Το πείραμα του Ερατοσθένη


της  Μαρίας Γάρου και της Φρόσω Γκασνάκη μαθήτριας της Β΄ τάξης

   Ο Ερατοσθένης (Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, ιστορικός και φιλόλογος. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Ακόμα κατασκεύασε ένα χάρτη του κόσμου, όπως τον θεωρούσε. O Ερατοσθένης έζησε και εργάστηκε στην Αλεξάνδρεια. Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Το 194 π.Χ. τυφλώθηκε και ένα χρόνο αργότερα σταμάτησε να τρώει και πέθανε. Δεν μπόρεσε να αντέξει τη στέρηση της ανθρώπινης γνώσης που του επέβαλε η τύφλωση.

   Ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η μέτρηση της περιφέρειας της Γης  από τον Ερατοσθένη τον 3ο π.Χ. αιώνα. Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινή Ασουάν στη Ν.Αίγυπτο) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια, μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης και υπολόγισε με αξιοζήλευτη ακρίβεια την περιφέρεια της γης.

  Τη Δευτέρα 21/03/2016 οι μαθητές της Ομάδας Πειραμάτων του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας πραγματοποίησαν για δεύτερη φορά φέτος (η πρώτη φορά ήταν στις 24 Σεπτεμβρίου) «το Πείραμα του Ερατοσθένη» που διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Σερρών σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι μαθητές, δουλεύοντας σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων ατόμων και ακολουθώντας τον «τρόπο του Ερατοσθένη», μέτρησαν την περίμετρο και την ακτίνα της Γης. Στη συνέχεια, υπολόγισαν την απόκλιση των μετρήσεών τους από τις πραγματικές τιμές. Μάλιστα, μία από τις τρεις ομάδες κατάφερε να μετρήσει την ακτίνα της Γης με απόκλιση μόλις 0,05%. Δηλαδή, υπολόγισαν ότι η ακτίνα της Γης είναι 6374 km, ενώ η πραγματική τιμή της είναι περίπου 6371 km.

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν ήταν οι ακόλουθοι: Γάρου Μαρία, Γκασνάκη Φρόσω, Σαπουνάς Γιώργος, Σιταρίδου Κωνσταντίνα, Ματόπουλος Μιχάλης, Γκιάτα Μάρθα, Καραντινινή Σοφία, Σιταρίδου Έλενα, Ματράκα Μελπομένη, Μοσχοπούλου Ηρώ, Μόχλας Απόστολος-Ιωάννης.

2 comments on “Το πείραμα του Ερατοσθένη

  1. Ο/Η Ματινα Βελουδη λέει:

    Μαρια και Φροσω συγχαρητηρια για το αρθρο σας …δινει πολλες πληροφοριες χωρις να κουραζει!!!

  2. Ο/Η Πουρτσίδου Ευδοκία λέει:

    μπράβο σας φέτος ασχοληθήκατε με πολλά αλλά.. τα καταφέρατε σε όλα. Την επόμενη χρονιά να συνεχίσετε μα την ίδια δύναμη,

Σχολιάστε

Top