Ρομποτική Χειρουργική-Οι εφαρμογές της στη γυναικολογία

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική γνωρίζει αλματώδη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότερες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτήν. Αντίστοιχα και στη γυναικολογία μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, με σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για τον ιατρό όσο και για την ασθενή. Ποια είναι αυτά, όμως, και σε ποιες
περιπτώσεις;
Η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική είναι ουσιαστικά εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Η χρήση του ρομπότ στη χειρουργική εγκρίθηκε από το αμερικανικό FDA (Επιτροπή Φαρμάκων και Τροφίμων) το 2005. Το ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή λέγεται σύστημα Da Vinci. Το πρώτο μηχάνημα Da Vinci (το Standard) ήρθε το 1999 και το τελευταίο (το SI) τον Απρίλιο του 2009. Η χρήση της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής έχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς της ιατρικής.Επίσης, η ρομποτική χειρουργική έχει αρκετές χρήσεις στη γυναικολογία. Όλες οι γυναικολογικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση του ρομπότ, όμως οι παρακάτω επεμβάσεις, πιο ειδικά, στα χέρια ενός ικανού χειρουργού μπορούν να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από άλλες χειρουργικές τεχνικές.

Ο ρομποτικός χειρουργός, για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αυτής της καινούργιας τεχνικής, πρέπει να είναι καλός γνώστης τόσο της λαπαροσκοπικής όσο και της κλασικής ανοιχτής χειρουργικής. Το σύστημα Da Vinci δεν υποκαθιστά τη γνώση του χειρουργού, απλώς του δίνει περισσότερα εργαλεία και λύσεις για ένα πιο περίπλοκο περιστατικό. Ο ιατρός θα πρέπει να εξατομικεύει ανάλογα με τις ενδείξεις ποια τεχνική θα ακολουθήσει .

Το μειονέκτημα της χρήσης της ρομποτικής χειρουργικής είναι ακόμα το υψηλό κόστος απόκτησης του συστήματος, αλλά και το κόστος των αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται. Η ρομποτική χειρουργική έχει μικρό παρελθόν, όμως με τη γρήγορη ανάπτυξη των καινούργιων συστημάτων και τεχνικών φαίνεται πως θα έχει λαμπρό μέλλον. Η εκτέλεση μιας ρομποτικά υποβοηθούμενης επέμβασης, με τον ασθενή να βρίσκεται στο χειρουργικό τραπέζι και με το χειρουργό να βρίσκεται σε άλλο χώρο (ακόμα και σε άλλη πόλη ή χώρα) και να χειρουργεί μέσω δικτύου (remote surgery), δε φαίνεται να είναι μια μακρινή χειρουργική πράξη!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης