Η διατροφή των αρχαίων

Τα περισσότερα φαγητά των αρχαίων Ελλήνων ήταν ελαφρά και ακολουθούσαν κανόνες υγιεινής διατροφής. Η αρχαία ελληνική κουζίνα και οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων έχουν επίσης υιοθετηθεί και από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.Μερικά εδέσματα των Ελλήνων ήταν:

Χοιρινό με δαμάσκηνα

Γουρουνόπουλο γεμιστό

»Κρεωκακκαβος»(πανσέτα χοιρινή με γλυκόξινη σάλτσα απο μέλι,θυμάρι και ξύδι σε συνδιασμό με ρεβυθοπολτό).

«Ξιφίας εν τρίμματι συκαμινιώ»(δηλαδή ξιφίας με σάλτσα από μούρα)και άλλα πολλά!

Στέφανος  Γιολδάσης

 

Οι αρχαίοι Έλληνες δειπνάτιζαν τρεις φορές την ημέρα. Το πρώτο γεύμα αποτελούταν από κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί μαζί με σύκα ή ελιές. Το δεύτερο ήταν νωρίς το απόγευμα και το τρίτο που ήταν το σημαντικότερο της ημέρας άρχιζε μόλις έπεφτε η νύχτα.

Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα ήταν τα δημητριακά, το ψωμί, τα φρούτα, λαχανικά, οι μπάμιες, το κρέας, το ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά και άλλα πολλά.

Ευαγγελία Λαζαρίδη

Σχολιάστε