Ανακύκλωση: από το παλιό στο καινούριο ή κάνοντας το άχρηστο χρήσιμο

eco

Από τις μαθήτριες του Β2 Κουκουρδή Αναστασία, Παπαϊωάννου Μαρία, Παπαϊωάννου Χρυσούλα

    ανακυκλωση 3 Ανακύκλωση είναι η διαδικασία διαχωρισμού, συλλογής και στην συνέχεια ανακατασκευής, αλλά και μετατροπής, μεταχειρισμένων υλικών ή απόβλητων σε προϊόντα, για να ξαναέρθουν στα χέρια των καταναλωτών. Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία της ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο.

    Η ανακύκλωση στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι καινούριο. Σαν διαδικασία  άρχισε την εποχή του Χαλκού. Τότε  έλιωναν τα μεταλλικά αντικείμενα για να παράγουν νέα προϊόντα. Στα νεότερα χρόνια με την αλματώδη πρόοδο της βιομηχανίας η ανακύκλωση γίνεται πιο δύσκολη, εξαιτίας της παραγωγής πολλών νέων προϊόντων. Το 1970 σε συνέδριο για την ανακύκλωση αποφασίστηκε να σηματοδοτούνται τα ανακυκλώσιμα προϊόντα με λογότυπο. Το 2007 για την παραγωγή, την αποθήκευση, την ανακύκλωση και την μεταχείριση των σκουπιδιών υιοθετήθηκε κανόνας για την διευκόλυνση της ανακύκλωσης.

Ανακυκλώσιμα υλικά
Τα πιο συνηθισμένα υλικά που μπορούμε να ανακυκλώσουμε είναι:

  • χαρτί
  • γυαλί
  • πλαστικό
  • αλουμίνιο και άλλα μέταλλα
  • μπαταρίες
  • απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Διαδικασία

anakyklosi-2

Το να κάνουμε ανακύκλωση δεν είναι κάτι δύσκολο. Είναι μια συνήθεια που πρέπει να κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας. Πώς; Ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  • διαχωρίζουμε καθημερινά τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα υπόλοιπα απορρίμματα
  • αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα κι αν χρειάζεται τις
    ξεπλένουμε
  • δεν πετάμε στον κάδο τα απορρίμματα μέσα σε σακούλες αλλά χύμα
  • διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια
  • δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια σε κάδους ανακύκλωσης
  • κλείνουμε τους κάδους για να προστατέψουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή

    ανακυκλωση1Αν αναρωτιέστε γιατί να μπείτε σ’ αυτή τη διαδικασία η απάντηση είναι πως τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πολλά. Αναρωτηθήκατε ποτέ που καταλήγουν τα σκουπίδια σας; Μήπως θεωρείτε ότι απαλλαχθήκατε από αυτά τη στιγμή που τα βγάλατε από το σπίτι σας; Η πραγματικότητα είναι ότι κάποια από αυτά θα κάνουν χιλιάδες χρόνια για να εξαφανιστούν, ενώ άλλα εκπέμπουν επικίνδυνες ουσίες προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στον πλανήτη μας. Πριν λοιπόν μετατρέψουμε τη γη σε μια απέραντη χωματερή, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη σώσουμε!  Επιπλέον με την ανακύκλωση εξοικονομούμε ενέργεια, πρώτες ύλες, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, εξοικονομούμε χρήματα.

   Μπορεί κάποιοι να σκέφτεστε ότι η ανακύκλωση αφορά τους μεγάλους. Η άποψη αυτή δεν είναι σωστή. Κι εμείς τα παιδιά πρέπει να κάνουμε την ανακύκλωση τρόπο ζωής τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Άλλωστε πετώντας λιγότερα σκουπίδια στο περιβάλλον βελτιώνουμε την ποιότητα και της δικής μας ζωής!

 ανακυκλωση

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Ανακύκλωση

coolweb.gr/anakiklosi-ofeli-anakiklosis-ston-planiti/

https://www.eoan.gr/el/

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ανακύκλωση: από το παλιό στο καινούριο ή κάνοντας το άχρηστο χρήσιμο"

Σχολιάστε

Top