Μουσείο Αφής – Ένα από τα πέντε του είδους του στον κόσμο (Δ.Μ.)

Μουσείο αφής

Η μαθήτρια Δ.Μ. της Γ΄ Τάξης επιμελήθηκε το συγκεκριμένο  άρθρο.

Το Μουσείο Αφής, μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο δημιουργήθηκε το 1984,  με σκοπό την παροχή της ισότιμης δυνατότητας στον τυφλό επισκέπτη ή άτομο με πρόβλημα όρασης, για επαφή με το μεγαλείο και τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω της αίσθησης της Αφής.

Βρίσκεται στην Καλλιθέα (Δοϊράνης 198), στο ιστορικό κτήριο του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, δωρεά Εμπειρίκου την δεκαετία του 50 και είναι προσβάσιμο και σε άτομα με κινητικές, αλλά και λοιπές αναπηρίες.

Τις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσές του κοσμούν εκθέματα (αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα) -πιστά αντίγραφα από τα πιο γνωστά και αντιπροσωπευτικά εκθέματα που υπάρχουν στα Μουσεία της χώρας μας, άλλα και του εξωτερικού, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. 

Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.

Επίσης στο Μουσείο Αφής φιλοξενούνται γλυπτά του αείμνηστου και τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμεικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.

https://fte.org.gr/tactile-museum/

Podcast - Συνέντευξη με την Μαριέττα Λάππα στο Μουσείο Αφής

Ο Φάρος Τυφλών της ΕλλάδαςΙστορικό