Η μετανάστευση στην Ελλάδα

της Ευαγγελίας Τόζιου και Κικής Στεφανιδου μαθήτριες της Γ τάξης

   Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη και ιδιαίτερα τους εφήβους της χώρας μας δεδομένου ότι η Μεσόγειος έχει μετατραπεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε θάλασσα πτωμάτων. Χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι υπέφεραν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, το χάος στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη, πληρώνουν μία περιουσία για να ταξιδέψουν και να φτάσουν στη χώρα μας κάτω από αντίξοες συνθήκες με μοναδικό στόχο την επιβίωση.

   Το θέμα είναι ότι οι μετανάστες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από διάφορους επιτήδειους και δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην Ελλάδα. Μέσα σε μια εικοσαετία, στα σύνορα της Ευρώπης έχουν πεθάνει αρκετοί άνθρωποι. Αυτό είναι ένα γεγονός που μας δυσαρεστεί και μας κάνει να αισθανόμαστε υποτιμητικά για την κοινωνία στην οποία ζούμε και αποτελούμε μέλη της. Η Μεσόγειος που είναι η κύρια δίοδος από την Αφρική και την ευρύτερη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, έχει  μετατραπεί σε θάλασσα τραγωδίας.

   Τα τελευταία χρόνια ειδικά, στα νερά της Ελλάδας έχουν αποβιώσει χιλιάδες μετανάστες. Γονείς, παιδιά, γυναίκες, άντρες, όλοι τους παράνομοι μετανάστες που πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί και να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις. Η πολιτεία πρέπει να κινητοποιηθεί εγκαίρως βελτιώνοντας την μεταναστευτική πολιτική της χώρας και προσφέροντας καταλύματα και άσυλα στους «ναυαγούς του Αιγαίου». Ακόμη οι πολίτες πρέπει να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν στο έργο αυτό. Αρχικά, μπορούν να προσφέρουν  φάρμακα και τρόφιμα αλλά και να δείξουν το ενδιαφέρον τους με την έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Τέλος, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως έφηβοι είναι προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε με τον δικό μας τρόπο, ενημερώνοντας τους γύρω μας και προσφέροντας τη βοήθειά μας σε μετανάστες και πρόσφυγες.

   Οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια και όχι ως ζωντανά όντα με δικαιώματα. Αυτό είναι απάνθρωπο και απολίτιστο. Όλοι μας πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε, να αποδεχτούμε την πολυφωνία και τη διαπολιτισμικότητα, έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή και η κοινωνία να γίνει πραγματική «κοινωνία ανθρώπων».

 

3 comments on “Η μετανάστευση στην Ελλάδα

  1. Ο/Η Ματινα Βελουδη λέει:

    Μπραβο κορίτσια…μεγαλο πρόβλημα η μεταναστευση ,αλλα καιρος να δοκιμαστεί και ανθρωπια και φιλανθρωπια μας!

  2. Ο/Η Κουτόβα Χαρά λέει:

    «Ωμό» και ρεαλιστικό το κείμενό σας, απόλυτα συμβατό με μια κατάσταση που δεν συγχωρεί ωραιοποιήσεις… Μονάχα από τη σκεπτόμενη νεολαία μπορεί να προκύψει κάποια βελτίωση και ανατροπή στο παρόν σκηνικό…Μπράβο!

  3. Ο/Η Τάσος Ζουπίδης λέει:

    Χάρηκα πάρα πολύ που διάβασα το κείμενό σας. Δείχνετε ότι έχετε ωριμότητα και κριτική σκέψη. Συγχαρητήρια!

Σχολιάστε

Top