Τεχνολογία και σωματική άσκηση

Η τεχνολογία εισβάλλει καθημερινά όλο και περισσότερο σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Στην επικοινωνία, στην παιδεία, στην οικονομία, στην καθημερινότητά μας, στην υγεία και την άσκηση….. Ειδικότερα, στη σωματική δραστηριότητα, μικρά gadgets μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό σύμμαχό μας, καθώς μας παρακινούν να σηκωθούμε από τον καναπέ μας και να γίνουμε πιο δραστήριοι. Είναι μεγάλο κίνητρο, η καταγραφή π.χ. βημάτων, χρονικής διάρκειας, παλμών, θερμίδων που καίμε και απόστασης που διανύουμε μέσω διάφορων συσκευών συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του στόχου μας.

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για την αποτελεσματικότητα μεθόδων διαχείρισης σωματικού βάρους με τη βοήθεια ηλεκτρονικών εφαρμογών. Οι περισσότερες από αυτές εστιάζουν στη «μαθηματική- λογιστική» πλευρά του ενεργειακού ισοζυγίου. Δηλαδή, συνήθως προσμετρούν το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε με το φαγητό μας σε σχέση με το πόσες καταναλώνουμε με τις δραστηριότητες μας. Άλλες εφαρμογές εστιάζουν στη συμπεριφορική διάσταση του θέματος, και προσπαθούν να βοηθήσουν στη στοχοποίηση, στη προσήλωση, στην ανάπτυξη ανταγωνισμού και συναγωνισμού με άλλους χρήστες. Σαφώς, σύμφωνα με τα επίσημα επιστημονικά δεδομένα, είναι νωρίς να αποφανθούμε εάν πράγματι οι εφαρμογές είναι από μόνες τους επαρκείς για να λύσουν τα σοβαρά ζητήματα που εμπλέκονται με τη διαχείριση του βάρους. Όμως, με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι είναι θεμιτό να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές τους και σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους επιστήμονες υγείας, να αλλάξουμε σελίδα στο τρόπο ζωής και σκέψης μας».

Ρολόγια – παλμογράφοι και κινητά τηλέφωνα συγκαταλέγονται μεταξύ των δημοφιλέστερων συσκευών καταγραφής της σωματικής μας δραστηριότητας. Επιπλέον, τα smartphones μας προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που μας βοηθούν να αθληθούμε σωστά και με ασφάλεια ακόμη και στο σπίτι μας. Ανάλογα με το επίπεδο μας και το στόχο μας μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο για εμάς πρόγραμμα και να δούμε άμεσα αποτελέσματα στο σώμα μας.

Δραστηριότητα Θερμίδες ανά 15 λεπτά για γυναίκες 65 κιλών Θερμίδες ανά 15 λεπτά για άνδρες 75 κιλών

Αεροβική γυμναστική 95 135
Βάδισμα (φυσιολ. ρυθμός) 55 95
Γιόγκα Ashtanga 100 140
Κολύμπι (ελεύθερο) 125 165
Πιλάτες (μέτρια ένταση) 75 115
Ποδήλατο στατικό 79 119
Τρέξιμο, διάδρομος 140 180
Πεζοπορία 95 135

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης