Συνέντευξη του κ. Γκυρίνη Παναγιώτη, Δημάρχου Αλεξάνδρειας

Δημοσιογραφική ομάδα: Αβραάμ Αναστασία, Γιοβανοπούλου Πηνελόπη, Δαμιανίδου Σοφία, Καραγκιοζοπούλου Παναγιώτα

 Στα πλαίσια του σχολικού μας περιοδικού ζητήθηκε από τον κ.Γκυρίνη, τον δήμαρχο του δήμου μας, να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη και ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρότασή μας.

Δημοσιογραφική Ομάδα: Πώς αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα;

Δήμαρχος: Η απόφαση αυτή ήταν μεγάλο θέμα και αρκετά δύσκολη, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν προέκυψε από προσωπική φιλοδοξία. Αυτό που με ενδιέφερε δεν ήταν αποκλειστικά να γίνω δήμαρχος, αλλά να βοηθήσω τον τόπο μου. Γενικότερα,  παρακολουθώ πολλά χρόνια τα τοπικά δρώμενα από πολιτικής πλευράς. Πριν από αρκετά χρονιά είχα εμπλακεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και έτσι έχω μια εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι είμαι σε θέση να κρίνω πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε τοπικό διοικητικό  επίπεδο. Βλέποντας και παρακολουθώντας τον δήμο μας, πολλά ήταν τα πράγματα που δεν μου άρεσαν και πολλά ήταν τα θέματα που υπήρχαν και παραμένουν άλυτα. Κάποια στιγμή, σκέφτηκα, λοιπόν, ότι οι νοοτροπίες αυτές των παλαιών χρονών πρέπει να αλλάξουν. Έτσι, αποφάσισα να συγκροτήσω μια ομάδα από ικανούς συνεργάτες, από επιστήμονες, από νέους ανθρώπους κυρίως και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τη διοίκηση στο δήμο και να αλλάξουμε αυτά που εμείς μπορούμε να αλλάξουμε με τον τρόπο που σκεφτόμαστε ότι πρέπει να τα αλλάξουμε. Πράγματι, τον περασμένο Γενάρη πήρα την απόφαση να είμαι υποψήφιος δήμαρχος, αφού βέβαια συζήτησα με όλα τα στελέχη που στη συνέχεια ενσωματωθήκαν στο ψηφοδέλτιο, και στις 18 του Μάη κατεβήκαμε στις εκλογές. Τα πράγματα ήταν πολύ καλά για εμάς, ο κόσμος έδειξε ότι ήθελε την αλλαγή και το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ήταν ιδιαιτέρα ενθαρρυντικό. Ωστόσο οι εκλογές δεν τελείωσαν εκεί, γιατί δεν είχαμε συγκεντρώσει το 50+1% που χρειαζόταν, και οδηγηθήκαμε στη δεύτερη Κυριακή, κατά την οποίαν το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο.

 

Δ. Ο: Περιμένατε ότι θα εκλεγείτε; Πώς νιώσατε, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα;

Δήμαρχος: Ήμουν αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Μας χαροποίησε πάρα πολύ το αποτέλεσμα των εκλογών,  ταυτόχρονα όμως θεωρήσαμε πως μας φορτώνει και με πολύ μεγάλη ευθύνη. Μετά όμως αρχίζει η δουλειά, αρχίζουν τα δύσκολα και “κει πλέον αλλάζει η διάθεση της νίκης, φεύγει ο ενθουσιασμός και αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να στρωθείς στη δουλειά, για να λύσεις ζητήματα. Έτσι πορευόμαστε μέχρι και σήμερα.

 Δ. Ο: Πόσο δύσκολο είναι να ανταπεξέλθετε στις ευθύνες και στις απαιτήσεις που συνεπάγεται η θέση σας;

Δήμαρχος: Οι ευθύνες είναι πάρα πολύ μεγάλες, όπως και οι απαιτήσεις. Επειδή στην ομάδα μας έχουμε ανθρώπους νέους και ικανούς, αυτό μας βοηθάει και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά για όλους. Δυσκολίες υπάρχουν, δε μπορούμε να δώσουμε λύση σε όλα. Όμως προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τον πολίτη από καθημερινά προβλήματα που τον προβληματίζουν, όπως τα σχετικά με την καθαριότητα, τα σχολεία και τις κοινότητες.

 Δ. Ο: Σας προσεγγίζουν καθημερινά πολίτες για την εκπλήρωση των επιθυμιών τους;

Δήμαρχος: Κάθε μέρα, και στο γραφείο μου αλλά και έξω, με πλησιάζουν για να ικανοποιήσω προσωπικές τους ανάγκες και εγώ με τη σειρά μου προσπαθώ να τις πραγματοποιήσω, όσο μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας.

 Δ. Ο: Ποιες είναι οι βλέψεις σας για τον δήμο Αλεξάνδρειας;

Δήμαρχος: Το πρώτο στοίχημα είναι η καθημερινότητα. Θέλω οι πολίτες του νομού μας να είναι ικανοποιημένοι σε όλους τους τομείς. Δεύτερο στοίχημα είναι με τα χρήματα από το ευρωπαϊκό κονδύλιο να συντηρήσουμε και να κατασκευάσουμε τις υποδομές του δήμου μας σε σχέση με την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών.

 Δ. Ο: Ποιος είναι ο απώτερος και σημαντικότερος στόχος σας και πώς θα τον επιτύχετε;

Δήμαρχος: Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας είναι κυρίως η ανεργία στους νέους, αλλά και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Ακόμα, θέλουμε να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα της περιοχής μας, η οποία είναι αγροτική κατά 90%, αλλά και το εμπόριο με ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλους πόρους που θα προσπαθήσουμε να πάρουμε. Δύο στοιχεία που θα συμβάλλουν στην πρόοδο της τοπικής οικονομίας και επομένως το βιωτικό επίπεδο των πολιτών του τόπου.

 Δ. Ο: Ποιες ενέργειες σκέφτεστε να πραγματοποιήσετε για την ανάπτυξη των περιχώρων του δήμου μας;

Δήμαρχος: Κύριος στόχος μου είναι να προβάλω την πολιτιστική προσφορά του τόπου σε διάφορα επίπεδα, ώστε να γίνει επισκέψιμη η περιοχή. Μάλιστα, πρόσφατα διενεργείται ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο προτείνει τρόπους προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γνωρίζουμε βέβαια πως ο τόπος μας δεν έχει τουριστική υποδομή, αλλά προσπαθούμε τα διάφορα μνημεία και τις παλιές εκκλησίες να τα διαμορφώσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει επισκεψιμότητα,  για να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία, τα μαγαζιά αλλά και οι επαγγελματίες της περιοχής μας. Επιπλέον, ο δήμος θα παράσχει κάποια βοήθεια στους παιδικούς σταθμούς, στους πολιτιστικούς συλλόγους και στο τμήμα πρόνοιας. Επίσης, ιδιαίτερη ευαισθησία δείχνουμε στα αγροτικά ιατρεία, ώστε στα χωριά, και οι μεγαλύτεροι αλλά και οι νεότεροι, να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου περίθαλψη.

 Δ. Ο: Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα στον δήμο;

Δήμαρχος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου μας, κατ εμέ, είναι η ανεργία των νέων, ένα δύσκολο θέμα που απαιτεί μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια. Επιπρόσθετα, ένα μείζον θέμα είναι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, καθώς, ως γνωστό, η περιοχή μας είναι αγροτική και γι αυτό το πρόβλημα έχουμε ως σκοπό τη δημιουργία ενός γραφείου αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την προώθηση αγροτικών προϊόντων. Τέλος, κάποια άλλα θέματα είναι οι συνεχείς πλημμύρες και η λειτουργία των σχολείων.

 Δ. Ο: Ποια είναι η γνώμη σας για τις σχολικές υποδομές του δήμου;

Δήμαρχος: Από τις επισκέψεις σε αρκετά σχολεία της πόλης μας κατέληξα ότι η κατάσταση των κτηρίων και του περιβάλλοντα χώρου του σχολείου είναι απελπιστική. Παρόλα αυτά,  οι καθηγητές και οι διευθυντές κάνουν μεγάλες προσπάθειες βελτίωσης των σχολείων. Επικεντρώνομαι, όμως, στην κτηριακή κατάσταση η οποία είναι άθλια και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε πραγματοποιούμε κάποιες μικρές επεμβάσεις, για να διορθώσουμε ορισμένα σημεία, για την καλύτερη εικόνα και λειτουργικότητα των σχολείων.

 Δ. Ο: Πώς σκέφτεστε να ενεργήσετε για τις φθορές των γηπέδων των αθλητικών συλλόγων;

Δήμαρχος: Κατ’ αρχάς, αυτό που προέχει είναι όλες αυτές τις υποδομές να τις φέρουμε  σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας. Από εκεί και πέρα, το καλύτερο θα ήταν να παρέχουμε φύλαξη και επίβλεψη στους χώρους αυτούς, ωστόσο τα οικονoμικά δεν μας το επιτρέπουν. Όμως υπάρχει στο δήμο μας αρμόδιο τμήμα, ώστε να γίνονται συχνά – πυκνά παρεμβάσεις, για να φτιάχνεται ό, τι φθείρεται.

 Δ. Ο:  Ποια είναι τα σχέδιά σας για το πνευματικό κέντρο της Αλεξάνδρειας;

Οι διαδικασίες κατασκευής του πνευματικού κέντρου ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια και μπορεί να χαρακτηριστεί ως «γεφύρι της Άρτας», γιατί έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Παρόλα αυτά, η εξέλιξή του είναι αρκετά σημαντική, έχουν γίνει εργασίες και η προηγούμενη διοίκηση άφησε ένα καλό κονδύλιο για περαιτέρω κατασκευές. Η κτηριακή κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ ικανοποιητική, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα, όπως η σκεπή η οποία είναι για πολλά χρόνια εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ρωγμές και να στάζει. Εμείς σαν διοίκηση έχουμε σκεφτεί να εγκαταστήσουμε κεραμοσκεπή, έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο αυτό το έργο δεν είναι εύκολο, καθώς η οροφή είναι πολυεπίπεδη. Έτσι, έχουμε αναθέσει σε μια εταιρεία τη μελέτη τρόπων με τους οποίους θα σταματήσουν τα νερά και δεν θα φθείρεται ο πανάκριβος εξοπλισμός και τα έπιπλα. Είμαστε αποφασισμένοι να τελειοποιηθεί το έργο, ώστε να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος, ο οποίος θα φιλοξενήσει βιβλιοθήκες, παλιά αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί στην πόλη μας, καθώς και ένα θέατρο για εκδηλώσεις, ημερίδες και ομιλίες.

 Δ. Ο: Πώς είναι η συνεργασία με τους υπόλοιπους  αρμόδιους του δήμου μας;

Οι αρμόδιοι του δήμου χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: η πρώτη είναι το υπαλληλικό προσωπικό, δηλαδή οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου, και οι δεύτεροι οι αιρετοί,  δηλαδή όλοι εμείς που ήρθαμε τώρα με απόφαση του κόσμου να διοικήσουμε τον δήμο. Προβλήματα όντως υπάρχουν, καθώς και ζητήματα συνεργασίας, αφού δεν ήξερε ο ένας τον άλλον και τώρα καλούμαστε να συνεργαστούμε. Όμως από εμάς υπάρχει καλή διάθεση. Μέχρι στιγμής, πετυχαίνουμε τον στόχο μας και οι προσπάθειες αποδίδουν. Δουλεύουν όλοι πάρα πολύ και συνεργάζονται, με σκοπό να πάνε όλα ρόδινα στο δήμο μας.

 Δ. Ο: Ποιες επιπλέον εκδηλώσεις σκέφτεστε να διοργανώσετε για την ψυχαγωγία των πολιτών και ιδιαίτερα για τους νέους;

Με αυτό ασχολείται η ΚΕΔΑ, με την καθοδήγηση του δημάρχου. Σκοπός μας είναι να μην καταργήσουμε τίποτα απ’ όσα υπάρχουν και να προσθέσουμε επιπλέον πράγματα για το κομμάτι της μόρφωσης και της διασκέδασης. Για παράδειγμα, φέτος θα έχουμε για πρώτη χρονιά το παγοδρόμιο στο πνευματικό μας κέντρο. Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε κι άλλα τέτοια προγράμματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του δήμου μας.

Δ.Ο: Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.

2 comments on “Συνέντευξη του κ. Γκυρίνη Παναγιώτη, Δημάρχου Αλεξάνδρειας

  1. Ο/Η Ματινα Βελουδη λέει:

    Μπραβο σας ,ωραιες ερωτήσεις ,σα να ειπωθηκαν από εμπειρους δημοσιογράφους…καλη χρονια!

  2. Ο/Η Τάσος Ζουπίδης λέει:

    Συγχαρητήρια για τη συνέντευξη και την παρουσίασή της στο περιοδικό. Με αυτόν τον τρόπο το περιοδικό του γυμνασίου αποκτά εξωστρέφεια και εμπλέκεται στα κοινά του τόπου.

Σχολιάστε