Παρουσίαση του PlayStation4

 του Δημητρίου Αναδολού

    Στο τεύχος αυτό θα παρουσιάσουμε την πολυσυζητημένη κονσόλα παιχνιδιού PlayStation 4 (PS4).

  Άμεσο παιχνίδι και cloud gaming

   Στόχος της Sony είναι να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται κανείς για να ανοίξει το PS4 και να αρχίσει το παιχνίδι από τη στιγμή που θα καθίσει μπροστά στην τηλεόραση του. Γι’ αυτό το λόγο, με το πάτημα του power button από το τηλεχειριστήριο το PS4 θα μπορεί να μπει αυτόματα σε mode αναμονής (μηδαμινή ενεργειακή κατανάλωση) και ο χρήστης θα μπορεί να συνεχίσει ακριβώς από το σημείο που σταμάτησε όποτε επιθυμεί. Επιπλέον, θα είναι δυνατό να ανοίξει άλλες εφαρμογές (π.χ. web browser) χωρίς να κλείσει το παιχνίδι του.

Οι παραπάνω λειτουργίες υποβοηθώνται από ένα δεύτερο επεξεργαστή που βρίσκεται μέσα στο PS4 και εκτελεί αποκλειστικά background διαδικασίες, όπως downloading και εγκατάσταση των διάφορων updates όταν η κονσόλα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής ή ακόμη και όταν παίζεται ένα παιχνίδι.

   Σε ό,τι αφορά το cloud gaming εδώ έρχεται η υπηρεσία Gaikai (εξαγοράστηκε πέρυσι από τη Sony) η οποία θα προσφέρει στον gamer τη δυνατότητα να παίζει οτιδήποτε επιθυμεί άμεσα χωρίς να περιμένει να ολοκληρωθεί το download, με τους τίτλους να είναι όλοι διαθέσιμοι δωρεάν για δοκιμή. Ακόμη, η υπηρεσία Gaikai θα προσφέρει μετέπειτα και όλα τα παιχνίδια από τα PS1, PS2 και PS3, αφού (δυστυχώς) το PS4 δεν θα υποστηρίζει τους τίτλους των παλαιότερων κονσολών. Πάντως, θα δέχεται κανονικά τα μεταχειρισμένα παιχνίδια (ευτυχώς).

 Περιβάλλον

    Το περιβάλλον του PS4 έχει επανασχεδιαστεί στη λογική του PlayStation Network, με μπάρα ειδοποιήσεων στην κορυφή της οθόνης και μεγάλο βάρος στις λειτουργίες διαμοιρασμού (sharing) και το social gaming, έτσι ώστε όλα να βρίσκονται ένα κλικ μακριά.

 Παιχνίδια

   Όπως είναι λογικό, ένα μεγάλο μέρος της εκδήλωσης αφιερώθηκε στα παιχνίδια και ανακοινώθηκαν τα Knack, Killzone: Shadow Fall, Drive Club, inFamous: Second Son, The Witness και Deep Down, ενώ οι Square Enix και Capcom βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις νέες gaming engines για το PS4 (Luminous και Panta Rhei αντίστοιχα). Επίσης, η Blizzard ανακοίνωσε ότι το Diablo III θα κυκλοφορήσει για το PS4 (ιστορική στιγμή για ένα κατ’ εξοχήν PC game να μεταφέρεται σε παιχνιδοκονσόλα), ενώ παρουσιάστηκαν νέα trailers για τα Destiny (Activision) και Watch Dogs που επίσης θα υποστηρίζονται από το PS4. Και κάτι ακόμα: η Square Enix ανακοίνωσε ότι θα…ανακοινώσει νέο Final Fantasy στην E3 2013! Συνολικά, περισσότεροι από 150 developers θα συνεργαστούν με τη Sony για να φέρουν παιχνίδια για το PS4, με τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας gaming να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς.

Dual Shock 4

  ps4-inner_10 (1)Για το τέλος της αναφοράς μας  αφήσαμε το κουμπί Share, με το πάτημα του οποίου ενεργοποιούνται διάφορες “κοινωνικές” λειτουργίες ανάλογα με το τι κάνει ο χρήστης εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, μπορεί να πατήσει το Share για να δηλώσει στους φίλους του ότι είναι online, να επικοινωνήσει και να παρακολουθήσει το παιχνίδι τους ζωντανά. Σε συνδυασμό με το μόνιμα ανοικτό σύστημα συμπίεσης/αποσυμπίεσης video του PlayStation 4, θα είναι εφικτό να μοιράζεται screenshots ή μικρά video clips μέσω των κοινωνικών δικτύων ή του PlayStation Network τη στιγμή που βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι! Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι έχετε “κολλήσει” σε ένα σημείο κάποιου παιχνιδιού και άμεσα αποστέλλετε ένα video ή μια εικόνα για να ζητήσετε τη βοήθεια της κοινότητας.

One comment on “Παρουσίαση του PlayStation4

  1. Ο/Η ΑΝΑΔΟΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ λέει:

    ΤΕΛΙΟ

Σχολιάστε

Top