της Μυρτώς Μερτζανίδου
Καθώς πλησιάζει το καλοκαιράκι, επέλεξα στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού μας να γράψω για ένα θέμα που αφορά τη χώρα μας κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού, τον τουρισμό. Ακόμη θα μιλήσουμε για τις μορφές με τις οποίες εμφανίζεται και θα αναλύσουμε κάποιες από αυτές.
Τουρισμός, ονομάζεται η κίνηση των περιηγητών και το σύνολο των υπηρεσιών ή οργανισμών που εξυπηρετούν την κίνηση αυτή σε μία χώρα και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη χώρα μας την Ελλάδα. Όμως ας δούμε τώρα κάποια από τα είδη τουρισμού που παρατηρούνται αρκετά συχνά στη χώρα μας:
- Αγροτουρισμός : μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σε ένα αγρόκτημα-ξενώνα είναι δυνατή η άμεση επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα.
- Οικοτουρισμός : αποτελεί μια μορφή τουρισμού η οποία συνδέεται με διάφορες μορφές τουριστικής δραστηριότητας στη φύση («τουρισμός φύσης» ή «φυσιολατρικός τουρισμός»). Αναπτύσσεται σε οικολογικά αξιόλογες περιοχές.
- Επαγγελματικός τουρισμός :ένα πολύ συνηθισμένο είδος τουρισμού , στον οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι επαγγελματίες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για επαγγελματικά θέματα και γενικότερα για θέματα σχετικά με την δουλειά τους.
- Πολιτιστικός τουρισμός : ιδανική μορφή τουρισμού για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν και να μάθουν για την κουλτούρα και τον πολιτισμό διαφόρων περιοχών, να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε σεμινάρια και εργαστήρια.
- Μαθησιακός τουρισμός : απευθύνεται κυρίως στους νέους. Βασικός σκοπός είναι εκμάθηση (επαγγελματική κατάρτιση του ταξιδιώτη , απόκτηση ειδικών γνώσεων.
- Τουρισμός υγείας : μια κατεύθυνση του τουρισμού, στόχος της οποίας είναι η οργάνωση μίας οικονομικά ανταγωνιστικής ιατρικής φροντίδας του ασθενούς στο εξωτερικό.
- Συνεδριακός τουρισμός : τουριστικός προορισμός, άμεσα συνδεδεμένος με την οργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια και εκθέσεις. Τα τελευταία χρόνια, ο συνεδριακός τουρισμός αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της τουριστικής αγοράς σε διεθνές επίπεδο.
- Θαλάσσιος τουρισμός : περιλαμβάνει ένα εύρος δραστηριοτήτων με επίκεντρο τη θάλασσα (ναύλωση σκαφών, δημοφιλή ταξίδια με κρουαζιέρες κ.τ.λ ).
- Αθλητικός τουρισμός : συνδέεται με όλες τις μορφές ενεργητικής και παθητικής συμμετοχής σε αθλητικές εκδηλώσεις. Η συμμετοχή μπορεί να είναι τυχαία ή και οργανωμένη, μπορεί να πραγματοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς ή και για άλλους λόγους.
- Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
- 1.ενεργή συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς, όπως το γκολφ, τένις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κωπηλασία κλπ.
2.παρακολούθηση των ευρωπαϊκών και παγκοσμίων κυπέλλων και πρωταθλημάτων, Ολυμπιακών Αγώνων και τα μεγάλα διεθνή τουρνουά.
- Γεωτουρισμός : Ο γεωτουρισμός, δηλαδή ο τουρισμός της Γης, είναι μία νέα έννοια εναλλακτικής μορφής τουρισμού που περιλαμβάνει την περιήγηση στην ύπαιθρο με έμφαση στα μνημεία της γεωμορφολογικής, γεωλογικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου.
- Ορεινός-Ορειβατικός τουρισμός και Περιπατητικός τουρισμός: οι ταξιδιώτες που λατρεύουν τη φύση τολμούν να κάνουν ορειβασία και πεζοπορία στα μέρη που επισκέπτονται
- Χιονοδρομικός τουρισμός-χειμερινών αθλημάτων: συνδέεται με τις δραστηριότητες σε χιονοδρομικά κέντρα και ανθίζει στη χώρα μας το χειμώνα
- Θρησκευτικός τουρισμός : συνδέεται με την επίσκεψη στα βυζαντινά μνημεία, μνημεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και μοναστήρια.
Τώρα ας δούμε ποιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού είναι πιο ανεπτυγμένες στη χώρα μας. Στην Ελλάδα πέρα από τον ¨κλασικό τουρισμό¨ για αναψυχή πιο συνηθισμένες είναι οι ειδικές μορφές τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα:
- Ο Αγροτουρισμός
- Ο Θρησκευτικός τουρισμός
- Ο Οικολογικός τουρισμός: Ο οικολογικός τουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή η οποία έχει άμεση σχέση με το αγροτικό περιβάλλον και είναι συνυφασμένος και με δραστηριότητες τη φύση.
- Ο Θεραπευτικός-Ιαματικός τουρισμός: συνδέεται με επισκέψεις σε τουριστικούς χώρους για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών (π.χ. τη θεραπεία άγχους, τη ψυχοθεραπεία, τη φυσιοθεραπεία, τη χαλάρωση, τη διατροφή, την ομορφιά, κλπ.), καθώς και για ξεκούραση και αναζωογόνηση του σώματος και της ψυχής.
Αποδεδειγμένα η Ελλάδα είναι από τις ομορφότερες χώρες παγκοσμίως με αποτέλεσμα ο τουρισμός της να αυξάνεται χρόνο με χρόνο ή να παραμένει στα ίδια στάδια ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Πολύ σημαντικό επίσης είναι πως η χώρα μας έχει εξαιρετικά νησιά που αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο και η ακτογραμμή της είναι περίπου 13.676 χλμ και κατατάσσεται στην ενδέκατη θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Φυσικά θα μπορούσαμε να προστατεύουμε περισσότερο τις κρυσταλλένιες παραλίες της χώρα μας, τις δαντελένιες ακτές και τα πεντακάθαρα νερά και κατά συνέπεια την χλωρίδα και την πανίδα τους, καθώς να διαφημίζουμε πιο σωστά τα αξιοθέατα της Ελλάδας. Ακόμη κι έτσι όμως οι ταξιδιώτες πραγματοποιώντας κάθε είδους τουρισμό προτιμούν τη χώρα μας, γεγονός που συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας της και σύμφωνα με τα προγνωστικά και στατιστικά στοιχεία αυτό θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια.