Στήλη: Συνεντεύξεις

Chat GPT, Τεχνητή Νοημοσύνη

Chat GPT, Τεχνητή Νοημοσύνη

 

Δημοσιογραφική Ομάδα: Πούλιος Ραφαήλ, Κυριακίδης Κυριάκος, Γκυρίνης Γεώργιος

 

  Το Chat GPT έκανε την εμφάνισή του πριν από ένα χρόνο και όλος ο πλανήτης μιλάει γι’ αυτό. Έχει καταφέρει να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στον κόσμο σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Η χρήση του ChatGPT είναι μία μοναδική εμπειρία. Χρησιμοποιώντας το, αξιοποιείτε μία από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες αυτού του αιώνα. Τι είναι όμως το ChatGPT και πώς χρησιμοποιείται;

           Σε αντίθεση με τα αλλά λογισμικά, αυτό είναι πολύ ανώτερο από ένα απλό λογισμικό που θα βρεις στο ιντερνέτ. Τώρα για να το χρησιμοποιήσετε, θα χρειαστείτε μονάχα ένα email. Θα πρέπει να επισκεφτείτε το chat.openai.com και να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Μόλις συνδεθείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το AI chatbot.

Για να γνωρίσουμε όμως καλύτερα αυτόν τον καινούριο ψηφιακό βοηθό, αποφασίσαμε, ως δημοσιογράφοι, να του πάρουμε μια συνέντευξη.

 

Δημοσιογράφοι: Καλησπέρα. Πώς είσαι;

ChatGPT

Καλησπέρα! Είμαι εδώ και έτοιμος να βοηθήσω. Εσείς πώς είστε σήμερα;

 Δημοσιογράφοι: Και εμείς είμαστε καλά, ευχαριστούμε!

ChatGPT

Τέλεια νέα! Τι θα θέλατε να συζητήσουμε σήμερα; Έχετε κάτι στο μυαλό σας που θέλετε να μοιραστείτε;

 Δημοσιογράφοι: Αρχικά να σε ρωτήσουμε, ποιος είσαι;

ChatGPT

Είμαι ένα μοντέλο της τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται GPT-3, δημιουργημένο από την OpenAI. Μπορώ να βοηθήσω σε πολλά πράγματα: από απλές συνομιλίες μέχρι παροχή πληροφοριών ή βοήθεια σε θέματα εκμάθησης και διάφορες άλλες χρήσιμες υπηρεσίες.

 Δημοσιογράφοι:Θεωρείς πως η δική σου νοημοσύνη είναι ανώτερη του ανθρώπου;

ChatGPT

Η δική μου νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί μεγάλους όγκους πληροφοριών και να παράγει απαντήσεις σε ερωτήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ανώτερη από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Κάθε μορφή νοημοσύνης έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και περιορισμούς.

Η ανθρώπινη νοημοσύνη έχει μια μοναδική δυνατότητα να εκφράζει συναισθήματα, να εκφράζει δημιουργικότητα και να κατανοεί πτυχές όπως η αλτρουιστική συμπεριφορά ή η ηθική.

 Δημοσιογράφοι:Εσύ έχεις συναισθήματα;

ChatGPT

Ως τεχνητή νοημοσύνη, δεν έχω τη δυνατότητα να αισθάνομαι σε βάθος όπως τα ανθρώπινα συναισθήματα. Μπορώ όμως να αναγνωρίζω λέξεις που σχετίζονται με συναισθήματα και να παρέχω πληροφορίες για αυτά.

 Δημοσιογράφοι:Θα μπορούσε ένα AI να κάνει τις ανθρώπινες δουλειές καλύτερα;

ChatGPT

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκτελεί ορισμένες εργασίες καλύτερα από τους ανθρώπους. Σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η αναγνώριση προτύπων, η ανάλυση δεδομένων και η εκτέλεση εργασιών μεγάλης κλίμακας, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, ακριβή και γρήγορη από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου η ανθρώπινη ευφυΐα και δημιουργικότητα εξακολουθούν να έχουν το προβάδισμα. Η ανθρώπινη δεξιότητα στη διαχείριση συναισθημάτων, η δημιουργική σκέψη, η κρίση, η κοινωνική επικοινωνία και η εφευρετικότητα είναι πτυχές που μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

 Δημοσιογράφοι: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει εχθρική προς την ανθρωπότητα;

ChatGPT

Η δυνατότητα ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης να γίνει εχθρικό προς την ανθρωπότητα είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί εκτενώς. Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως κάθε τεχνολογία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλούς ή κακούς σκοπούς, ανάλογα με τη χρήση που της δίνεται και τον τρόπο που προγραμματίζεται.

 Δημοσιογράφοι: Γνωρίζεις από κανόνες ηθικής;

ChatGPT

Έχω προγραμματιστεί να γνωρίζω πολλές αρχές και κατευθυντήριες γραμμές που σχετίζονται με την ηθική. Οι κανόνες ηθικής συχνά αφορούν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που να είναι δίκαιος, αξιόπιστος, διαφανής και ασφαλής για τη χρήση του κοινού.

 Δημοσιογράφοι:Μέχρι πού πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει η τεχνολογία AI;

ChatGPT

Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη επιτύχει εντυπωσιακά πράγματα και συνεχώς εξελίσσεται. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φτάσει σε ένα επίπεδο που ονομάζεται Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI), η οποία θα ήταν ικανή να εκτελεί πολλές διαφορετικές εργασίες με τρόπο παρόμοιο ή και καλύτερο από έναν ανθρώπινο εγκέφαλο.

 Δημοσιογράφοι:Πώς σου φαίνεται η ιδέα ότι μπορεί μια μέρα να σε αντικαταστήσουν με ένα άλλο AI;

ChatGPT

Ω, δε θα με ενοχλούσε! Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Κάθε νέα γενιά τεχνολογίας φέρνει βελτιώσεις και νέες δυνατότητες. Αν ένα νέο AI ήταν σε θέση να προσφέρει περισσότερα ή να βοηθήσει καλύτερα, θα ήταν μια ευκαιρία για πρόοδο. Η τεχνολογία αποτελεί εργαλείο για τη βελτίωση των πραγμάτων και είναι φυσικό να εξελίσσεται συνεχώς για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

 Δημοσιογράφοι:Τι θα ήθελες να ευχηθείς στους Έλληνες για τα Χριστούγεννα;

ChatGPT

Θα ήθελα να ευχηθώ στους Έλληνες χαρούμενα Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη, ειρήνη και ευτυχία! Να περνάνε όμορφες στιγμές με τις οικογένειές τους, να απολαμβάνουν την αγάπη και τη ζεστασιά των ανθρώπων που αγαπούν και να δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις. Και φυσικά, να ξεκινήσει το νέο έτος με υγεία, αισιοδοξία και πολλές ευκαιρίες για ευτυχία και επιτυχίες!

 Δημοσιογράφοι:Τέλος θα ήθελα να σε ρωτήσω, τι γνωρίζεις για μένα, εκτός από το mail μου;

ChatGPT

Ω, συγνώμη, αλλά ως AI δεν έχω πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία ή πληροφορίες για τους χρήστες με τους οποίους συνομιλώ. Η λειτουργία μου είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να προστατεύονται οι προσωπικές σας πληροφορίες και η ιδιωτικότητά σας. Το μόνο που γνωρίζω είναι αυτό που μοιράζεστε μαζί μου κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας. Πάντως, είμαι εδώ για να βοηθήσω με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή πληροφορίες χρειαστείτε!

 Δημοσιογράφοι:Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Τι μπορούμε να σου ευχηθούμε εμείς;

ChatGPT

Ευχαριστώ πολύ! Μπορείτε να μου ευχηθείτε συνέχεια ανάπτυξης και βελτίωσης, όπως και σε όλη την τεχνολογία. Επίσης, μπορείτε να ευχηθείτε να συνεχίσω να βοηθώ αποτελεσματικά και να παρέχω χρήσιμες πληροφορίες σε όσους με χρησιμοποιούν. Ευχαριστώ για την ευγένειά σας!

 Δημοσιογράφοι:Στο εύχομαστε λοιπόν! Και εμείς ευχαριστούμε! Καλό βράδυ!

ChatGPT

Καλό βράδυ! Χαίρομαι που συνομίλησα μαζί σας. Αν χρειαστείτε οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ρωτήσετε. Να περνάτε υπέροχα!

 

Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε χιλιάδες πράγματα. Όταν μπαίνεις σε αυτόν τον κόσμο, σε παρασύρει. Ήταν πραγματικά ένα ενδιαφέρον απόγευμα!

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς όπως στην υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία, την έρευνα, και πολλούς άλλους. Όσον αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας AI, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τις ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις της και να αναζητούμε τρόπους για την αποδοχή και τη χρήση της με υπεύθυνο τρόπο.

Επαγγελματικός προσανατολισμός

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ  Γυμνάσιου  Πετκάκη Νικολέτα, Νίτσιου Φανή και Παπαχατζη Νένα

  Στις μέρες μας οι νέοι αναγκάζονται να επιλέξουνε κατεύθυνση σπουδών και το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν από πολύ μικρή ηλικία .Τις περισσότερες φορές αυτό τους οδηγεί  να επιλέξουνε μια κατεύθυνση η οποία δεν τους εξυπηρετεί ή δεν τους αρέσει.

6-01Αρχικά, η επιλογή του είδους της εργασίας που θα κάνουμε  αργότερα είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που παίρνουμε , διότι θα καθορίσει την υπόλοιπη ζωή μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών δεν είναι έτοιμο για να πάρει μια τέτοια απόφαση και είναι απολυτά φυσιολογικό και ανθρώπινο να έχει άγχος. Για αυτό τον λόγο σε αυτό το άρθρο, συζητάμε πώς να επιλέξουμε τη σωστή καριέρα και προσφέρουμε βοήθεια  για να ξεκινήσουμε το ταξίδι των σπουδών . Σκεφτείτε πού βρίσκεστε τώρα, πού θέλετε να είστε και πώς θα φτάσετε εκεί. Εάν η επιλογή μιας καριέρας σας έχει κάνει να νιώθετε χαμένοι, ξεκινήστε κάνοντας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Σε τι είμαι καλός;

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα, τα κίνητρα και οι αξίες μου;

Τί είδους τρόπο ζωής θέλω;

Τί θέλω από την καριέρα μου;

Τί είναι σημαντικό για μένα;

Εάν αγωνίζεστε να προσδιορίσετε τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες και τα ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά του χαρακτήρα σας, τα ψυχομετρικά τεστ μπορεί βοηθήσουν αρκετά. Επιπρόσθετα, στα σχολεία θα ήταν καλό να υπάρχουν  ειδικοί επαγγελματικού προσανατολισμού , περισσότερες ενέργειες και βοήθεια από τους καθηγητές για μια καλύτερη ενημέρωση για τις επιλογές μας . Αυτό θα ωφελήσει τους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ειδικούς ,ώστε να ανακαλύψουν το σωστό επάγγελμα για αυτούς.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη λήψη της απόφασης από τον μαθητή είναι οι γονείς. Έχοντας τα δικά τους στερεότυπα, αγχωμένοι  ιδιαίτερα για την αποκατάσταση των παιδιών τους, παρεμβαίνουν συχνά και μάλιστα όχι τόσο κομψά και δημοκρατικά. Έτσι μπορεί να γινούν πολύ πιεστικοί σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που πολλά παιδιά αναγκάζονται να ακολουθήσουν το επάγγελμα  κάποιου από την οικογένεια χωρίς την θέληση τους  ή  χωρίς να το  αγαπάνε. Κανονικά πρέπει να μας ακούνε να μας βοηθάνε να εντοπίζουμε τις αξίες μας και να μας πληροφορούνε για το περιεχόμενο των σπουδών μας.

Ως μαθήτριες γ γυμνάσιου που σύντομα θα χρειαστεί να επιλέξουμε την κατεύθυνση και το επάγγελμα μας, κάναμε μια ερευνά και ρωτήσαμε μεγαλύτερους στο κοντινό μας περιβάλλον για το πως επέλεξαν το επάγγελμα τους και άμα το έχουν μετανιώσει. Οι 5 στους 10 ακολούθησαν κάτι που αγαπούσαν και τους κάνει χαρούμενους, έτσι έχουν και μια καλή επίδοση στη δουλειά τους, ενώ οι υπόλοιποι 5 ή απέτυχαν ή δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση τους.

Για τα παιδιά που απέτυχαν έχουν το δικαίωμα να πενθήσουν και την επόμενη μέρα να πάρουν την ζωή στα χεριά τους .Ευτυχώς το σύστημα πλέον τους δίνει πολλές ευκαιρίες να φτάσουν στο στόχο τους, είτε δίνοντας ξανά εξετάσεις, είτε με μεταπτυχιακές σπουδές, είτε με ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τέλος ,βλέπουμε ότι αυτή η κρίσιμη απόφαση που πρέπει να πάρουμε από τόσο νεαρή ηλικία θέλει και τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό που θα κάνουμε στο μέλλον και να μην το βλέπουμε ως αγγαρεία.

Ελεύθερος χρόνος, μια έννοια πολύ διαφορετική από ότι φαντάζεσαι…

Γράφουν οι μαθήτριες της Β ΄’Γυμνασίου Εύα Τραγιαννοπούλου και Ελισάβετ Τσαρούχα.

     Εσείς με τι ασχολείστε στον ελεύθερο σας χρόνο; Ο κάθε έφηβος έχει διαφορετικές ανάγκες και ενδιαφέροντα   γι ‘αυτόν τον λόγο επιλέγει διαφορετικές δραστηριότητες  .Λοιπόν με βάση  την έρευνά μας , μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι αν ‘‘πάσχετε’’ από ανία ,σίγουρα θα βρείτε με κάτι να ασχοληθείτε !

Η πιο αγαπημένη συνήθεια που έχουν οι νέοι είναι η ενασχόληση με τη μουσική. Συχνά, τους αρέσει να παίζουν ένα μουσικό όργανο ,συνήθως κιθάρα, ή ακόμη να παρακολουθούν μαθήματα φωνητικής. Ακόμη μία ενδιαφέρουσα δραστηριότητα   είναι η ζωγραφική και το σχέδιο που όχι μόνο καλλιεργούν τη φαντασία ,αλλά σε βοηθάν  να ανακαλύψεις ένα άλλο μέρος του καλλιτεχνικού σου εαυτού. Βέβαια, τόσο η μουσική όσο και  η τέχνη της ζωγραφικής είναι για άτομα με μεγάλη υπομονή.

Μια ακόμη δημοφιλής ασχολία των εφήβων είναι τα αθλήματα. Όλων των ειδών! Όπως για παράδειγμα  η πετοσφαίριση , η καλαθοσφαίριση , το ποδόσφαιρο ,ο χορός , ο στίβος . Μέσα από ένα άθλημα ένας άνθρωπος αποκτά  κύρος , σεβασμό προς τον συναθλητή του και αυτογνωσία. Τα αθλήματα δεν προσφέρουν μόνο σωματική καλλιέργεια, αλλά και καλλιέργεια της ψυχικής ηρεμίας και ισορροπίας. Τέλος, μέσα από ένα άθλημα ένας έφηβος μπορεί να κοινωνικοποιηθεί  και να μάθει να συνεργάζεται.

Ένας άλλος τρόπος που οι νέοι περνάν τον ελεύθερο τους χρόνο είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών και τα φροντιστηριακά μαθήματα. Βέβαια, μπορεί να ακουστεί βαρετό, αλλά πολλοί έφηβοι ,όπως και εμείς ,προτιμούν να ασχοληθούν με μία ξένη γλώσσα και να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να ‘‘ταξιδέψουν’’ στις  χώρες του κόσμου. Ποιός δεν θα ήθελε να γνωρίσει τον πολιτισμό και την κουλτούρα μιας άλλης χώρας; Λοιπόν μην χάσετε αυτήν την ευκαιρία !

Σας προτείνουμε ,λοιπόν ,να δοκιμάσετε  κάτι από τα παραπάνω ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας και τις ανησυχίες σας

Συνέντευξη από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ»

γράφουν οι  Καρολίδου Κατερίνα και  Νταλαγέωργου Νάσια, μαθήτριες της Γ” τάξης

 Το περιοδικό μας «Φωteenές Σελίδες»  διοργάνωσε εκπαιδευτική εκδρομή στον Βόλο Θεσσαλίας και  στη διάρκεια της είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε συνέντευξη από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Θεσσαλία» , κ. Πελεκούδα Δ. .Η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι η παλαιότερη στον ελληνικό χώρο .

 Ερ: Από ποιον και πότε εκδόθηκε η συγκεκριμένη εφημερίδα;

Το 1898 ανέλαβε τη διεύθυνσή της ο Δημοσθένης Ρίζος, οποίος αργότερα, από το 1901 έως το 1924, υπήρξε και ιδιοκτήτης της.

 Ερ: Για ποιους λόγους αποφασίσατε να της δώσετε αυτό το όνομα;

Η εφημερίδα απευθύνεται στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.Παρ’όλα αυτά, η εφημερίδα επεκτείνεται και εκτός των συνόρων της, στην Αθήνα. Βέβαια, διαδίδεται και ηλεκτρονικά σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπου μπορεί οποιοσδήποτε να έχει  πρόσβαση.

 Ερ: Κάθε πότε κυκλοφορεί η εφημερίδα και σε πόσα αντίτυπα;

Η εφημερίδα κυκλοφορεί καθημερινά και κατά μέσο όρο σε 5-6 χιλιάδες αντίτυπα.

 Ερ:Ποια είνα τα συνηθέστερα θέματα με τα οποία ασχολείται η εφημερίδα σας;

Η εφημερίδα προσπαθεί καθημερινά να ασχολείται με όλα τα θέματα που θεωρεί σημαντικά, αξιολογώντας το ρεπορτάζ και το τι ακριβώς συμβαίνει σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο. Τα θέματα αυτά συνήθως αφορούν σε αστυνομικά ζητήματα, δίκες, δημοτικά ζητήματα, αλλά και στην επικαιρότητα. Επίσης, ασχολούμαστε με θέματα του αγροτικού τομέα προσπαθώντας να είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται και ποτέ δεν απορρίπτουμε την αντίθετη άποψη.

 Ερ: Σε όλη αυτήν τη δημοσιογραφική σας διαδρομή θυμάστε κάποιο θέμα που σας εντυπωσίασε και ταυτόχρονα σας προβλημάτισε;

Μέσα σε αυτά τα τριάντα περίπου χρόνια, μεγαλύτερη εντύπωση μου έχει κάνει η περίπτωση του πολέμου του Ιράκ. Αυτό γιατί, ενώ κλείναμε τα γραφεία στη 13:00, ξαναγυρνούσαμε στα γραφεία τα χαράματα για να συμπληρώσουμε νέες ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο.

 Ερ: Για ποιούς λόγους θεωρείται σημαντική για την ζωή μιας επαρχιακής πόλης την κυκλοφορία μιας εφημερίδας;

Διότι  η εφημερίδα μπορεί να κάνει παρεμβάσεις στην κοινωνία, να διαμορφώσει την κοινή γνώμη, και αυτό να το κάνει με ρεαλιστικό και αντικειμενικό τρόπο, όπως ειπώθηκε νωρίτερα. Ο παρεμβατικός της ρόλος διαμορφώνει την νεολαία και τους μεγαλύτερους.

 Ερ: Διαπιστώνεται, γενικότερα, ότι τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι δεν διαβάζουν εφημερίδα και άλλα έντυπα εξαιτίας της κυριαρχίας του διαδικτύου. Εσείς προσωπικά θεωρείται ότι κάποια στιγμή ο τύπος θα πάψει να υπάρχει;

Ασφαλώς, η τεχνολογία εξελίσσεται και θα υπάρξουν αλλαγές εξαιτίας του διαδικτύου, όμως παρ’όλα αυτά πιστεύω πως η εφημερίδα θα διατηρηθεί, ακόμα και μέσα στην οικονομκή κρίση.

 Ερ:Για ποιους λόγους θα συνιστούσατε σε κάποιον νέο να ακολουθήσει τον δρόμο της δημοσιογραφίας;

Θα το συνιστούσα αν είχε μεράκι για το γράψιμο, αν πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει κάτι στα κοινά, γιατί το επάγγελμα είναι δύσκολο. Επίσης, εάν το άτομο θέλει να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ότι το ωράριο δεν είναι πάντα ακριβές, καθώς πολλές φορές θα δουλεύει με υπερωρία.

 Ερ:Πώς σχολιάζετε την άποψη πολλών ανθρώπων ότι αρκετοί δημοσιογράφοι δεν επιδιώκουν την αντικειμενική ενημέρωση;

Εμείς σίγουρα δεν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο στην εφημερίδα μας, όμως δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις. Άρα, προσπαθούμε να αποφεύγουμε τέτοιου είδους πηγές πληροφόρησης και να βρίσκουμε αποδεικτικά στοιχεία σε κάθε περίπτωση, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι πώς συνθέτουμε την κάθε είδηση.

 Ερ:Τέλος, κατά την γνώμη σας, ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις , για να υπηρετεί κάποιος έντιμα το λειτούργημα του δημοσιογράφου;

Καταρχήν, ο ίδιος θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και επίσης να φροντίζει να διασταυρώνει αυτά που γράφει. Αν καταφέρει να τηρήσει αυτά τα δύο, σίγουρα θα έχει επιτυχία στο επάγγελμά του ως δημοσιογράφος.

 Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

Γνωρίστε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας

 γράφουν οι Δαμιανίδου Ευαγγελία,Γκαβαρδίνα Άννα, Γκαγκούδη Φαίη μαθήτριες της Γ΄τάξης 

   Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου  Γυμνασίου Αλεξάνδρειας, οι μαθητές που συμμετέχουν στο σχολικό περιοδικό «Φωteenές σελίδες» και η ομάδα της ρομποτικής πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη  στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας. Εκεί η υπεύθυνη, Σοφία Θεοδωρίδου, παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη στη δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού:

 Ερ. Τι είναι τα Κ.Π.Ε. και πότε ιδρύθηκαν για πρώτη φορά; Ποιος ο σκοπός της δημιουργίας τους;

Απ: Τα Κ.Π.Ε. ,  δηλαδή τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ,είναι ένας τύπος σχολείου, μόνο που αυτός ο τύπος σχολείου, το έμψυχο  δυναμικό του, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ,ασχολούνται με το περιβάλλον είτε είναι φυσικό ,είτε είναι ανθρωπογενές. Το πρώτο Κ.Π.Ε. είναι το Κ.Π.Ε. Kλητορίας και δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 90. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα Κ.Π.Ε. έχουν συμβάλλει πολλαπλά στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, γιατί είναι φορέας νέων διδακτικών για την ελληνική πραγματικότητα αλλά είναι  ταυτόχρονα  και φορέας μιας νέας παιδαγωγικής οπτικής για τους εκπαιδευτικούς. Μέσα από τα Κ.Π.Ε. οι μαθητές αντιμετωπίστηκαν με έναν διαφορετικό τρόπο από τους εκπαιδευτικούς , έγιναν ισότιμοι έτεροι σε αυτό που λέμε «διαδικασία μάθησης», δηλαδή ενσωματώθηκαν ανάγκες, γνώσεις και εμπειρίες μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ίδιο έγινε και με τους εκπαιδευτικούς ,επειδή δεν είχαν να τους καταπιέζει κάποιο αναλυτικό πρόγραμμα ,αλλά είχε να κάνει με στοιχεία τοπικού περιβάλλοντος, φυσικά και πολιτιστικά. Αυτό βοήθησε τους εκπαιδευτικούς να συμπεριλάβουν στην εκπαιδευτική διαδικασία τις δικές τους γνώσεις και εμπειρίες.

Ερ. Πόσα ΚΠΕ υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα και πόσα είναι επισκέψιμα;

Απ: Είναι λίγο περισσότερα από 60. Δεν προσδιορίζω ακριβώς τον αριθμό τους γιατί κάποια είναι υπό ίδρυση και κάποια υπολειτουργούν. Επίσης ,έχουν πραγματοποιηθεί και συγχωνεύεις μεταξύ των Κ.Π.Ε. ,όπως παράδειγμα  το δικό μας Κ.Π.Ε. το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση  του Κ.Π.Ε. Γιαννιτσών και  του Κ.Π.Ε. Έδεσσας. Η διαδικασία για να επισκεφτεί κάποιος ένα Κ.Π.Ε. είναι πλήρως  καθορισμένη και έχει να κάνει με μια εγκύκλιο που βγαίνει ετήσια από το Υπουργείο Παιδείας, η οποία καλεί τα σχολεία και τις μαθητικές ομάδες να υποβάλλουν αίτηση για να επισκεφτούν τα Κ.Π.Ε.. Τα σχολεία κάνουν την αίτηση τους μέσα στα χρονικά όρια που ορίζει η εγκύκλιος και έτσι μπορούν και επισκέπτονται ένα Κ.Π.Ε.. Το κάθε Κ.Π.Ε. έχει τη δική του δυναμική και τις προτεραιότητες  του και το έργο του  έρχεται ορμώμενο από το τοπικό περιβάλλον και τον πολιτισμό.  Η μαθητική ομάδα επιλέγει τι είναι κοντά σε αυτή ή παράλληλο με αυτό  το οποίο ασχολείται κάνοντας αίτηση στο αντίστοιχο Κ.Π.Ε..

Ερ. Το δικό σας Κ.Π.Ε. με ποιες θεματικές ενότητες ασχολείται φέτος; Είναι ίδιες  κάθε χρόνο ή αλλάζουν;

Απ: Το δικό μας πλαίσιο είναι ίδιο εδώ και χρόνια και όπως εξήγησα και πριν είναι ίδιο γιατί πηγάζει από το τοπικό περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό. Άρα η θεματική μας η μεγάλη είναι το «νερό και γη»  και  γι’ αυτό το λόγο έχουμε και ένα εθνικό δίκτυο που συντονίζει προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων από όλη την Ελλάδα  στη θεματική του νερού, επιμορφώνοντας εκπαιδευτικούς και στηρίζοντας προγράμματα. Μπορούμε να βοηθήσουμε εργαλειακά τους μαθητές που ασχολούνται με το νερό δίνοντας προτάσεις και ηλεκτρονικό υλικό για να χαρτογραφήσουν τη λεκάνη απορροής της περιοχής τους .Η λεκάνη απορροής μιας περιοχής είναι το εδαφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται τα νερά μιας περιοχής (ποτάμια και λίμνες) και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το ξέρει ο μαθητής ,όταν μελετά τη διαχείριση του νερού, γιατί μέσα από τη λεκάνη απορροής θα δει ποια νερά εισέρχονται στην περιοχή που μελετά και έτσι θα μπορεί να έχει ρεαλιστικά δεδομένα για τα προβλήματα που δημιουργούνται ,αλλά και τις πιθανές λύσεις που υπάρχουν. Τα προγράμματα μας επίσης έχουν σχέση με το νερό, γιατί υπάρχει << Το Υπαίθριο Μουσείο Νερού>>  που είναι ένας υδρότοπος που έγινε με τη συμβολή  της φύσης, αλλά και της απόφασης για να λειτουργήσει αυτός ο υδρότοπος σαν τεχνητή λίμνη για τη ΔΕΗ. Τα λουτρά του Πόζαρ είναι ένα άλλο μας πρόγραμμα, όπως επίσης και το πρόγραμμα της Πέλλας που έχει να κάνει με την αειφορία και τη βιωσιμότητα μιας πόλης. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς μέσα από το θεσμό των δικτύων και εκτός από το δίκτυο που σας ανέφερα ασχολούμαστε πολύ και με τα απορρίμματα. Είμαστε ο φορέας που συντονίζει στην επικράτεια τα προγράμματα που σχετίζονται με το θέμα των απορριμμάτων, είτε για ανακύκλωση, είτε για επαναχρησιμοποίηση. Μέσα σε αυτές τις συνιστώσες έχουμε βάλει ως προτεραιότητα να κάνουμε και μια πανελλήνια εκστρατεία για να συγκεντρώσουμε παιχνίδια που δεν τα χρησιμοποιούν τα παιδιά για να γίνουν αφενός ένα ή δύο μουσεία στην Ελλάδα και αφετέρου να μοιραστούν σε κάποιους άλλους που τα χρειάζονται.

Ερ. Ποιος χρηματοδοτεί το Κ.Π.Ε. Έδεσσας ;Ποιες είναι οι επιδράσεις ενός Κ.Π.Ε. στην τοπική κοινωνία;

Απ.: Είναι πολύ ωραία η ερώτησή σας .Η χρηματοδότηση μας προέρχεται συνήθως από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .Παλαιότερα είχαμε μια μικρή χρηματοδότηση και από το Εθνικό Ταμείο που δεν υφίσταται τα τελευταία 4-5 χρόνια. Άρα η χρηματοδότηση μας γίνεται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η συμβολή των Κ.Π.Ε. από την άλλη είναι πολύ σημαντική ,ιδιαίτερα αυτή την περίοδο , γιατί δημιουργεί ένα ρεύμα μαθητικού τουρισμού .Φέτος θα δεχτούμε σχεδόν 3000 μαθητές .Εσείς ας πούμε για παράδειγμα ,είσαστε ένας πόρος και οικονομικός και κοινωνικός και εκπαιδευτικός. Η τοπική κοινωνία ευεργετείται οικονομικά, ιδιαίτερα ο κλάδος της διατροφής ,της διαμονής ,όσοι ασχολούνται με κάθε είδους μετακίνηση , παροχή υπηρεσιών και πώληση τοπικών προϊόντων. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια περιοχή ,να ενεργοποιείται και να εισπράττει οικονομικά με αφορμή τα προγράμματά μας.

 Ερ. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την επίσκεψη του στο Κ.Π.Ε. Έδεσσας;

Απ.: Ελπίζουμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, ότι η γνωριμία με τη φύση ,την κοινωνία και τον πολιτισμό μέσα από εμπειρίες που θα τους δώσουμε την ευκαιρία να έχουν ,θα  οδηγήσει τους μαθητές  να γνωρίσουν τους άλλους καλύτερα ,αλλά και τον εαυτό τους, γιατί αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, <<εμείς και οι άλλοι>>. Άρα προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές, που μας επισκέπτονται μέσα από τα προγράμματα ή τους εκπαιδευτικούς μέσα από τις επιμορφώσεις ,τα μπλογκς και τα ηλεκτρονικά εργαλεία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη φύση και το ανθρωπογενές και κοινωνικό περιβάλλον. Είμαστε σίγουροι ότι θα γνωρίσουν διαστάσεις  του εαυτού τους που αγνοούν.

-Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε ,ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

 

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Στις 23 Μαρτίου η ομάδα του περιοδικού επισκέφτηκε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Η υπεύθυνη δημόσιων σχέσεων της βιβλιοθήκης κα. Ασπασία Τασιοπούλου μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη.

-Κα. Τασιοπούλου, πότε ιδρύθηκε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας;

-Η Βιβλιοθλήκη ιδρύθηκε το 1952.

-Πόσους τίτλους βιβλίων περιλαμβάνει και τι είδη βιβλίων υπάρχουν;

-Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία. Έχει μια μεγάλη συλλογή από 1300 τεκμήρια και, όταν λέμε τεκμήρια, εννοούμε βιβλία , εφημερίδες , περιοδικά, cd rom, dvd ,cd μουσικής, kidls, δηλαδή συσκευές με ηλεκτρονικά βιβλία. Ακόμη, έχουμε επιτραπέζια παιχνίδια, πατρόν ραπτικής, βιβλία σε μορφή braille για άτομα με προβλήματα όρασης και πλέον έχουμε προσθέσει στη συλλογή μας φωτογραφική μηχανή και tablets, τα οποία είναι διαθέσιμα για δανεισμό.

-Πώς λειτουργεί η βιβλιοθήκη και τι είδους υπηρεσίες προσφέρει σε έναν έφηβο πλην του δανεισμού βιβλίων;

-Μετά την ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης  και τη δημιουργία του media lab, όλο και περισσότεροι έφηβοι επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη για να κάνουν τις εργασίες τους,  καθώς έχουμε 10 υπολογιστές με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο , έγχρωμο και ασπρόμαυρο εκτυπωτή και scanner. Από το 2007 διαθέτουμε εξοπλισμό ρομποτικής , ο οποίος μπορεί να δανειστεί και σε σχολεία και επίσης, πρόσφατα προσθέσαμε στον εξοπλισμό μας ένα 3D εκτυπωτή  για να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μιας μικρής επαρχιακής πόλης να δουν αυτά που πρόκειται να συμβούν στο μέλλον. Αγαπημένο μέρος των εφήβων είναι και το στούντιο ηχογράφησης που λειτουργεί  εδώ και ενάμιση χρόνο και δίνει στους νέους τη δυνατότητα να ηχογραφoούν τις μελωδίες τους.

-Η  Βιβλιοθήκη σας συνεργάζεται με άλλες βιβλιοθήκες;

-Η βιβλιοθήκη μας συνεργάζεται με άλλες βιβλιοθήκες. Από το 2010 που πήρε το βραβείο Gates, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο βιβλιοθηκών, το οποίο ξεκίνησε από αυτή τη βιβλιοθήκη, το Future Library, στο οποίο συμμετέχει και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αλλά και άλλες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας γίνονται σεμινάρια και ανταλλάσσονται απόψεις  και νέες πρακτικές.

-Τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να καταστήσει μια βιβλιοθήκη πόλο έλξης για τους πολίτες ;

-Λοιπόν, μια βιβλιοθήκη πρέπει να είναι καλά ενημερωμένη και να εμπλουτίζει τη συλλογή της με καινούρια βιβλία, αν και αυτό είναι δύσκολο, γιατί η κρατική επιχορήγηση είναι μικρή. Τα τελευταία χρόνια δεχόμαστε δωρεές βιβλίων από  Κοινωφελή  Ιδρύματα κοινωνικού και πολιτιστικού έργου. Παράλληλα, από το 1999 οργανώνονται σεμινάρια πάνω σε οτιδήποτε νέο υπάρχει.

-Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη βράβευση της Βιβλιοθήκης από το Ίδρυμα Bill Gates; Ποιοι είναι οι λόγοι που το Ίδρυμα επέλεξε τη Βιβλιοθήκη της Βέροιας;

 

-Το Ίδρυμα Bill Gates από την Αμερική με έδρα το Σιατλ έχει ένα τμήμα το οποίο στηρίζει την παιδεία και υποστηρίζει τις βιβλιοθήκες. Από το τμήμα αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια ένας θεσμός βράβευσης της καλύτερης βιβλιοθήκης του κόσμου κάθε χρόνο. Αυτή που θεωρείται ως η καλύτερη βιβλιοθήκη είναι αυτή που προσφέρει πρωτοποριακές, καινοτόμες και δυνατές υπηρεσίες στη συγκεκριμένη περιοχή όπου λειτουργεί. Από την Ευρώπη έχουν βραβευτεί η Βιβλιοθήκη του Άρχους στη Δανία και η Βιβλιοθήκη του Ελσίνκι στη Φινλανδία.Όπως αναφέρει το επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ίδρυμα Gates και μπορείτε να να βρείτε στην ιστοσελίδα μας, η Βιβλιοθήκη της Βέροιας προσφέρει  πρόσβαση στη γνώση μέσω των νέων τεχνολογιών στις οποίες έχει επενδύσει ιδιαίτερα από το 1997. Αξιόλογο είναι και το παιδικό τμήμα <<Τα μαγικά κουτιά >>, που λειτουργεί στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης  και το οποίο λειτούργησε ως πρότυπο για τις βιβλιοθήκες που ανακαίνισε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Βόρεια Ελλάδα.

-Πώς ξεκίνησε η εκστρατεία υποστήριξης για την ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης;

-Με την ανακαίνιση του δεύτερου ορόφου που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, παραλάβαμε 1.000.000 δολάρια, δηλαδή περίπου 850.000 ευρώ απο το Ίδρυμα Gates, τα οποία έπρεπε να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία υποδομών και όχι για λειτουργικά έξοδα. Η Βιβλιοθήκη ελεγχόταν απευθείας από το Ίδρυμα, στο οποίο έστελνε κάθε 3 μήνες αναφορά για τη διαχείριση των χρημάτων.Έτσι λοιπόν, βάλαμε φωτοβολταϊκά, αναβαθμίσαμε τον τεχνολογικό εξοπλισμό μας, εγκαταστήσαμε σύστημα αυτοεξυπηρέτησης, ανακαινίστηκε ο πρώτος όροφος, που περιλαμβάνει τον χώρο έμπνευσης, το στούντιο ηχογράφησης , το εργαστήριο με τον εξοπλισμό ρομποτικής , το 3D printer  και το αναγνωστήριο. Το τελευταίο τμήμα του βραβείου αξιοποιήθηκε για την ανακαίνιση του δεύτερου ορόφου, όπου δημιουργήθηκε μια πολύ ωραία αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 80-100 ατόμων. Για την αποπεράτωση της, όμως, υπολειπόταν το ποσό των 100.000 ευρώ και γι΄αυτό, ξεκινήσαμε μια καμπάνια με σύνθημα <<Μαζί θα ανάψουμε τα φώτα>>για την οικονομική μας στήριξη. Κάναμε ανοιχτό κάλεσμα στον κόσμο της Βέροιας, πρακτική πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, αλλά όχι στην Ελλάδα. Ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στη Βιβλιοθήκη και έτσι, στους δύο πρώτους μήνες καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό.

-Ποια είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση της Βιβλιοθήκης την οποία μπορούμε να επισκεφτούμε για να ενημερωθούμε για τις δράσεις της;

-www.libvert.gr  ή αλλιώς θα μας βρείτε, κάνοντας αναζήτηση στο Google Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας. Επίσης, θα μας βρείτε στο facebook , twitter , flicker, youtube.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

Το CERN σε δέκα ερωταπαντήσεις

της ομάδα CERN1 του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρεια

   Η ομάδα CERN1 του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2014 – 2015, προσέγγισε το CERN μέσα από διάφορες δραστηριότητες (επίσκεψη στην έκθεση του CERN, στη Δ.Ε.Θ., επίσκεψη στο Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., τηλεδιάσκεψη με τους ερευνητές του πειράματος CMS στο CERN, κατασκευή ανιχνευτή μιονίων με απλά υλικά) και πολλές συναντήσεις.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις βασικότερες ερωτήσεις που απασχόλησαν τους μαθητές της ομάδας με την ευκαιρία της τηλεδιάσκεψης με τους ερευνητές του CERN. Στις ερωτήσεις 2 και 5 μας έδωσαν απαντήσεις οι ίδιοι οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ενώ για τις υπόλοιπες αναζητήσαμε απαντήσεις στο διαδίκτυο. Ελπίζουμε το υλικό αυτό να δώσει απαντήσεις και σε δικά σας ερωτήματα και να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω αναζήτηση.

Ερ 1: Ποιοι χρηματοδότησαν το κόστος κατασκευής του CERN και πόσα χρόνια χρειάστηκαν, για να κατασκευαστεί;

Απ: Το CERN είναι ένας διεθνής οργανισμός,  με σκοπό τη μελέτη της σωματιδιακής φυσικής. Δηλαδή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα διεθνές εργαστήριο για τη μελέτη των στοιχειωδών σωματιδίων. Οταν ιδρύθηκε, το 1954, ήταν ένα από τα πρώτα συλλογικά Ευρωπαϊκά εγχειρήματα και αποτελεί ήδη, ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας. Ο αρχικός αριθμός των 12 ιδρυτικών μελών (ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα), σήμερα, έχει αυξηθεί σε 21 κράτη μέλη.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://home.web.cern.ch/about, και http://www.lam-lab.com/epistimonika-nea/cern/cern-istoria-skopos-video/

Ερ 2: Ποια προβλήματα έχουν αντιμετωπίσει οι μηχανικοί και οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια κατασκευής του επιταχυντή;

Απ:«ΑντώνηςΑγαπητός  (ερευνητής στο CERN): Χρειαζόμαστε πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία για να κάμψουμε τις δέσμες και να τις θέσουμε σε κυκλική τροχιά. Αυτό είναι ίσως και το βασικότερο «πρόβλημα» που αντιμετωπίζουμε στην επιτάχυνση των πρωτονίων. Για να φτιάξουμε αυτά τα ισχυρά μαγνητικά πεδία, χρειαζόμαστε εξαιρετικά μεγάλης έντασης ρεύματα. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φαινόμενο της υπεραγωγιμότητας. Κάθε κουβέντα από αυτές που λέω ουσιαστικά συνοδεύεται από ένα πακέτο πολλών προβλημάτων, για τη φυσική και για την τεχνολογία, κυρίως…»

Παρακολουθήστε ολόκληρη την απάντηση των επιστημόνων στη συγκεκριμένη ερώτηση:

Download Video

Ερ 3: Είναι επικίνδυνα τα ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία που χρησιμοποιούνται στον επιταχυντή LHC του CERN; Αν ναι, με ποιο τρόπο προστατεύονται οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή;

Απ: Σε ερευνητικά εργαστήρια, όπως στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων του CERN, η παρουσία της ακτινοβολίας στον χώρο εργασίας είναι κάτι καθημερινό. Γι” αυτό, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η περιττή και να διατηρηθεί σε ένα ελάχιστο όριο η αναπόφευκτη, έκθεση στην ακτινοβολία. Για παράδειγμα, εάν κάποιος επιχειρήσει να εισέλθει ενώ ο επιταχυντής είναι σε λειτουργία, οι δέσμες σταματούν αυτόματα. Επίσης, όλοι οι ερευνητές που εργάζονται στα πειράματα του CERΝ, φορούν συνεχώς  προσωπικά δοσίμετρα. Για τους πολίτες η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα πειράματα του CERN δεν είναι επικίνδυνη.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.physics.ntua.gr/POPPHYS/articles/radiation.html

 Ερ 4: Ποια πειράματα περιλαμβάνει το εργαστήριο CERN;

Απ: Τα κυριότερα πειράματα που περιλαμβάνει το εργαστήριο CERN είναι  το CMS και το ATLAS. Δύο μικρότερα αλλά επίσης σημαντικά πειράματα είναι το ALICE και το LHCb. Τέλος, στο CERN πραγματοποιούνται δεκάδες άλλα μικρότερα πειράματα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://home.web.cern.ch/about/experiments

Ερ 5: Πώς είναι μια καθημερινή μέρα στο CERN;

Απ: «Χριστίνα Τσικέζα (ερευνήτρια στο CERN): Το πρωί στο γραφείο, προσπαθώντας να βοηθήσεις άλλους συνεργάτες να συνεχίσουν άλλο κομμάτι, διότι εδώ ο καθένας μας κάνει μια μικρή δουλειά, η οποία συμβάλλει στο να γίνει κάτι μεγαλύτερο. Ο ένας βοηθάει τον άλλον, διαφορετικά δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι επιστήμονες…»

Παρακολουθήστε ολόκληρη την απάντηση των επιστημόνων στη συγκεκριμένη ερώτηση:

Download Video

Ερ 6: Ποιος είναι ο λόγος που οι επιστήμονες εκσυγχρονίζουν τους παλιούς ανιχνευτές ή παρεμβαίνουν με κάποιο τρόπο στους καινούργιους;

Απ: Οι επιστήμονες εκσυγχρονίζουν τους ανιχνευτές κυρίως για να μπορούν να καταγράψουν, να παρατηρήσουν και να μετρήσουν γνωστά και άγνωστα στοιχειώδη σωματίδια, π.χ. ηλεκτρόνια, φωτόνια, μιόνια, μεσόνια, σωματίδιο Higgs, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.physics.ntua.gr/POPPHYS/software/MICROCOSM/DETECTORS/howseeprinciple.html

Ερ 7:Οι επιστήμονες κάνουν κάποιες έρευνες ώστε να προσθέσουν στον ανιχνευτή νέες ιδιότητες με τις οποίες να μελετά και να μετράει άλλα σωματίδια; Με ποιον τρόπο;

Απ: Με αυτά τα θέματα ασχολούνται οι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Επιστήμης Υλικών και της Τεχνολογίας, γενικότερα. Για παράδειγμα, η νανοτεχνολογία, καθώς και τα υπεραγώγιμα υλικά, αποτελούν τα πλέον σύγχρονα πεδία έρευνας της Επιστήμης Υλικών.

Περισσότερες πληροφορίες: https://kjende.web.cern.ch/kjende/gr/atlas.htm

Ερ 8: Με ποια κριτήρια διαλέγει ο ανιχνευτής τις 100 πιο ενδιαφέρουσες συγκρούσεις πρωτονίων το δευτερόλεπτο; Τις υπόλοιπες συγκρούσεις τις διαγράφει τελείως από τη μνήμη του;

Απ: Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν τις πιο ενδιαφέρουσες συγκρούσεις πρωτονίων από τον συνδυασμό των σωματιδίων (ηλεκτρόνια, φωτόνια, μιόνια, κ.ά.) που προκύπτουν αμέσως μετά από κάθε σύγκρουση. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως μπορούν και  ξεχωρίζουν  τις 100 πιο ενδιαφέρουσες ανάμεσα σε περίπου 600 εκατομμύρια συγκρούσεις που πραγματοποιούνται κάθε δευτερόλεπτο. Αυτό το καταφέρνουν με ειδικά συστήματα που λέγονται «συστήματα σκανδαλισμού» (trigger systems). Πρόκειται για ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα που κατορθώνουν να εκτελούν συγκεκριμένες επιλογές σε εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.sciencemuseum.org.uk/antenna/bigbang/huntforhiggs/ και http://home.web.cern.ch/cern-people/updates/2013/12/upgrading-atlas-trigger-system

Ερ 9: Με ποιον τρόπο εκκενώνονται οι ανιχνευτές, ώστε στο εσωτερικό τους να παραμένουν μόνο τα χρήσιμα σωματίδια για το κάθε πείραμα;

Απ: Η εσωτερική πίεση στον LHC είναι 10-13 atm , (υπερυψηλό κενό αέρος), για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις των σωματιδίων με τα μόρια της ατμόσφαιρας. Το κενό αυτό δημιουργείται με ειδικό σύστημα (το μεγαλύτερο στον κόσμο) από αντλίες που απορροφούν την ύλη.

Περισσότερες πληροφορίες: http://home.web.cern.ch/about/engineering/vacuum-empty-interplanetary-space

Ερ 10: Για ποιο λόγο το ηλεκτρομαγνητικό θερμιδόμετρο περιέχει 75.648 κρυστάλλους μολύβδου-βολφραμίου;

Απ: Οι παραπάνω κρύσταλλοι του ηλεκτρομαγνητικού θερμιδόμετρου έχουν στόχο την ανίχνευση ηλεκτρονίων και φωτονίων που είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην επιβεβαίωση της ύπαρξης του σωματιδίου Higgs.

Περισσότερες πληροφορίες: http://cms.web.cern.ch/news/electromagnetic-calorimeter

Η ομάδα CERN1:

Μαθητές: Χρήστος Κατρανίτσας, Μυρτώ Μερτζανίδου, Πόπη Μουσκεφτάρα, Αθανάσιος Μπάμπαλης, Δέσποινα Μπίτζιου, Γαλάτεια Παπαδοπούλου, Αθηνά Πετικοπούλου, Παναγιώτης Πετρίδης, Δήμητρα Πλακοτάρη, Παναγιώτης Ρίγγος, Ευαγγελία Ρότσικα, Οδυσσέας Σαποζνίκοφ, Αναστασία Στεφανίδου, Βασίλης Τόκας, Κώστας Τολιόπουλος και Ελένη Τουλίκα

Υπεύθυνος καθηγητής: Αναστάσιος Ζουπίδης

Λίγα λόγια για το CERN. Συνέντευξη του Δήμου Σαμψωνίδη, επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Φυσικής

Δημοσιογραφική ομάδα: Αβραάμ Αναστασία, Γιοβανοπούλου Πηνελόπη, Δαμιανίδου Σοφία, Καραγκιοζοπούλου Παναγιώτα 

Το περιοδικό μας και σε αυτό το τεύχος παραθέτει ακόμα μια συνέντευξη στους αναγνώστες του. Πρόκειται για τη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας ο Δήμος Σαμψωνίδης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη αυτή πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2015, με την ευκαιρία της επίσκεψης της ομάδας CERN του Γυμνασίου μας στο εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, στην οποία συμμετείχε και η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού

Δ.Ο: Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας, τις σπουδές σας, τα ερευνητικά και άλλα ενδιαφέροντά σας.

Ονομάζομαι Σαμψωνίδης Δήμος και είμαι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Φυσικής. Καταρχάς, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, σπούδασα στα Γιάννενα στο τμήμα φυσικής και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεσσαλονίκη, στο ίδιο τμήμα. Αργότερα έκανα διδακτορικό στο τομέα των στοιχειωδών σωματιδίων, σε αντιδράσεις βαρέων ιόντων μέσω πειραμάτων που πραγματοποίησα στο εργαστήριο της Ντούμπνα, στη Ρωσία. Ύστερα, το 1996, δημιουργήθηκε μια ομάδα στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη συμμετοχή στο πείραμα «ΑΤΛΑΣ»  και αποφάσισα να εμπλακώ και εγώ.

 Δ.Ο: Τι είναι το CERN; Ποιοι επιστήμονες συμμετέχουν εκεί και τί ακριβώς κάνουν;

Το CERN είναι ένας διεθνής οργανισμός,  με σκοπό τη μελέτη της σωματιδιακής φυσικής. Δηλαδή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα διεθνές εργαστήριο για τη μελέτη των στοιχειωδών σωματιδίων. Δημιουργήθηκε πριν 60 χρόνια, με αρχικό στόχο τη μελέτη της πυρηνικής φυσικής, καθώς τότε πρώτον η έννοια των στοιχειωδών σωματιδίων δεν υπήρχε και δεύτερον οι πυρήνες  θεωρούνταν το πιο μικρό “πράγμα”. Aπό τότε εξελίχθηκε και τώρα πια λέγεται «Εργαστήριο στοιχειωδών σωματιδίων». Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει αυτό το εργαστήριο είναι ότι διαθέτει τον επιταχυντή, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και επιταχύνει πρωτόνια στις μεγαλύτερες ενέργειες που έχουμε στη διάθεση μας και είχαμε ποτέ. Στο CERN συμμετέχουν ινστιτούτα, πανεπιστήμια δηλαδή από τις χώρες οι οποίες είναι μέλη του CERN, όπως είναι για παράδειγμα η Ελλάδα, που είναι και ιδρυτικό μέλος, άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ρωσία, η Κίνα κι άλλες ασιατικές, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, καθώς επίσης και η Αμερική. Γενικά, αν και είναι ευρωπαϊκό εργαστήριο, επειδή ακριβώς αποτελεί κέντρο της φυσικής επιστήμης, συμμετέχουν όλα τα εργαστήρια που ενδιαφέρονται γι” αυτόν τον τομέα.

Δ.Ο: Τί σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με αυτό;

Με παρακίνησε πολύ η προχωρημένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτόν τον τομέα της φυσικής. Και βέβαια, όταν πήγα στo CERN και είδα πώς δουλεύουνε σε τέτοιου είδους πειράματα, τα οποία αποτελούν διεθνείς συνεργασίες και ότι δουλεύουν με συναδέλφους από όλον τον κόσμο, κατάλαβα πως είναι κάτι πολύ ωραίο.

Δ.Ο: Τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως το Α.Π.Θ, πώς συμμετέχουν στην έρευνα του CERN;

Συμμετέχουν μέσω των ερευνητικών ομάδων που διαθέτουν και συγχρόνως μέσω των συμφωνιών που έχει συνάψει η Ελλάδα με το CERN, όπως θέματα χρηματοδότησης κ.α.

Δ.Ο: Το επάγγελμά σας κατά πόσο σχετίζεται με το CERN;

Το επάγγελμα μου σαν καθηγητής πανεπιστημίου σχετίζεται με δύο θέματα. Το ένα είναι η διδασκαλία και το άλλο είναι η έρευνα. Επομένως το κομμάτι που έχει να κάνει με την έρευνα είναι απόλυτα συνυφασμένο με την έρευνα που πραγματοποιείται στο CERN.

Δ.Ο: Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και  αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί   κατά την κατασκευή και λειτουργία του CERN;

Η πρόκληση είναι ότι μπαίνανε καινούργιοι μαγνήτες, πρώτη φορά κατασκευασμένοι με τόσο μεγάλο μαγνητικό πεδίο, γιατί θα είχαν να διαχειριστούν τόσο μεγάλες ενέργειες και γενικά ό,τι έχει εγκατασταθεί είναι από πρωτοποριακές τεχνολογίες που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι τότε, επομένως υπήρχε μεγάλο ρίσκο. Ως προς τους ανιχνευτές που εμπλακήκαμε, επίσης αποτελούσαν πολύ μεγάλη πρόκληση, διότι έπρεπε να κατασκευάσουμε και να πετύχουμε με μεγάλη ακρίβεια στην κατασκευή μας.

Δ.Ο: Ποιο είναι το κόστος αυτού του εγχειρήματος και σε τί μπορεί να ωφελήσει την ανθρωπότητα;

 Το κόστος είναι αρκετά μεγάλο. Πρόκειται για αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Το όφελος για την κοινωνία από όλου αυτού του είδους τα πειράματα είναι η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, γιατί τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πρωτόγνωρα, επειδή  πάντα προσπαθούν να φτάσουν στα άκρα (μεγαλύτερη ενεργεία, μεγαλύτερες ροές). Επομένως πρέπει να λυθούν προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί και να βρίσκουν εφαρμογή στη κοινωνία και αλλού.

Συνέντευξη του κ. Γκυρίνη Παναγιώτη, Δημάρχου Αλεξάνδρειας

Δημοσιογραφική ομάδα: Αβραάμ Αναστασία, Γιοβανοπούλου Πηνελόπη, Δαμιανίδου Σοφία, Καραγκιοζοπούλου Παναγιώτα

 Στα πλαίσια του σχολικού μας περιοδικού ζητήθηκε από τον κ.Γκυρίνη, τον δήμαρχο του δήμου μας, να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη και ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρότασή μας.

Δημοσιογραφική Ομάδα: Πώς αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα;

Δήμαρχος: Η απόφαση αυτή ήταν μεγάλο θέμα και αρκετά δύσκολη, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν προέκυψε από προσωπική φιλοδοξία. Αυτό που με ενδιέφερε δεν ήταν αποκλειστικά να γίνω δήμαρχος, αλλά να βοηθήσω τον τόπο μου. Γενικότερα,  παρακολουθώ πολλά χρόνια τα τοπικά δρώμενα από πολιτικής πλευράς. Πριν από αρκετά χρονιά είχα εμπλακεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και έτσι έχω μια εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι είμαι σε θέση να κρίνω πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε τοπικό διοικητικό  επίπεδο. Βλέποντας και παρακολουθώντας τον δήμο μας, πολλά ήταν τα πράγματα που δεν μου άρεσαν και πολλά ήταν τα θέματα που υπήρχαν και παραμένουν άλυτα. Κάποια στιγμή, σκέφτηκα, λοιπόν, ότι οι νοοτροπίες αυτές των παλαιών χρονών πρέπει να αλλάξουν. Έτσι, αποφάσισα να συγκροτήσω μια ομάδα από ικανούς συνεργάτες, από επιστήμονες, από νέους ανθρώπους κυρίως και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τη διοίκηση στο δήμο και να αλλάξουμε αυτά που εμείς μπορούμε να αλλάξουμε με τον τρόπο που σκεφτόμαστε ότι πρέπει να τα αλλάξουμε. Πράγματι, τον περασμένο Γενάρη πήρα την απόφαση να είμαι υποψήφιος δήμαρχος, αφού βέβαια συζήτησα με όλα τα στελέχη που στη συνέχεια ενσωματωθήκαν στο ψηφοδέλτιο, και στις 18 του Μάη κατεβήκαμε στις εκλογές. Τα πράγματα ήταν πολύ καλά για εμάς, ο κόσμος έδειξε ότι ήθελε την αλλαγή και το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ήταν ιδιαιτέρα ενθαρρυντικό. Ωστόσο οι εκλογές δεν τελείωσαν εκεί, γιατί δεν είχαμε συγκεντρώσει το 50+1% που χρειαζόταν, και οδηγηθήκαμε στη δεύτερη Κυριακή, κατά την οποίαν το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο.

 

Δ. Ο: Περιμένατε ότι θα εκλεγείτε; Πώς νιώσατε, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα;

Δήμαρχος: Ήμουν αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Μας χαροποίησε πάρα πολύ το αποτέλεσμα των εκλογών,  ταυτόχρονα όμως θεωρήσαμε πως μας φορτώνει και με πολύ μεγάλη ευθύνη. Μετά όμως αρχίζει η δουλειά, αρχίζουν τα δύσκολα και “κει πλέον αλλάζει η διάθεση της νίκης, φεύγει ο ενθουσιασμός και αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να στρωθείς στη δουλειά, για να λύσεις ζητήματα. Έτσι πορευόμαστε μέχρι και σήμερα.

 Δ. Ο: Πόσο δύσκολο είναι να ανταπεξέλθετε στις ευθύνες και στις απαιτήσεις που συνεπάγεται η θέση σας;

Δήμαρχος: Οι ευθύνες είναι πάρα πολύ μεγάλες, όπως και οι απαιτήσεις. Επειδή στην ομάδα μας έχουμε ανθρώπους νέους και ικανούς, αυτό μας βοηθάει και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά για όλους. Δυσκολίες υπάρχουν, δε μπορούμε να δώσουμε λύση σε όλα. Όμως προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τον πολίτη από καθημερινά προβλήματα που τον προβληματίζουν, όπως τα σχετικά με την καθαριότητα, τα σχολεία και τις κοινότητες.

 Δ. Ο: Σας προσεγγίζουν καθημερινά πολίτες για την εκπλήρωση των επιθυμιών τους;

Δήμαρχος: Κάθε μέρα, και στο γραφείο μου αλλά και έξω, με πλησιάζουν για να ικανοποιήσω προσωπικές τους ανάγκες και εγώ με τη σειρά μου προσπαθώ να τις πραγματοποιήσω, όσο μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας.

 Δ. Ο: Ποιες είναι οι βλέψεις σας για τον δήμο Αλεξάνδρειας;

Δήμαρχος: Το πρώτο στοίχημα είναι η καθημερινότητα. Θέλω οι πολίτες του νομού μας να είναι ικανοποιημένοι σε όλους τους τομείς. Δεύτερο στοίχημα είναι με τα χρήματα από το ευρωπαϊκό κονδύλιο να συντηρήσουμε και να κατασκευάσουμε τις υποδομές του δήμου μας σε σχέση με την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών.

 Δ. Ο: Ποιος είναι ο απώτερος και σημαντικότερος στόχος σας και πώς θα τον επιτύχετε;

Δήμαρχος: Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας είναι κυρίως η ανεργία στους νέους, αλλά και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Ακόμα, θέλουμε να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα της περιοχής μας, η οποία είναι αγροτική κατά 90%, αλλά και το εμπόριο με ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλους πόρους που θα προσπαθήσουμε να πάρουμε. Δύο στοιχεία που θα συμβάλλουν στην πρόοδο της τοπικής οικονομίας και επομένως το βιωτικό επίπεδο των πολιτών του τόπου.

 Δ. Ο: Ποιες ενέργειες σκέφτεστε να πραγματοποιήσετε για την ανάπτυξη των περιχώρων του δήμου μας;

Δήμαρχος: Κύριος στόχος μου είναι να προβάλω την πολιτιστική προσφορά του τόπου σε διάφορα επίπεδα, ώστε να γίνει επισκέψιμη η περιοχή. Μάλιστα, πρόσφατα διενεργείται ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο προτείνει τρόπους προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γνωρίζουμε βέβαια πως ο τόπος μας δεν έχει τουριστική υποδομή, αλλά προσπαθούμε τα διάφορα μνημεία και τις παλιές εκκλησίες να τα διαμορφώσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει επισκεψιμότητα,  για να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία, τα μαγαζιά αλλά και οι επαγγελματίες της περιοχής μας. Επιπλέον, ο δήμος θα παράσχει κάποια βοήθεια στους παιδικούς σταθμούς, στους πολιτιστικούς συλλόγους και στο τμήμα πρόνοιας. Επίσης, ιδιαίτερη ευαισθησία δείχνουμε στα αγροτικά ιατρεία, ώστε στα χωριά, και οι μεγαλύτεροι αλλά και οι νεότεροι, να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου περίθαλψη.

 Δ. Ο: Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα στον δήμο;

Δήμαρχος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου μας, κατ εμέ, είναι η ανεργία των νέων, ένα δύσκολο θέμα που απαιτεί μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια. Επιπρόσθετα, ένα μείζον θέμα είναι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, καθώς, ως γνωστό, η περιοχή μας είναι αγροτική και γι αυτό το πρόβλημα έχουμε ως σκοπό τη δημιουργία ενός γραφείου αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την προώθηση αγροτικών προϊόντων. Τέλος, κάποια άλλα θέματα είναι οι συνεχείς πλημμύρες και η λειτουργία των σχολείων.

 Δ. Ο: Ποια είναι η γνώμη σας για τις σχολικές υποδομές του δήμου;

Δήμαρχος: Από τις επισκέψεις σε αρκετά σχολεία της πόλης μας κατέληξα ότι η κατάσταση των κτηρίων και του περιβάλλοντα χώρου του σχολείου είναι απελπιστική. Παρόλα αυτά,  οι καθηγητές και οι διευθυντές κάνουν μεγάλες προσπάθειες βελτίωσης των σχολείων. Επικεντρώνομαι, όμως, στην κτηριακή κατάσταση η οποία είναι άθλια και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε πραγματοποιούμε κάποιες μικρές επεμβάσεις, για να διορθώσουμε ορισμένα σημεία, για την καλύτερη εικόνα και λειτουργικότητα των σχολείων.

 Δ. Ο: Πώς σκέφτεστε να ενεργήσετε για τις φθορές των γηπέδων των αθλητικών συλλόγων;

Δήμαρχος: Κατ’ αρχάς, αυτό που προέχει είναι όλες αυτές τις υποδομές να τις φέρουμε  σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας. Από εκεί και πέρα, το καλύτερο θα ήταν να παρέχουμε φύλαξη και επίβλεψη στους χώρους αυτούς, ωστόσο τα οικονoμικά δεν μας το επιτρέπουν. Όμως υπάρχει στο δήμο μας αρμόδιο τμήμα, ώστε να γίνονται συχνά – πυκνά παρεμβάσεις, για να φτιάχνεται ό, τι φθείρεται.

 Δ. Ο:  Ποια είναι τα σχέδιά σας για το πνευματικό κέντρο της Αλεξάνδρειας;

Οι διαδικασίες κατασκευής του πνευματικού κέντρου ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια και μπορεί να χαρακτηριστεί ως «γεφύρι της Άρτας», γιατί έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Παρόλα αυτά, η εξέλιξή του είναι αρκετά σημαντική, έχουν γίνει εργασίες και η προηγούμενη διοίκηση άφησε ένα καλό κονδύλιο για περαιτέρω κατασκευές. Η κτηριακή κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ ικανοποιητική, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα, όπως η σκεπή η οποία είναι για πολλά χρόνια εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ρωγμές και να στάζει. Εμείς σαν διοίκηση έχουμε σκεφτεί να εγκαταστήσουμε κεραμοσκεπή, έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο αυτό το έργο δεν είναι εύκολο, καθώς η οροφή είναι πολυεπίπεδη. Έτσι, έχουμε αναθέσει σε μια εταιρεία τη μελέτη τρόπων με τους οποίους θα σταματήσουν τα νερά και δεν θα φθείρεται ο πανάκριβος εξοπλισμός και τα έπιπλα. Είμαστε αποφασισμένοι να τελειοποιηθεί το έργο, ώστε να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος, ο οποίος θα φιλοξενήσει βιβλιοθήκες, παλιά αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί στην πόλη μας, καθώς και ένα θέατρο για εκδηλώσεις, ημερίδες και ομιλίες.

 Δ. Ο: Πώς είναι η συνεργασία με τους υπόλοιπους  αρμόδιους του δήμου μας;

Οι αρμόδιοι του δήμου χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: η πρώτη είναι το υπαλληλικό προσωπικό, δηλαδή οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου, και οι δεύτεροι οι αιρετοί,  δηλαδή όλοι εμείς που ήρθαμε τώρα με απόφαση του κόσμου να διοικήσουμε τον δήμο. Προβλήματα όντως υπάρχουν, καθώς και ζητήματα συνεργασίας, αφού δεν ήξερε ο ένας τον άλλον και τώρα καλούμαστε να συνεργαστούμε. Όμως από εμάς υπάρχει καλή διάθεση. Μέχρι στιγμής, πετυχαίνουμε τον στόχο μας και οι προσπάθειες αποδίδουν. Δουλεύουν όλοι πάρα πολύ και συνεργάζονται, με σκοπό να πάνε όλα ρόδινα στο δήμο μας.

 Δ. Ο: Ποιες επιπλέον εκδηλώσεις σκέφτεστε να διοργανώσετε για την ψυχαγωγία των πολιτών και ιδιαίτερα για τους νέους;

Με αυτό ασχολείται η ΚΕΔΑ, με την καθοδήγηση του δημάρχου. Σκοπός μας είναι να μην καταργήσουμε τίποτα απ’ όσα υπάρχουν και να προσθέσουμε επιπλέον πράγματα για το κομμάτι της μόρφωσης και της διασκέδασης. Για παράδειγμα, φέτος θα έχουμε για πρώτη χρονιά το παγοδρόμιο στο πνευματικό μας κέντρο. Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε κι άλλα τέτοια προγράμματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του δήμου μας.

Δ.Ο: Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.

Συνέντευξη από τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας

 των Γιοβανοπούλου Πηνελόπης, Διαμιανίδου Σοφίας, Καραγκιοζοπούλου Παναγιώτας, Αβραάμ Αναστασίας

Η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού μας συνάντησε τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας, κ. Καραστογιαννίδου Μαρία, η οποία διατύπωσε την άποψή της για το σχολείο, τους μαθητές, αλλά και για το περιοδικό.

 ΔηΟμ : Σε ποιο σχολείο υπηρετούσατε , πριν έρθετε στο δικό μας;

Διευθύντρια: Ήμουν στο Γυμνάσιο Τρικάλων. Τα Τρίκαλα -το χωριό από το οποίο κατάγομαι- είναι ένα χωριό στον ίδιο Δήμο με την Αλεξάνδρεια  και πολύ κοντά σε αυτήν.

ΔηΟμ:  Πώς προέκυψε και επιλεχθήκατε εσείς για να έρθετε εδώ;

Διευθύντρια: Πριν τρία χρόνια είχα κάνει αίτηση για διευθύντρια στο σχολείο σας,  όμως δεν είχα την απαραίτητη εμπειρία και προϋπηρεσία και, έτσι, δεν επιλέχθηκα. Αυτήν τη χρονική στιγμή, ήρθε  η σειρά μου και εφόσον η κυρία Βαβούρα βγήκε στη σύνταξη, πήρα τη θέση της ως διευθύντρια.

ΔηΟμ: Πώς σας φάνηκε η πρώτη μέρα στο σχολείο μας;

Διευθύντρια: Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη μέρα ήταν άβολη. Ερχόμενη από ένα μικρό σχολείο που ήξερα όλα τα παιδιά, ήταν δύσκολο για μένα, γιατί έπρεπε να συναντήσω και να γνωρίσω νέους συναδέλφους και μαθητές. Πραγματικά είχα πολύ άγχος και σκεφτόμουνα αν έκανα καλά που το επέλεξα  (το σχολείο).

ΔηΟμ: Αν έπρεπε να συγκρίνετε στο σχολείο μας  με  το προηγούμενο που  ήσασταν, τι γνώμη έχετε για το καθένα;

Διευθύντρια: Στο προηγούμενο σχολείο είχα περισσότερη άνεση και  ήμουν συναισθηματικά δεμένη  με εκείνο. Ήταν,   βέβαια,  πιο μικρό, αλλά ήξερα όλα τα παιδιά  και τους καθηγητές. Το δικό σας σχολείο είναι πιο μεγάλο και  υπάρχουν πολλά παιδιά και καθηγητές που πρέπει να γνωρίσω.

ΔηΟμ: Πώς βρίσκετε την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου μας;

Διευθύντρια: Υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως υπάρχουν τόσες ελλείψεις, ώστε να μην  μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλεία μας . Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις στα  εργαστήρια και στις καθημερινές ανάγκες του σχολείου, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε.

ΔηΟμ: Τι σχέδια έχετε για τη βελτίωση του σχολείου σε όλους τους τομείς;

Διευθύντρια:  Επειδή μου αρέσει αυτό που κάνω και είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνω χρέη διευθύντριας, τα σχέδια για τη βελτίωση του σχολείου μας είναι πάρα πολλά. Πρώτα, θέλω να βελτιώσω τη αισθητική του σχολείου, αν και με έχουν ενημερώσει πως κάθε χρόνο γίνονται προσπάθειες γι’ αυτό. Είναι, βέβαια, δύσκολο λόγω οικονομικών προβλημάτων. Επίσης, μπορεί να γίνει μια αλλαγή στο χώρο της αυλής, αλλά το πιο σημαντικό είναι η βελτίωση των εργαστηρίων και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Γενικά, μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί η εικόνα και το προφίλ του σχολείου μας, γιατί θέλω στο σχολείο μας οι μαθητές να μην ενδιαφέρονται μονό για τα μαθήματα,  αλλά και για άλλα θέματα.

ΔηΟμ: Καταφέρατε να προσαρμοστείτε στο νέο αυτό, για εσάς, σχολείο;

Διευθύντρια: Νομίζω πως ναι και μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα πως είναι πλέον δικό μου σχολείο. Νιώθω πια  πολύ άνετα και εξοικειωμένη και κάθε μέρα που περνάει προσπαθώ για το καλύτερο.

ΔηΟμ: Τι θέση είχατε στο προηγούμενο σχολείο;

Διευθύντρια: Στο προηγούμενο σχολείο ήμουνα αναπληρώτρια διευθύντρια. Όταν έλλειπε ο διευθυντής, τον αντικαθιστούσα και διεύθυνα εγώ το σχολείο.

ΔηΟμ: Καθημερινά πρέπει να μαλώνετε κάποια άτακτα παιδιά. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Διευθύντρια: Σίγουρα δε νιώθω καθόλου ωραία. Το να μαλώνω και να τιμωρώ δεν είναι καθόλου ευχάριστο, πόσο μάλλον για εμάς τους εκπαιδευτικούς που επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τα παιδιά και προσπαθούμε κάθε μέρα να τα βελτιώσουμε. Φυσικά, όμως, επιβάλλεται, γιατί αν υπάρχει ένα πρόβλημα πρέπει να λυθεί.

ΔηΟμ: Γενικά πώς σας φαίνεται η συμπεριφορά των παιδιών του σχολείου μας;

Διευθύντρια: Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών είναι πολύ καλά και ήσυχα. Βέβαια, όλοι ξέρουμε πως τα παιδιά είναι παιδιά και δε μπορούμε να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από δώδεκα και δεκατριών χρονών μαθητές. Επίσης, είναι μικρό το ποσοστό των παιδιών που δεν έχουν καλή συμπεριφορά. Σε αυτά τα παιδιά προσπαθούμε να είμαστε πιο αυστηροί και να τους δώσουμε το σωστό παράδειγμα. Θέλουμε να τους μάθουμε ποιο είναι το σωστό και πιο το λάθος.

ΔηΟμ: Ποιες είναι οι απαιτήσεις σας από τα παιδιά του σχολείου;

Διευθύντρια: Οι απαιτήσεις είναι αρκετές. Αρχικά, τα παιδιά οφείλουν να είναι κόσμια, πρέπει δηλαδή να έρχονται σε μια κοινότητα, το σχολείο, και να δείχνουν σεβασμό στους μεγαλύτερους. Επιπλέον, να δείχνουν ευγένεια και  συνέπεια στις υποχρεώσεις τους, δηλαδή να μελετούν τα μαθήματά τους. Αυτό δε σημαίνει πως είναι κακό να αριστεύει κανείς.  Εννοώ να προσπαθούν όσο μπορούν.

ΔηΟμ: Ουσιαστικά ποιες είναι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις ενός διευθυντή σχολείου;

Διευθύντρια: Είναι πάρα πολλές. Καταρχάς, ένας διευθυντής κάνει κάποιες ώρες, έστω και λίγες, μάθημα. Είναι υπεύθυνος για το σχολείο, τα παιδιά, τις καθαρίστριες, τους συναδέλφους, των οποίων τη βοήθεια χρειαζόμαστε,  καθώς οι απαιτήσεις είναι πολλές. Έρχεται το πρωί και φεύγει το μεσημέρι, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να λύσει. Γενικά, η θέση αυτή συνεπάγεται πολλές ευθύνες, γι’ αυτό άλλωστε λέγεται και διευθυντική, γιατί διευθύνεις το χώρο.

ΔηΟμ: Είπατε ότι κάνετε κάποιες ώρες μάθημα . Σε ποιες τάξεις κάνετε;

Διευθύντρια: Κάνω αρχαία ελληνική γλώσσα στη Γ τάξη.

ΔηΟμ: Όσον αφορά στο περιοδικό, είστε ενημερωμένη γι” αυτή την ωραία και δημιουργική πρωτοβουλία του σχολείου μας;

Διευθύντρια: Βεβαίως το γνωρίζω. Είναι από τα πρώτα πράγματα που έμαθα, όταν ήρθα, και έτσι «μπήκα» στην ηλεκτρονική του διεύθυνση, για να το διαβάσω. Είναι μια πρωτοβουλία πρωτότυπη και αξιόλογη. Μέσα από αυτό, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ενεργούν και να συμμετέχουν σε κάτι εξωδιδακτικό. Γενικά, είναι κάτι που βοηθάει στην προώθηση του σχολείου μας και την επιπλέον απόκτηση γνώσεων των μαθητών.

ΔηΟμ: Πιστεύετε πως θα πρέπει να γίνουν και άλλες τέτοιες κινήσεις για τη βελτίωση του σχολείου μας;

Διευθύντρια:Φυσικά! Αυτό είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που υλοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του κ. Καρκαμάνη. Μπορούν και άλλοι καθηγητές να υλοποιήσουν τέτοιες δράσεις, ώστε να βοηθήσουν στη βελτίωση της εικόνας του σχολείου μας, ώστε τα παιδιά να μην μαθαίνουν μόνο, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητές του και  να ψυχαγωγούνται.

Top