Η φιλία

Της Καλλιόπης Μουσκεφτάρα

Σε αυτό το τεύχος σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο με θέμα τη φιλία.

  Στη σημερινή εποχή συχνά οι άνθρωποι έχουμε την τάση να αποκαλούμε «φίλους μας» όλα τα άτομα που γνωρίζουμε και με τα οποία έχουμε σχέσεις. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί πως ο άνθρωπος σήμερα έχει περισσότερους γνωστούς παρά φίλους και την έλλειψη της γνήσιας φιλίας επηρεάζουν ποικίλοι παράγοντες.

  Φιλία λοιπόν, είναι η επαφή μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων που στηρίζεται στην αμοιβαία και ανιδιοτελή αγάπη και εκτίμηση. Για τη διατήρηση της φιλίας είναι αναγκαία η ύπαρξη αλληλοσεβασμού και ειλικρίνειας καθώς και η προσφορά στον άλλο.

    Όλοι χρειαζόμαστε έναν αληθινό φίλο διότι:  θα μπορέσουμε να τον εμπιστευτούμε χωρίς αμφιβολία. Θα μας συμπαρασταθεί σε κάποιες δύσκολες στιγμές και θα χαρεί μαζί μας στην ευτυχία μας χωρίς να νιώθει φθόνο ή ζήλια. Θα μας ενθαρρύνει στην υλοποίηση των στόχων μας και θα μας δώσει πολύτιμες συμβουλές. Τέλος, θα μας ασκήσει αμερόληπτη κριτική με βασικό του στόχο τη διόρθωση των ελαττωμάτων μας και το να μας κάνει καλύτερο άνθρωπο.

   Από την άλλη πλευρά, δεν είναι σπάνια η ύπαρξη της ψεύτικης φιλίας. Σε αυτή συνήθως οι υποτιθέμενοι φίλοι ικανοποιούν τα συμφέροντά τους και όταν κουραστούν να προσφέρουν ο ένας στο άλλο τη σταματούν. Οι νέοι σήμερα έχουν οδηγηθεί στην ψεύτικη φιλία ή στην έλλειψη της πραγματικής φιλίας διότι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για να συναντηθούν λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών τους ή επειδή το διαδίκτυο καταφέρνει σταδιακά να αποξενώσει το νέο από τον κοινωνικό περίγυρο. Τέλος, ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τον συνάνθρωπό μας με καχυποψία και φόβο.

  Συμπερασματικά, η φιλία είναι μία από τις ωραιότερες σχέσεις που μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος. Στην περίπτωση που αυτή είναι αληθινή τα μέλη της βιώνουν ξεχωριστές εμπειρίες, βοηθούν και μαθαίνουν να ζουν. Αντίθετα, όταν αυτή είναι ψεύτικη, η ζωή τους γίνεται ανούσια, βαρετή με απουσία δράσης και περιπέτειας και καταφεύγουν στην εύκολη λύση: την απομόνωση. Γι” αυτό το λόγο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την αληθινή φιλία τόσο σπάνια αλλά και τόσο ξεχωριστή.

4 comments on “Η φιλία

  1. Ο/Η ματινα βελουδη λέει:

    Μπραβο Ποπη μου,πολυ ωραιο το αρθρο σου …και μην ξεχνας οτι η επιλογη των φιλων μας δειχνει και την ποιοτητα μας ως ανθρωποι!!!

  2. Ο/Η Σπύρος Κιζιρίδης λέει:

    Ακριβή και σπάνια η φιλία, αξιόλογο το κείμενό σου γι” αυτήν! Μπράβο, Πόπη!

  3. Ο/Η ΠΟΥΡΤΣΙΔΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ λέει:

    Καλλιόπη σε προβλημάτισε ένα πολύ ωραίο θέμα, που το θεωρείς και είναι σημαντικό για τον καθένα μας. Σου παραθέτω και εγώ την άποψή μου για να την σκεφτείς.
    Οι σχέσεις των ανθρώπων αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων λόγω σπουδών, εργασίας κτλ. Πιστεύω όμως ότι τους παιδικούς μου φίλους ακόμα και αν περάσουν χρόνια χωρίς να τους δω όταν τους συναντώ είναι σαν συνεχίζουμε απο κει που σταματήσαμε.
    Φίλος είναι αυτός με τον οποίο αισθάνομαι τόσο άνετα που δεν κρύβομαι πίσω απο τις λέξεις μου.
    «Οι νέοι σήμερα έχουν οδηγηθεί στην ψεύτικη φιλία ή στην έλλειψη της πραγματικής φιλίας διότι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για να συναντηθούν λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών τους ή επειδή το διαδίκτυο καταφέρνει σταδιακά να αποξενώσει το νέο από τον κοινωνικό περίγυρο.»
    Όμως μπορώ να έχω φίλους και αν δεν είμαι μαζί τους όλη μέρα αλλά συνομιλώ μέσω των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας.
    Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες επικοινωνίας προς όφελος σας.

  4. Ο/Η Τάσος Ζουπίδης λέει:

    Μπράβο Πόπη, για τις σκέψεις που έκανες και για τον τρόπο που τις παραθέτεις!

Σχολιάστε

Top