Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

file-6238da4f10d3b

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Γ΄ Τάξης και συγκεκριμένα κατά την υλοποίηση του προγράμματος «Το παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία», θα επιχειρήσουμε να σας παρουσιάσουμε τα τοπόσημα της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και της Αθήνας γενικότερα.

Θα ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια γράφοντας για το

Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στεγάζεται στον πρώτο όροφο κτηρίου, που συνδυάζει νεοκλασικά και μοντέρνα στοιχεία, όπως διαμορφώθηκε με επέμβαση στο προϋπάρχον κτίσμα της Δεξαμενής, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δεκελείας 152 και Ατταλείας 2 και είναι εναρμονισμένο στον περιβάλλοντα χώρο (Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας).

(http://ppied-museumfx.gr/foundation/)

Στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» υπάρχει συγκεντρωμένο ιστορικό και λαογραφικό υλικό (όπως κειμήλια και ενθυμήματα) από περιοχές της Μικράς Ασίας όπου έζησε και έδρασε ο Ελληνισμός από αρχαιοτάτων χρόνων, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στις αρχές του 20ου αιώνα έως τη Μικρασιατική καταστροφή. Η ταξινόμηση και η έκθεση του εν λόγω υλικού είναι σε μόνιμη βάση.

Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» δημιουργήθηκε με σκοπό την περισυλλογή της ιστορικής και εθνολογικής ύλης και τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού και άλλων ενθυμημάτων τόσο από τη Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Πόντο, όσο και από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, που θα συντελέσουν στη διατήρηση της μνήμης και της ιστορικής παράδοσης του ελληνισμού, ανά τους αιώνες.

(http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=22204)

Το Μουσείο είναι χωρισμένο σε τρεις θεματικές ενότητες έχοντας ως άξονα τη μικρασιατική καταστροφή (1922). Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται η δομή της κοινωνίας, ο τρόπος ζωής, οι συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων πριν τα ιστορικά γεγονότα του 1922 (αρχές 20ου αιώνα). Ακολουθεί η δεύτερη ενότητα με την περιγραφή των ιστορικών εξελίξεων που οδήγησαν στην καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και η τρίτη ενότητα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση στον ελλαδικό χώρο και την περιγραφή των συνθηκών και των καταστάσεων με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι πρόσφυγες με τον ερχομό τους (1922).

(http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=22204)

Το ertnews στο Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» (φωτορεπορτάζ).

Το φυλλάδιο του Μουσείου.

file-6238db34ea676