Συνέντευξη από μέλη της οργάνωσης ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Των Γιοβανοπούλου Πηνελόπης, Διαμιανίδου Σοφίας, Καραγκιοζοπούλου Παναγιώτας, Αβραάμ Αναστασίας

Μετά τη συνέντευξη από τη διευθύντρια, η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού μας πήρε συνέντευξη από τους εθελοντές της οργάνωσης “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία”

 Δημ Ομ: Τι είναι η « Αντιγόνη », πότε ιδρύθηκε και πού εδρεύει ;

«Αντιγόνη» είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση. Το κανονικό της όνομα είναι «Αντιγόνη-κέντρο πληροφόρησης και  τεκμηρίωσης, οικολογίας και ρατσισμού, ειρήνης και μη βίας » , που δραστηριοποιείται από το 1993 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

 Δημ Ομ: Ποιοι είναι ο στόχος της « Αντιγόνης » ;


Η « Αντιγόνη » έχει πολλούς επιμέρους στόχους, αλλά δυο είναι οι βασικοί: ο πρώτος είναι να εντάξει ανθρώπους οι οποίοι πολλές φορές αντιμετωπίζονται από την κοινωνία με άνισο τρόπο και ο δεύτερος τρόπος είναι να ευαισθητοποιήσει όσο πιο πολλούς ανθρώπους γίνεται, ώστε να μη γίνονται διακρίσεις με βάση το φύλο, την καταγωγή του άλλου, την αναπηρία του, τη θρησκευτική του πεποίθηση, τα πολιτισμικά  χαρακτηριστικά του και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο διαφορετικότητας. Επίσης, να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους.

 ΔημΟμ: Ποια είναι τα θέματα  των δράσεων της « Αντιγόνης » ;

Λοιπόν, τα θέματα των δράσεων της Αντιγόνης είναι η αντιμετώπιση του ρατσισμού, των διακρίσεων, η οικολογία, η ειρήνη και η μη βία.  Επίσης, η οικολογική αφύπνιση και γενικά η αφύπνιση για διάφορα κοινωνικά προβλήματα. Επιπλέον, γίνεται και έρευνα για όλα αυτά τα θέματα, δηλαδή ασχολούμαστε  με δράσεις, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της Αντιγόνης αφορά την έρευνα σε όλα τα παραπάνω ζητήματα.

ΔημΟμ: Η « Αντιγόνη» συνεργάζεται με άλλες οργανώσεις ;

Γενικά, για να τρέξουν όλα αυτά τα προγράμματα συνήθως έχουμε κάποιους συνεργάτες στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, γιατί όλα αυτά τα καλέσματα και τα προγράμματα δεν μπορούμε να τα διενεργήσουμε μόνοι μας. Είναι απαραίτητο να έχουμε εταίρους σε άλλες χώρες, όπως στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Κύπρο, την Αγγλία και γενικά σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στην Τουρκία. Κι αυτό έχει στόχο, όταν έχουμε ένα πρόβλημα εδώ, να μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε  και να το λύνουμε με τη βοήθεια και τη συνεργασία των υπόλοιπων συνεργατών μας από άλλες χώρες. Όπως ξέρουμε προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, άλλα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε, ανταλλάσσουμε πληροφορίες κι ανάλογα δρούμε σε όλες τις χώρες. Τώρα, όσον αφορά στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε με άλλες οργανώσεις και για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν τα δίκτυα. Ένα τέτοιο δίκτυο στο οποίο συμμετέχει η «Αντιγόνη» και άλλες περίπου 50 – μπορεί και περισσότερες τοπικές οργανώσεις – είναι το « Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης ». Με αυτόν τον τρόπο συνεργαζόμαστε εκεί: αναφέρουμε τις δράσεις μας και οι άλλοι τις δικές τους και μπορούμε να συμμετέχουμε εμείς στις δράσεις άλλων οργανώσεων που μας ενδιαφέρουν και οι άλλες οργανώσεις στις δικές μας. Ανταλλάσσουμε ιδέες, εθελοντές και κάνουμε πράγματα μαζί.

ΔημΟμ: Ποια προγράμματα και ποιες δράσεις αναπτύσσει αυτόν τον καιρό η Αντιγόνη ;

Κάποια προγράμματα που τρέχουν αυτόν τον καιρό είναι η « Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα νεολαία 2014 », οπότε είχαμε ένα εργαστήριο τον Δεκέμβριο και τώρα έχουμε ακόμα ένα εργαστήριο τον Μάιο. Το πρώτο εργαστήριο είχε σχέση με τη ρητορική μύηση κα τώρα έχουμε το Μάιο σχετικά με την κηπουρική, δηλαδή εναλλακτικούς τρόπους κηπουρικής στο σπίτι μας ή στην πόλη μας. Γενικά, όλα έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών,  όπως και το πρόγραμμα κηπουρικής σχετίζεται με το δικαίωμα όλων να ζουν σε καθαρό περιβάλλον.

ΔημΟμ: Ποιος είναι ο λόγος που επιλέξατε αυτό το επάγγελμα ;

Αθανασία: Εγώ σπούδαζα πολιτικές επιστήμες και σε κάποια φάση συνειδητοποίησα ότι δεν μου άρεσε αυτό που σπούδαζα. Προσπάθησα τότε να βρω έναν τομέα μέσα στις πολιτικές επιστήμες που για έμενα να έχει προσωπικό ενδιαφέρον και αυτό ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οπότε πήγα και έκανα μεταπτυχιακό στα ανθρώπινα δικαιώματα και είδα ποιες προοπτικές υπάρχουν εκεί. Επέλεξα αυτόν τον τομέα, γιατί μου προκάλεσε το ενδιαφέρον. Αυτή η δουλειά που έχω τώρα μου επιτρέπει να δουλεύω με τους άλλους ανθρώπους και να κάνω πολλές δράσεις, αλλά και να διαβάζω, να ενημερώνομαι και να συνθέτω κείμενα. Δηλαδή μου αρέσει το γεγονός ότι συνδυάζει δουλειά με ανθρώπους, έχει κοινωνικό χαρακτήρα και με πάει μπροστά και προσωπικά, γιατί κάθε μέρα αποκτώ περισσότερες γνώσεις.

Γιώργος :Εγώ κατά τύχη άρχισα να δουλεύω στην «Αντιγόνη». Ήξερα την Αθανασία από πιο παλιά και έτσι γνώρισα και τα άλλα παιδιά, που μου έκαναν πρόταση να δουλέψω μαζί τους. Εγώ οικονομικά έχω σπουδάσει, καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ασχολήθηκα στην αρχή με τα οικονομικά της οργάνωσης, αλλά ύστερα ασχολήθηκα με τα προγράμματα που έχουν σχέση με τα δικαιώματα και τα στερεότυπα και, να πω την αλήθεια, μου άρεσε, γιατί άρχισα να μαθαίνω  και εγώ πράγματα πάνω σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, μου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίζω παιδιά από διάφορες πόλεις, όπως εσείς,  από διάφορες κοινωνικές τάξεις.  Ένα καλό που μου δίνει η «Αντιγόνη» είναι αυτό που λέμε συχνά «καταπολεμάμε τα στερεότυπα μέσα και έξω μας». Δηλαδή γνωρίζοντας νέους ανθρώπους και παιδιά από διάφορες πόλεις, άλλαξαν πολλές απόψεις που είχα για πρόσωπα και καταστάσεις.

ΔημΟμ: Πώς νιώθετε που συναντάτε τόσα παιδιά σε τόσα σχολεία ;

Γιώργος: Πολλή χαρά, γιατί και εμείς ήμασταν κάποτε μαθητές και είναι λίγο νοσταλγικό και κάπως ωραίο που επιστρέφουμε και εμείς ξανά στα θρανία, όπως επίσης είναι ωραίο που σχετιζόμαστε με νέους και ακούμε τις απόψεις σας. Γιατί είναι διαφορετικά τα πράγματα τώρα, βλέπουμε ότι έχετε περισσότερα και διαφορετικά προβλήματα σε σχέση με μας. Πάντα, λοιπόν, είναι πρόκληση και ευχαρίστηση  για εμάς που ερχόμαστε στα σχολεία.

Αθανασία: Με χαρά, και εγώ, και αγωνία. Δηλαδή θέλω να μπαίνω στις τάξεις και να με αντιμετωπίσουν τα παιδιά όχι όπως μια αυστηρή κυρία που μπήκε για να πει κάτι που θα μπει από το ένα αυτί και θα βγει από το άλλο. Μερικές φορές, βέβαια, θα χρειαστεί να γίνουμε αυστηροί. Νιώθω, όπως είπα, και αγωνία, γιατί θέλω πραγματικά να νιώσω και να νιώσουμε σαν ομάδα ότι μπορούμε να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας και να πούμε δυο – τρία πράγματα σημαντικά που θα βοηθήσουνε και εμάς και τα παιδιά και την τάξη.

Γιώργος – Αθανασία : Πάντως εγώ, όταν έρχομαι σε ένα σχολείο, πάντα στο μυαλό μου έχω όχι μόνο να μιλήσω, αλλά και να ακούσω. Ας πούμε είναι μια περιέργεια. Θέλω να ακούσω τί έχετε να πείτε εσείς, δε με ενδιαφέρει τόσο τί θέλω να πω εγώ. Και λέτε πολλά, σημαντικά και καινούρια πράγματα και, πολλές φορές, ουσιαστικά πράγματα που δεν περιμέναμε να ακούσουμε. Αυτό μας πηγαίνει μπροστά σαν ανθρώπους.

ΔημΟμ: Μπορείτε να μας πείτε κάποιο συμβάν που σας έχει μείνει ;

Αθανασία: Κάναμε ένα εργαστήριο μια φορά σε ένα δημοτικό σχολείο και μιλούσαμε για την ισότητα. Ήταν παιδιά πέμπτης δημοτικού και, μετά από τις βιωματικές δράσεις, είχαμε τις ειδήσεις και μιλούσαμε για την ισότητα των ευκαιριών και σε μια στιγμή ένα παιδί είπε: «Αφού όλα τα πράγματα είναι καλό να είναι ίσα, μπορείτε να μου πείτε γιατί η καρέκλα του δασκάλου είναι πιο μαλακή από αυτή των μαθητών;» Αυτό νομίζω ότι μου έχει μείνει!

Γιώργος: Εγώ έχω πάρα πολλά. Απλώς σ’ εμένα  μένουνε φυσιογνωμίες. Ας πούμε,  θυμάμαι σε ένα δημοτικό ένα παιδί που το λέγανε Μίδα, παράξενο όνομα για παιδί, ο οποίος ήτανε πάντα μόνος του. Στο διάλειμμα απομονωνόταν και δεν έκανε παρέα με τα άλλα παιδιά. Μου έκανε εντύπωση και ταυτόχρονα ενδιαφέρον πώς ένα παιδί είναι μόνο του και δεν κάνει παρέα με τα άλλα παιδιά. Έτσι, αρχίσαμε να μιλάμε με αυτό το παιδί και διαπιστώσαμε πως έχει να δώσει αρκετά και σημαντικά καλά στους άλλους ανθρώπους και στους συμμαθητές του. Πιστεύω, γενικά, ότι υπάρχει ένας Μίδας σε κάθε σχολείο που είναι μόνος του και κρύβει χρυσό στην καρδιά του!

ΔημΟμ: Πόσο καιρό ασχολείστε με αυτή την δράση ;

Ασχολούμαστε δυο χρονιά γεμάτα. Το προηγούμενο σχολικό έτος και  αυτό, που  είναι το δεύτερο. Ελπίζουμε να  πάμε και για τρίτο και τέταρτο, γιατί μας αρέσει και αυτή είναι η αγαπημένη μας δράση. Είναι το κομμάτι της δουλειάς που το περιμένουμε!

One comment on “Συνέντευξη από μέλη της οργάνωσης ΑΝΤΙΓΟΝΗ

  1. Ο/Η Αθανασία Τέλλιου λέει:

    Ευχαριστούμε πολύ τη συντακτική και δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού! Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά σε όλους/ες και ελπίζουμε να τα πούμε και φέτος. -Η ομάδα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ

Σχολιάστε

Top