Χώρες του κόσμου

Η Νότια Κορέα βρίσκεται στην ανατολική Ασία ,στο νότιο μέρος της Κορεάτικης χερσονήσου. Σύμφωνα με την νέα έρευνα πληθυσμού για το 2022 ανέρχεται σε 51.628.117 κατοίκους. Η γλώσσα που μιλάνε είναι τα Κορεάτικα, επίσης η Νότια  Κορέα τώρα είναι μια από τις πολυκομματικές δημοκρατίες. Στη χώρα αυτή ισχύει η θρησκευτική ελευθερία αλλά και οικογένειες όπως οι δικές μας υπάρχουν παρόμοιες τέτοιες διαφορές. Και τέλος το κλίμα εκεί είναι εύκρατο, το οποίο λόγω της γειτνίασης με ηπειρωτικές μάζες, χαρακτηρίζεται από ψυχρούς ξερούς χειμώνες και θερμά ξερά καλοκαίρια..

Χιονία Γκατζώνη κορεακ1

 

 

 

 

Το Ισραήλ είναι ένα μικρό ανεπτυγμένο κράτος της μέσης Ανατολής.

Έχει πληθυσμό 9.549.600 κατοίκους.

Οι πιο πολλοί κάτοικοι είναι Εβραίοι και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ιουδαία.

Πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ.

Το πολίτευμα της χώρας είναι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.israel-768x512-1

Μιλτιάδης Παπαδημητρίου 

 

 

 

Το Μεξικό είναι χώρα του νότιου τμήματος της Βόρειας Αμερικής. Το επίσημο όνομά της είναι Estados Unidos Mexicanos (Ηνωμένες Μεξικανικές Πολιτείες). Βρέχεται από τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό ωκεανό. Καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της Μεξικάνικης Χερσονήσου που ενώνει τη Βόρεια με τη Νότια Αμερική. Τα παλαιότερα ανθρώπινα τέχνεργα που έχουν βρεθεί στο Μεξικό είναι πέτρινα εργαλεία που βρέθηκαν στην κοιλάδα του Μεξικού και κατασκευάστηκαν πριν περίπου 10.000 χρόνια μαξικο

Ανάμεσα στους πρώτους σύνθετους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό ήταν οι Ολμέκοι, οι οποίοι άκμασαν στις ακτές του κόλπου το 1500 π.Χ. Από το 2017, το Μεξικό ήταν η 6η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο και είχε το 15ο υψηλότερο εισόδημα από τον τουρισμό στον κόσμο, το οποίο είναι επίσης το υψηλότερο στη Λατινική Αμερική.

Βαγγέλης  Γκάλης 

 

 

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία βρίσκεται στην Ανατολική Ασία και η πρωτεύουσα της είναι το Τόκιο. Έχει πληθυσμό 125,7 εκ.! Στην Ιαπωνία μιλάνε Ιαπωνικά και η θρησκεία των περισσότερων είναι ο Συντοϊσμός. Η Ιαπωνία έχει γεωγραφικό πλάτος 35-41Ν, γεωγραφικό μήκος 139-46Ε και υψόμετρο 5μ. επίσης καιρός είναι συνήθως βροχερός. Ο κάτοχος της Ιαπωνίας είναι ο Ναρουχίτο που άρχισε να κυβερνά το 2019. Η Ιαπωνία είναι η χώρα του Anime, τα Anime είναι ένα καρτούν που έφτιαξαν οι Ιάπωνες. Τα πιο γνωστά Anime είναι: Naruto, My hero academia, Demon Slayer, One piece, Pokemon κ.α

Ευαγγελία Λαζαρίδη 

ia

 

 

 

 

 

ΑΛΒΑΝΙΑ 

Η Αλβανία,γνωστη επισημως ως Δημοκρατια της Αλβανιας ειναι βαλκανικη χωρα της νοτιοανατολικης Ευρωπης.το κλιμα σηνηθως ειναι κρυο αλλα το καλοκαιρι κανει παρα πολυ ζεστη.Επησεις εχει 2.812 εκατομμυρια πληθυσμο και το νομισμα εκει λεγεται Λεκ!αλβ

Ορέστι Τσαραπούλι 

 

 

 

 

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

 ηπα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α) βρίσκονται στην ήπειρο της Βόρειας Αμερικής, στο βόρειο ημισφαίριο. Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 330.000.000 κατοίκους, κάνοντάς την 3η χώρα σε πληθυσμό και 3η χώρα σε έκταση στον κόσμο.

Στην Αμερική παλαιότερα κατοικούσαν διάφοροι λαοί όπως οι ινδιάνοι. Επίσης πιστεύεται ότι οι Βίκινγκς κατοικούσαν στην Αμερική κατά τον 8ο με 10ο αιώνα. Όμως τον 16ο αιώνα Γάλλοι, Ισπανοί και Άγγλοι δημιούργησαν αποικίες στην Αμερική. Τότε οι άποικοι εκμεταλλεύτηκαν τους αυτόχθονες λαούς που ζούσαν εκεί και τους έκαναν σκλάβους μεταφέροντάς τους στην Ευρώπη.

Όλα άλλαξαν το 1776, όταν οι κάτοικοι της Αμερικής εξεγέρθηκαν κατά των Βρετανών. Μετά από 7 χρόνια η Αμερική έγινε ανεξάρτητο κράτος. Η Αγγλία αναγκάστηκε να δώσει και να αναγνωρίσει 13 πολιτείες στην τότε Αμερική. Ο πρώτος πρόεδρος των Η.Π.Α ήταν ο Τζόρτζ Ουάσινγκτον.

Τα χρόνια περνούσαν και οι άποικοι, εγκαταλείποντας την Αμερική πουλούσαν και άλλα εδάφη στην Αμερική, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει σαν κράτος σε έκταση. Επιπλέον η Ρωσία της παραχώρησε την Αλάσκα, μη γνωρίζοντας τους μεγάλους σε ποσότητα ορυκτούς άνθρακες και την ύπαρξη πετρελαίου. Μετά την σύγκρουση με το Μεξικό το 1846 και με την νίκη της η Αμερική είχε πια 52 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων του Τέξας, του Νέου Μεξικού και άλλων.

Από το 1861 μέχρι και το 1865 ήταν μαύρες σελίδες για την Αμερικανική ιστορία. Το 1861 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους Βόρειους και τους Νότιους, μετά την επίθεση των Νότιων στο φρούριο Σάμπερ. Επίσης οι Νότιοι ήθελαν τους ιθαγενείς για σκλάβους. Όμως μετά από 4 χρόνια οι Νότιοι συνθηκολόγησαν (1865). Πέθαναν 600.000 και πολλοί τραυματίστηκαν. Μετά από χρόνια η Αμερική ανοικοδομήθηκε, έγινε ισχυρή οικονομία αλλά και ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Πήρε μέρος στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο μετά το 1917 και στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο μετά από την επίθεση στο Pearl Harbour το 1941 από την Ιαπωνία. Κατά την διάρκεια του πολέμου έστελνε στρατεύματα στην Ευρώπη και στην Ασία. Το 1945  ρίχνοντας τις δύο πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι τελείωσε τον πόλεμο.

Από το 1945 έως το 1991 ήρθε αντιμέτωπη σε ένα «πόλεμο» με την τότε Σοβιετική Ένωση, ο οποίος ονομάστηκε «ψυχρός πόλεμος» με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η Βορειοατλαντική συμμαχία το 1949 (Ν.Α.Τ.Ο). Το 1958 δημιουργήθηκε η N.A.S.A στα πλαίσια του διαστημικού αγώνα στον οποίο επικράτησε η Αμερική με την αποστολή του Apollo 11 στέλνοντας τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι.

Το 2001 στις 11 Σεπτεμβρίου οι δίδυμοι πύργοι κατέρρευσαν μετά την επίθεση τρομοκρατών. Έτσι η Αμερική ξεκίνησε τον πόλεμο σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Στην Αμερική πιστεύουν σε διάφορες θρησκείες και αιρέσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Χριστιανοί, Προτεστάντες, Ρωμαιοκαθολικοί και Ιουδαίοι. Οι γλώσσες που κυριαρχούν είναι τα Αγγλικά και τα Ισπανικά.

Στην Αμερική υπάρχουν βουνά, έρημοι, λιβάδια και βάλτοι. Το κλίμα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Για παράδειγμα στην Αλάσκα υπάρχει μόνιμο χιόνι και η θερμοκρασία τον Χειμώνα πέφτει κάτω από τους -30 C, ενώ στις νοτιοανατολικές περιοχές η θερμοκρασία σπανίως πέφτει κάτω από 10 C.

Η οικονομία της Αμερικής βασίζεται στο πετρέλαιο, στην τεχνολογία, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη βιομηχανία όπλων και στις καλλιέργειες. Επιπλέον είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη και από τις πιο μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως. Το πολιτικό σύστημα της Αμερικής είναι ομοσπονδιακή συνταγματική δημοκρατία στην οποία κυριαρχούν δυο κόμματα. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι.

Στέφανος  Γιολδάσης 

μαξικο

Σχολιάστε