Πρότυπα και είδωλα παιδιών και εφήβων

προτυτα3

Από τη μαθήτρια του Γ2 Τσατσαλή Κυριακή

προτυπα2Τα πρότυπα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων. Ως πρότυπα θεωρούνται τα πρόσωπα που είναι άξια μιμήσεως για τα θετικά τους χαρακτηριστικά. Θεωρούνται  ιδεατοί τύποι ανθρώπων που ενσαρκώνουν αξίες και ιδανικά για τα οποία αποτελούν αντικείμενα θαυμασμού. Τα πρότυπα παραδειγματίζουν, διδάσκουν και συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας παιδιών και εφήβων. Συχνά όμως, ιδιαίτερα κατά την εφηβική ηλικία τα πρότυπα δίνουν τη θέση τους στα είδωλα. Τα είδωλα είναι συνήθως δημόσια πρόσωπα που γίνονται αποδέκτες άκριτης λατρείας και προκαλούν μιμητισμό.

   Τα  μικρά παιδιά μιμούνται τους γονείς τους, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα πρότυπά τους. Ένα παιδί αρχικά παρατηρεί την συμπεριφορά των γονιών του και μετά την εφαρμόζει. Έτσι οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να σκέφτονται πριν πράξουν  το πώς θα αντιδράσει το παιδί τους σε αυτό που σκοπεύουν να κάνουν. Με λίγα λόγια, οι γονείς πρέπει να σκεφτούν, αν θέλουν το παιδί τους εκτός από τα καλά να υιοθετήσει και τα κακά της συμπεριφοράς τους, διότι όλοι μας έχουμε και ελαττώματα. Έτσι,  αν κοροϊδεύει ο γονιός τους ανθρώπους για την εμφάνισή τους, είναι φυσικό το παιδί να κάνει το ίδιο. Επίσης είναι γενικά αποδεκτό ότι πολλές ρατσιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές των παιδιών καλλιεργούνται από το οικογενειακό περιβάλλον.  Αν ο γονιός περνάει τον ελεύθερο χρόνο του μπροστά σε μία οθόνη, τότε το παιδί, όταν μεγαλώσει και χρειαστεί να μελετήσει, θα παρατάει το διάβασμα για να παίξει στον υπολογιστή ή στο κινητό. Επομένως οι γονείς πρέπει να σκεφτούν το πρότυπο που θέλουν να περάσουν στο παιδί τους.

     προτυπα5Επίσης τα παιδιά εκτός από τους γονείς τους θαυμάζουν και τους πρωταγωνιστές-ήρωες παραμυθιών, κινουμένων σχεδίων και κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ξεχωρίζουν χαρακτήρες που διακρίνονται για τη σωματική τους δύναμη και τις υπερφυσικές τους δυνάμεις, την εξυπνάδα τους , την καλοσύνη αλλά και την ομορφιά τους. Δυστυχώς τα παιδιά λόγω ηλικίας συχνά συγχέουν την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία και τη φαντασία  και η μίμηση των παραπάνω προτύπων κάποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών ή να οδηγήσει σε απογοητεύσεις.

   προτυπα4Ο έφηβος σταδιακά απομακρύνεται από τα γονεϊκά πρότυπα, νιώθει ότι θέλει να «απελευθερωθεί»  από τους γονείς του. Συχνά νιώθει ανασφάλεια Στη συνέχεια προσπαθεί να αυτοπροσδιοριστεί και συχνά ταυτίζεται με κάποιο πρόσωπο  που επιδιώκει να το μιμηθεί. Επιπλέον νιώθει τη ανάγκη να ενταχθεί σε διάφορες ομάδες της αρεσκείας του.

   Τα πρότυπα στην εφηβική ηλικία συχνά γίνονται είδωλα, αντικείμενα λατρείας και μίμησης από τους εφήβους. Τα πρότυπα-είδωλα των εφήβων προέρχονται συνήθως από το χώρο  του κινηματογράφου, της μουσικής, της τηλεόρασης, του αθλητισμού και του λεγόμενου lifestyle. Επιλέγονται λόγω της δημοτικότητας, της επαγγελματικής τους επιτυχίας, της εξωτερικής τους εμφάνισης, των χρημάτων που κερδίζουν, του τρόπου ζωής τους. Όμως τα άτομα αυτά που συνήθως γίνονται γνωστά όχι με βάση τη μόρφωσή τους ή τις ηθικές αξίες τους, επηρεάζουν αρνητικά τους εφήβους προβάλλοντάς τους λανθασμένα πρότυπα ανθρώπων που κυνηγούν τη δόξα και το γρήγορο και εύκολο πλουτισμό και η μίμησή τους φέρνει τους εφήβους αντιμέτωπους με πολλούς και σοβαρούς κινδύνους (απαξίωση της μόρφωσης, χρήση επικίνδυνων ουσιών, αλκοόλ, κάπνισμα κ.ά.).

προτυπα1

   Για τους παραπάνω λόγους είναι αναγκαίο ο έφηβος να έχει σωστά πρότυπα στην εφηβεία, διότι από την εφηβεία «χτίζει» τη βάση για τη ζωή του και σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει το σχολείο προβάλλοντας σωστές συμπεριφορές και αξίες. Αλλά και η οικογένεια δίνοντάς του σωστή αγωγή.

   Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο γονιός έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του παιδιού και αυτός είναι να του μαθαίνει από μικρή ηλικία να σέβεται τον συνάνθρωπό του και πολλά άλλα χρήσιμα πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα θαυμάζει ένα σωστό πρότυπο και αργότερα ως έφηβος θα είναι περισσότερο έτοιμος να αντιμετωπίσει τον κόσμο.

      ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

 https://www.govastileto.gr/to-paidi-mou/simperifores-ton-gonion-pou-antigrafoun-ta-pedia/

http://efivoi-neoi.blogspot.com/2017/03/blog-post_27.html

http://papatsiros.blogspot.com/2015/04/blog-post_27.html

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Πρότυπα και είδωλα παιδιών και εφήβων"

Σχολιάστε

Top