Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Επιμέλεια Άρθρου: Κυριακούλη Ευθυμία

Η πληροφορική έχει σήμερα πρωταρχικό ρόλο στην ζωή μας, δεν ήταν όμως πάντοτε έτσι. Με την πάροδο του χρόνου σημειώθηκε ραγδαία εξέλιξη, για να καταλήξουμε στις σημερινές της δυνατότητες, που αξιοποιούνται από τον καθένα μας καθημερινά. Μέσα από το μουσείο πληροφορικής ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο και να παρακολουθήσει την πορεία της εξέλιξής της από τις απαρχές της μέχρι σήμερα.

Μοναδικό στο είδος του σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, έχοντας αφετηρία των δράσεων του το 2008, θεωρείται από το 2012 ο πρώτος επίσημος φορέας στην Ελλάδα που συλλέγει και εκθέτει σε ενιαίο χώρο την εξέλιξη στον τομέα της πληροφορικής από την δεκαετία του 70’ μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 90’.  Η συλλογή του χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στην Ελλάδα. Βασίζεται σε δωρεές λογισμικού, υπολογιστών και άλλων αντικειμένων από  το χώρο της Πληροφορικής, που προέρχονται από ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, διάφορους φορείς όπως εκπαιδευτικούς καθώς και ιδιώτες. Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερους από 280 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πάνω από 5.400 αντικείμενα που σχετίζονται με τον τομέα της πληροφορικής.

Σκοπός του Μουσείου είναι:

  1. Η διάσωση, συλλογή και συντήρηση μοναδικών μηχανημάτων και εντύπων, που συντέλεσαν στην εξέλιξη της τεχνολογίας
  2. Η γνωριμία και η διάδοση της ιστορία της Πληροφορικής στο κοινό.
  3. Η παρακολούθηση της διαρκούς εξέλιξής της Πληροφορικής κατά τις τελευταίες δεκαετίες και η μετάδοση της γνώσης στις νέες γενιές.
  4. Η ανάδειξη του υλικού με διαδραστικό τρόπο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη.
  5. Η ανάπτυξη τρόπων ξενάγησης ατόμων χωρίς ακοή και χωρίς όραση.
  6. Η ανάπτυξη προγραμμάτων, για παιδιά και ενήλικες, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Μια ξενάγηση στο μουσείο επιτρέπει στον επισκέπτη: ηχητική ξενάγηση μέσω του κινητού του, να παίξει βιντεοπαιχνίδια και να βγάλει φωτογραφίες και βίντεο.

Το μουσείο επίσης επιτρέπει 3D εικονική περιήγηση, την οποία κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Το μουσείο βρίσκεται στην Αθήνα στην περιοχή του Μοσχάτου και δέχεται μεμονωμένους επισκέπτες καθώς και σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως με τους υπεύθυνους.

Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου Πληροφορικής: https://elmp.gr/mouseio/

Πηγές

https://elmp.gr/mouseio/

https://museumfinder.gr/item/elliniko-mousio-pliroforikis/