Τσαρλς Μπάμπατζ

Επιμέλεια Άρθρου: Μακρή Σταυρίνα, Μαρίνη Μαρία

Ο Τσαρλς Μπάμπατζ γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1791 και πέθανε στις 18 Οκτωβρίου του 1771 στο Μέριλμποουν,  από νεφρική ανεπάρκεια. Ήταν Βρετανός μαθηματικός εφευρέτης και μηχανικός ο οποίος δημιούργησε τον πρώτο προγραμματιζόμενο υπολογιστή. Τον χαρακτηρίζουν ως «πατέρα του υπολογιστή».

Το 1991 κατασκευάστηκε μια πλήρως λειτουργική μηχανή με μεθόδους αντίστοιχες του 19ου αιώνα. Με αυτή την  επιτυχή προσπάθεια, κατασκευάστηκε η πρώτη μηχανή που θα μπορούσε να λειτουργήσει. Επιπλέον ήταν οικονομολόγος, φιλόσοφος καθηγητής πανεπιστημίου, μηχανικός, αστρονόμος και συγγραφέας. Κέρδισε πάρα πολλά βραβεία όπως χρυσό μετάλλιο της βασιλικής αστρονομικής εταιρείας.

Ο Τσαρλς Μπάμπατζ είχε πολύ καλή οικονομική κατάσταση από τον πατέρα του. Έτσι είχε την ικανότητα να διδαχτεί κοντά σε αρκετούς και ικανούς δασκάλους κατά την εκπαίδευση του. Μετά την ηλικία των οκτώ ετών, στάλθηκε σε ένα επαρχιακό σχολείο όπου εκεί αρρώστησε με αποτέλεσμα να ανέβασει υψηλό πυρετό. Οι γονείς του διέταξαν να μην ζορίζεται το μυαλό του αλλά και αυτός πίστευε ότι αυτή η αδράνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερικές από τις παιδικές του λογικές σκέψεις. Στη συνέχεια φοίτησε στο κολλέγιο King Edward VI Grammar School αλλά πάλι η υγεία του τον οδήγησε σε ιδιαίτερα μαθήματα. Στη συνέχεια της ζωής του γράφτηκε στην ακαδημία Holmwood, μαζί με 30 φοιτητές. Αυτή η ακαδημία είχε μία πολύ καλή, πλήρης βιβλιοθήκη, η οποία έκανε τον Μπάμπατζ να έχει αγάπη για τα μαθηματικά. Στη συνέχεια μπήκε στο Τρίνιτι Κόλετζ. Εκεί ήτανε απογοητευμένος από την μαθητική του εκπαίδευση.

 

Πηγή https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BB%CF%82_%CE%9C%CF%80%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B6