Ο κύκλος των χαμένων ποιητών: μια ταινία-σταθμός!

assets_LARGE_t_420_54384544

Από την Ελευθερία Μπάμπη, μαθήτρια του Γ2

 

250px-Dead_Poets_SocietyΓνωστή και ως η ταινία που συγκίνησε τους πάντες  και πλημμύρισε τις κινηματογραφικές αίθουσες, η ταινία «Dead Poets Society» είναι ένα δράμα αμερικανικής παραγωγής του 1989. Σκηνοθέτης είναι ο Πίτερ Γουίαρ ενώ το σενάριο το έχει γράψει ο Τομ Σούλμαν. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ρόμπιν Γουίλιαμς, Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ, Ίθαν Χοκ, Τζος Τσαρλς και Γκέιλ Χάνσεν. Μετά τον θάνατο του Ρόμπιν Γουίλιαμς, η φράση «Οh Captain! My Captain» (που αναφέρεται στο τέλος της ταινίας) έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες του κόσμου!

   Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Τζον Κίτινγκ, ενός καθηγητή, ο οποίος ξεκίνησε διδάσκοντας αγγλική λογοτεχνία και έφτασε σε σημείο να «αλλάζει» ζωές. Όλα ξεκινάνε  το 1959 όταν αρχίζει να διδάσκει στην Ακαδημία Γουέλτον όπου υπήρξε και ο ίδιος μαθητής. Όλοι οι μαθητές του ήταν παιδιά συντηρητικών οικογενειών. Ο Κίτινγκ, κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν την ποίηση λέγοντάς τους, ότι η ποίηση δεν υπάρχει μόνο στα βιβλία αλλά και μέσα στην ζωή τους.

  Τι ήταν όμως «Ο Κύκλος Των Χαμένων Ποιητών»;  Ήταν μια άτυπη μυστική λέσχη λογοτεχνίας στην οποία ο Κίτινγκ μέσα από τα μαθήματα που έκανε,  έμαθε στα παιδιά πώς να πάνε κόντρα στο κατεστημένο και πως να απελευθερώσουν τις καταπιεσμένες επιθυμίες τους. Ο καθηγητής, αποτέλεσε έμπνευση για τους μαθητές του, οι οποίοι ακολούθησαν τον τρόπο σκέψης του και η ζωή τους άλλαξε για πάντα!

  Η υπόθεση βασίστηκε εν μέρει στις αληθινές εμπειρίες του σεναριογράφου κατά τη φοίτησή του στο Montgomery Bell Academy με καθηγητή τον Samuel F. Pickering, ο οποίος ακολουθούσε ένα αντισυμβατικό στυλ διδασκαλίας.

5.0.2 deadpoetssociety

    Αρκετοί νεαροί  ηθοποιοί που έπαιζαν στην ταινία, έγιναν πολύ σύντομα διάσημοι. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ήθαν Χοκ ο οποίος μόλις στα 19 του είχε ξεκινήσει να σπουδάζει θέατρο. Όταν κέρδισε τον ρόλο του Todd o Χοκ σταμάτησε τις σπουδές του.

ethan660 2010-10-04-DeadPoetsSociety1989CD2.avi_003839798

   Η ταινία έλαβε πολύ καλές κριτικές και απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας εκείνο του Πρωτότυπου Σεναρίου. Με προϋπολογισμό 16,4 εκατομμύρια δολάρια η ταινία έκανε πρεμιέρα τριημέρου με 7,5 εκατομμύρια δολάρια. Στον υπόλοιπο κόσμο έφτασε στα 140 εκατομμύρια δολάρια ενώ στο Αμερικανικό Box office συγκέντρωσε 95,8 εκατομμύρια δολάρια. Παγκοσμίως απέφερε 235,8 εκατομμύρια δολάρια.

Όσοι από εσάς δεν έχετε δει την ταινία καλά θα κάνετε να την παρακολουθήσετε! Αν και έχουν περάσει 28 χρόνια από τότε που πρωτοπροβλήθηκε, τα μηνύματα που εκπέμπει εξακολουθούν να είναι επίκαιρα…

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ο κύκλος των χαμένων ποιητών: μια ταινία-σταθμός!"

Σχολιάστε

Top