Νευρική ανορεξία: Μία διατροφική διαταραχή

της Εβελίνας  Παπαδοπούλου

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή η οποία εμφανίζεται  κυρίως στην εφηβική ηλικία και οφείλεται στη χαμηλή αυτοπεποίθηση και σε ψυχολογικούς παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια  είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στις δυτικές κοινωνίες, όπου κυριαρχεί μια γενική τάση για καλλίγραμμα και λεπτοκαμωμένα κορμιά, που προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σημαντικοί παράγοντες που επίσης επηρεάζουν και οδηγούν  τους εφήβους  σε ανορεξία είναι το άγχος, το στρες και η πίεση από το κοινωνικό περιβάλλον.

Το φαινόμενο αυτό συναντάται κυρίως σε έφηβες και γυναίκες και σπανίως σε άντρες .Συχνά οι έφηβες θεωρούν ότι για να είναι αποδεκτές από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτά τα πρότυπα. Σε κάποια κορίτσια όμως, η αύξηση ή μείωση του βάρους τους γίνεται έμμονη ιδέα.

 Το ξηρό δέρμα , η φλεγμονή , η ακμή ,η δερματίτιδα και ο κνησμός αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά της ανορεξίας. Τα  συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας συχνά μπορεί  να μην είναι ορατά , όμως σε ειδικές περιπτώσεις ο υποσιτισμός μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σώμα. Ενδεικτικά, η  εμμονή με τις θερμίδες και την ποσότητα των λιπαρών στα τρόφιμα, ο έντονος  φόβος πρόσληψης κιλών, οι πρησμένες αρθρώσεις, η εμφάνιση χαμηλής θερμοκρασίας ( το σώμα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια), η αδυναμία, η κατάθλιψη,  η επίμονη άρνηση της παραδοχής της νόσου, η απομόνωση, η γρήγορη απώλεια βάρους και η συχνή και επίπονη άσκηση αποτελούν μερικά από τα συμπτώματα της.

 Οι έφηβοι συχνά χάνουν την ατομική τους ταυτότητα και προσπαθούν να ακολουθήσουν το ιδεώδες πρότυπο ενός λεπτού και αδύνατου σώματος.  Στην προσπάθεια αυτή, καταλήγουν να αυτοκαταστρέφονται και ρισκάρουν να χάσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Η νευρική ανορεξία είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί , αρκεί να γίνουν πρόωρα κατανοητά  τα συμπτώματα της. Με τη θεραπεία το άτομο θα κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους εκδηλώνει την ανορεξία και θα μάθει να χειρίζεται αυτή του την εμμονή, να προχωρά και  να αγαπά τον εαυτό του, αλλά και την ίδια τη ζωή.

Σχολιάστε

Top