Ναι ή όχι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Επιμέλεια Μαριάντα Παπαϊωάννου

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως τόσο σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και μεταξύ απλών πολιτών ένα σημαντικό θέμα συζήτησης αποτελούν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και η ένταξή τους στον καθημερινό τρόπο ζωής μας. Μάλιστα, σε χώρες όπως η Νορβηγία η παραγωγή  ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει αυξηθεί ραγδαία στον τομέα του εμπορίου, καθώς η δημοτικότητά τους έχει ξεπεράσει αυτή των συμβατικών μοντέλων. Παρόλα αυτά, η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης δεν έχει γίνει ολοκληρωτικά αποδεχτή από τον κόσμο.

Από την μία πλευρά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ποικίλα προτερήματα. Πρώτα πρώτα, τέτοιου είδους αυτοκίνητα έχουν χαμηλή κατανάλωση, λόγω της χρήσης ρεύματος και της μπαταρίας τους, άρα είναι πιο οικονομικά προσιτά ως προς τη μετακίνηση. Ταυτόχρονα, τα έξοδα συντήρησης λιγοστεύουν, διότι υπάρχουν λιγότερα εξαρτήματα που χρήζουν συντήρησης και τακτικών αλλαγών. Ακόμα, η χαμηλή έως μηδενική εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης από τον άνθρωπο σε σχέση με τα συμβατά αμάξια. Επιπλέον, υπάρχει περισσότερη αυτονομία, αφού όσο αναπτύσσεται η ηλεκτροκίνηση τόσο αναπτύσσεται ο προγραμματισμός και το software του αυτοκινήτου. Συνεπώς, το αμάξι ως προγραμματιστική οντότητα θα ελαχιστοποιεί τα λάθη του οδηγού αποφεύγοντας πιθανά ατυχήματα-τροχαία. Άλλο ένα πλεονέκτημα της ηλεκτροκίνησης είναι η ελεύθερη είσοδος και κίνηση στα αστικά κέντρα με χώρους στάθμευσης για φόρτιση. Τέλος, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν εκπέμπουν ηχορύπανση με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η έντονη και ενοχλητική φασαρία στις πόλεις.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ένας ηλεκτροκινητήρας έχει ένα ευρύ φάσμα ελαττωμάτων που συμβάλλουν στην δημιουργία δεύτερων σκέψεων στο μυαλό των πελατών. Αρχικά, παρόλο που ένα τέτοιου είδους αυτοκίνητο είναι… φιλικό προς το περιβάλλον, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και οι εξορύξεις λιγνίτη (για την παρασκευή μπαταρίας) επιβαρύνουν σημαντικά τον πλανήτη. Παράλληλα, οι ελλιπείς εγκαταστάσεις προμήθειας ρεύματος σε όλο τον κόσμο καθιστούν αδύνατη την μαζική ηλεκτροκίνηση. Ακόμη, λόγω της υψηλής προγραμματισμένης αυτονομίας μειώνεται ο ρόλος του οδηγού, άρα και η ουσιαστική αίσθηση οδήγησης.

Συμπερασματικά, παρά τα μειονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης στα αυτοκίνητα, αυτά που έχουν να προσφέρουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι πολύ καλύτερα και σύγχρονα-εξελιγμένα από αυτά που προσφέρουν τα συμβατά αυτοκίνητα. Με λίγα λόγια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήρθαν για να μείνουν.

Πηγή: Νάσος Παπαϊωάννου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης