Οι επιδράσεις της μουσικής

της Χάιδως Δημάδη

                                                                             Οι επιδράσεις της μουσικής

Η μουσική στις μέρες μας είναι ίσως μια από τις πιο αγαπημένες τέχνες και αποτελεί ασχολία χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως. Υπάρχει μουσική για κάθε γούστο, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ακούει έστω και στο ελάχιστο κάποιο είδος μουσικής. Πολλοί μάλιστα λένε πως ακούν περισσότερη μουσική, όταν είναι λυπημένοι, είτε για να ηρεμήσουν είτε για να εκφράσουν τη στενoχώρια τους. Όμως τι είναι αυτό που «κάνει» η μουσική στον εγκέφαλό μας, καθιστώντας την απαραίτητο μέσο χαλάρωσης, έκφρασης και τόσων άλλων;

Αρχικά, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η μουσική έχει τη δυνατότητα να μειώνει τους καρδιακούς παλμούς, να ρυθμίζει την ομαλότερη κυκλοφορία του αίματος και την αναπνοή, με αποτέλεσμα να υποχωρούν το άγχος και το στρες. Ακόμη, η παραγωγή ενδορφινών, διαδικασία την οποία ενεργοποιεί ο εγκέφαλος εξαιτίας της μουσικής, θεωρείται πως μειώνει όχι μόνο τις ορμόνες του άγχους, αλλά και την ένταση του σωματικού πόνου.

Επιπλέον, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στη σχολή των Πυθαγορείων στην Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν τη μουσική ως μέσο για τη θεραπεία ψυχικών νοσημάτων. Πράγματι, αποτελέσματα έρευνας απέδειξαν πως η μουσική δεν είναι μόνο ικανή να βελτιώσει τη διάθεσή μας, αλλά ακόμη και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης κατά 25%! Επιπρόσθετα, μελέτη πανεπιστημίου στο Μόντρεαλ του Καναδά έδειξε πως η μουσική προκαλεί ερεθίσματα στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη χαλάρωση και την καλή διάθεση. Τέλος, υπάρχει η πεποίθηση πως είδη όπως η κλασική μουσική βοηθούν στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Υπάρχουν πολλά είδη μουσικής για να επιλέξει κάποιος, σύμφωνα φυσικά με τα ενδιαφέροντά  του. Δεν υπάρχει «κατάλληλη» και «ακατάλληλη» μουσική. Καθένα είδος έχει να προσφέρει κάτι στους ακροατές του. Γι’ αυτό, μην αφήνετε κανέναν να σας επιβάλλει τις μουσικές του προτιμήσεις. Και μην ξεχνάτε πως είμαστε όλοι διαφορετικοί, επομένως έχουμε και διαφορετικές ανάγκες να καλύψουμε με τα μουσικά είδη που επιλέγουμε. Άλλωστε, με τόσα οφέλη και για την ψυχοσωματική μας ανάπτυξη, τα κίνητρα για να ακούσουμε μουσική είναι ποικίλα.

Σχολιάστε

Top