Στην Αθήνα η μέρα αρχίζει όπως στη φύση, με την ανατολή του ηλίου. Στον Αθηναίο δεν άρεσε η τεμπελιά. Πλούσιος ή φτωχός, σηκώνονταν μόλις φώτιζε η μέρα. Η πρωινή προετοιμασία δεν ήταν και τόσο πολύπλοκη. Οι Αθηναίοι έπλεναν μονάχα το πρόσωπό τους και τα χέρια, έπειτα ντύνονταν και έβγαιναν.
Η ζωή του άνδρα
Ο άνδρας περνάει την μέρα του έξω από το σπίτι στην αγορά, στα γυμναστήρια και στις παλαίστρες, στα δημόσια λουτρά και στα κουρεία. Του αρέσει να συζητά και να περπατά την ημέρα στην ύπαιθρο. Συμμετέχει ενεργά στα κοινά, όπως στην Εκκλησία του Δήμου. Το βράδυ καλεί τους φίλους του σε συμπόσιο στο σπίτι του, όπου συζητούσαν μεταξύ τους χωρίς την παρουσία γυναικών για την πολιτική, διάφορα φιλοσοφικά θέματα, καθημερινά μικροπροβλήματα και την τέχνη.
Τα επαγγέλματα των αρχαίων Αθηναίων
Πολλοί από τους Αθηναίους πολίτες στην κλασική εποχή δεν ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν. Άλλοι ήταν εισοδηματίες γαιοκτήμονες, κάποιοι ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία, άλλοι ασχολούνταν με το θαλάσσιο εμπόριο (Ναύκληροι,Κάπηλοι,Έμποροι) ενώ άλλοι κατείχαν βιοτεχνίες (Χλαμυδουργοί, Εξωμιδοποιοί κ.ά) και εργαστήρια. Γενικά όμως οι ελεύθεροι πολίτες πίστευαν ότι έπρεπε να είναι απαλαγμένοι από τις εργασίες για να μπορούν να ασχολούνται μόνο με τις υποθέσεις της πόλης, με τα κοινά.
Η ζωή της γυναίκας
Η θέση της γυναίκας στην αρχαία Αθήνα είναι <<εν οίκω>>, δηλαδή το σπίτι της.Είναι ένα σπίτι απλό, χωρίς πολλά έπιπλα, με εσωτερική αυλή, και ένα χώρο ειδικά για εκείνη, στον οποίο περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου της, τον <<γυναικονήτη>> .
Δεν έβγαινε συχνά ασυνόδευτη από το σπίτι, εκτός από τις θρησκευτικές εορτές. Η γυναίκα δεν συμμετείχε στην δημόσια ζωή και το μόνο αξίωμα που μπορούσε να πάει ήταν ιερέας.