γράφουν οι Στάμου Ηλιάνα και Χρυσικού Ιωάννα, μαθήτριες της Β” γυμνασίου
Στις μέρες μας τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος απασχόλησης των νέων παιδιών και κυρίως των εφήβων. Ωστόσο, υπάρχουν θετικές και αρνητικές επιδράσεις σε αυτούς που τα παίζουν. Ποιες υπερισχύουν, όμως;
Αρχικά, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα σχετικά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ένα από αυτά είναι ότι βοηθούν το άτομο να χρησιμοποιεί το μυαλό του δραστήρια. Για παράδειγμα, παίζοντας ένα παιχνίδι, το οποίο απαιτεί να βρεις λύση σε ένα πρόβλημα ή να καταστρώσεις κάποιο σχέδιο, σε βοηθά να μάθεις πώς να σκέφτεσαι, αφού ερευνήσεις όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα. Ακόμα, είναι ένας τρόπος ψυχαγωγίας, με τον οποίο τα παιδιά περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους ευχάριστα και, ταυτόχρονα, καλλιεργούν τη φαντασία τους.
Από την άλλη, υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ένα από αυτά είναι ότι οδηγούν τα παιδιά στην απομόνωση, καθώς τις περισσότερες φορές προτιμούν να κάθονται μόνα τους στο δωμάτιό τους μπροστά από μία οθόνη, παρά να βγαίνουν έξω και να κοινωνικοποιούνται. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το θέμα της βίας. Τα περισσότερα παιχνίδια πλέον έχουν αρκετά επιθετικό περιεχόμενο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να επιλέγουν τη βία ως λύση στα προβλήματά τους και στην πραγματική τους ζωή.
Εν κατακλείδι, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι αναμφίβολα ένας ευχάριστος τρόπος απασχόλησης, όμως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο, διότι στην αντίθετη περίπτωση έχουν αρνητικές επιδράσεις.