Η παχυσαρκία στην Ελλάδα

γράφει η Κίτσα Μαρία ,μαθήτρια της Γ” γυμνασίου

Από την αρχή του 21 ου αιώνα η παχυσαρκία έχει αρχίσει να αυξάνεται παγκοσμίως.Πρόσφατες έρευνες έχουν παρουσιάσει πως 300 εκατομμύρια άνθρωποι είναι παχύσαρκοι και πως αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025.

Στην Ελλάδα η παχυσαρκία  συνεχώς αυξάνεται ιδιαίτερα στις γυναίκες.Η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες στις ηλικίες 18 και άνω .Συγκεκριμένα 40% των γυναικών είναι υπέρβαρες και 30% του ελληνικού γυναικείου πληθυσμού είναι παχύσαρκες.Στην Αθήνα πρόσφατες έρευνες παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας και στους άνδρες ηλικίας 20-87 ετών .Το 58% του δείγματος της έρευνας είναι υπέρβαροι άνδρες ,ενώ το 20% είναι παχύσαρκοι.Τέλος ,όσον αφορά στην παιδική παχυσαρκία έρευνα του 2005 παρουσιάζει την Κρήτη να κατέχει τα πρωτεία στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 13-17 ετών.

Σημάδια και συμπτώματα  της παιδικής παχυσαρκίας είναι το ότι το παιδί εμφανίζεται συχνά ανυπόμονο για το φαγητό του ,αλλά και  τρώει πολύ γρήγορα.Συνήθως το παιδί κάνει αρνητικά σχόλια για τον εαυτό του και φαίνεται ανήσυχο.Εμφανίζει τάσεις κατάθλιψης και είναι μοναχικό ή περιγράφει τον εαυτό του ως μοναχικό. Η θεραπεία της παχυσαρκίας δεν είναι εύκολη και απλή ,αλλά ούτε και αδύνατη. Απαιτείται καταρχήν ψυχολογική υποστήριξη από το περιβάλλον και από κάποιον ειδικό. Απαιτείται, επίσης, δίαιτα από διατροφολόγο και αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.Σε ειδικές περιπτώσεις ίσως χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή , αν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα.

Εύχομαι το πρόβλημα της παχυσαρκίας  να λυθεί και να μην εξελιχθεί σε μια καινούρια πανώλη του νέου αιώνα.

 

 

Σχολιάστε

Top