουν την εμφάνιση ενός ανθρώπου  όταν ξεφεύγουν από το μη ρεαλιστικό πρότυπο που κυριαρχεί. Το body shaming έχει βαθιές πολιτισμικές ρίζες στην κοινωνία, στα MME, στην οικογένεια, στον τρόπο που μεγαλώνουμε, ακόμα και στην τέχνη και στον κινηματογράφο.

Το τελευταίο διάστημα, η συζήτηση έχει ανοίξει έντονα και στην ελληνική κοινωνία. Αφορμή μπορεί να έχει σταθεί και το γεγονός ότι ασκείται τελευταία body shaming σε ανθρώπους για τα κιλά τους, την κυτταρίτιδά ή τις ραγάδες τους, τα τατουάζ ή τις δερματοπάθειές τους, ή ακόμα το ότι πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα μπορεί να γίνονται τα ίδια θύματα κακόβουλων σχολίων. Εντωμεταξύ, γυναίκες και άνδρες με εξωπραγματικά «ιδανικές» διαστάσεις κυριαρχούν στα κοινωνικά δίκτυα, είτε για να επιβάλουν τα καθιερωμένα πρότυπα της βιομηχανίας ομορφιάς που εκθειάζουν το υπερβολικά αδύνατο και γυμνασμένο σώμα, είτε για να μας συμβουλεύσουν να αγαπάμε το σώμα μας, όπως είναι…

Περιμένοντας και ανυπομονώντας για το καλοκαίρι, όπου αρκετοί και αρκετές νιώθουν ανασφαλείς να εκθέσουν το σώμα τους στα βλέμματα των άλλων, ανοίγουμε τη συζήτηση, όχι μόνο με αφορμή την παραλία, αλλά κυρίως για να δούμε πώς θα καταφέρουμε να χωράμε στα σώματά μας απενοχοποιημένα.

Και στην τελική σε όποιους αρέσουμε για τους άλλους δυστυχώς δε θα μπορέσουμε!!!!

 

2 comments on “body shaming

  1. Είστε τέλειες διαβάζουμε όλα σας τα άρθρα. Συνεχίστε την τέλεια δουλειά !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχολιάστε

Top