Τι ξέρετε για τα ηφαίστεια;

                                                                                        γράφει ο Κόντης Στάθης, μαθητής της Β” γυμνασίου

    Ηφαίστειο είναι μια ανοιχτή δίοδος στην επιφάνεια της γης που επιτρέπει την εκροή ή την έκρηξη πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό της γης ( μανδύας ) στην επιφάνεια του στερεού φλοιού με τη μορφή λάβας. Αυτή η δραστηριότητα  θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο σήμερα ονομάζουμε ηφαίστειο. Τα ηφαίστεια μελετά ένας ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης της Γεωλογίας, η Ηφαιστειολογία.

    Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα ηφαίστεια είναι το πώς ακριβώς δημιουργούνται οι εκρήξεις. Όταν γίνεται μια έκρηξη σε ένα ηφαίστειο, βγαίνουν από αυτό καπνοί, στάχτες και κυρίως λάβα. Η λάβα αυτή προέρχεται από το εσωτερικό της γης, όπου λιώνουν  τα πάντα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Το πιο ψηλό βουνό του πλανήτη είναι ένα ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ξεκινάει από το βυθό του Ειρηνικού ωκεανού και έχει ύψος 10.000 μέτρα. Μόνο η κορυφή ξεπροβάλλει από το νερό και σχηματίζει, έτσι, το νησί της Χαβάης.

    Επίσης, να προσθέσουμε ότι οι ηφαιστειολόγοι χωρίζουν τα ηφαίστεια σε δύο κατηγορίες, τα ενεργά και τα σβησμένα.Ένα ηφαίστειο χαρακτηρίζεται ως «ενεργό», αν έχει καταγραφεί κάποια δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια των ιστορικών χρόνων. Αντίθετα ,αν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιου ηφαιστείου, αλλά δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των ιστορικών χρόνων, το ηφαίστειο ονομάζεται «σβησμένο», «νεκρό» ή «ανενεργό». Ωστόσο, σεισμοί που γίνονται στην περιοχή που υπάρχει ανενεργό ηφαίστειο μπορεί να είναι προμήνυμα ότι το ηφαίστειο θα ξαναγίνει ενεργό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ηφαίστειο του ιαπωνικού νησιού Σακουρατζίμα, όπου το 1914 σημειώθηκαν 420 σεισμικές δονήσεις σε 30 περίπου ώρες, πριν γίνει η μεγάλη έκρηξη.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθούν οι επιδράσεις των ηφαιστείων στη ζωή των ανθρώπων. Τα ηφαίστεια είναι γνωστά για τις μεγάλες και δυνατές εκρήξεις τους, οι οποίες προκαλούν σεισμούς που είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Σε κάποιες, βέβαια, περιπτώσεις τα ηφαίστεια βοηθούν την τοπική οικονομία της περιοχής στην οποία βρίσκονται, αφού τα μέρη αυτά επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, όπως συμβαίνει με το ηφαίστειο της  Σαντορίνης. Τέλος, σπανιότερα η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας, όπως στην Ισλανδία.

 

Σχολιάστε

Top