Η ΡΑΠ μουσική στην Ελλάδα

Του μαθητή της Α Λυκείου, Κωνσταντίνου Πούλιου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΠ;

Η ραπ είναι ένα αφροαμερικανικό είδος μουσικής, το οποίο άρχισε να εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το πρώτο ραπ τραγούδι που κυκλοφόρησε ονομάζεται “Rapper’s Delight” από το συγκρότημα “The Sugar-hills Gang”. Μια μουσική που υποστηρίζει το ραπ είναι το Hip-Hop. Αυτό εμπεριέχει ψηφιακή δειγματοληψία δηλαδή μουσική και ήχους που δημιουργούνται από άλλες ηχογραφήσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται η Ραπ, Deejaying, BreakDancing, ζωγραφική και γκράφιτι. Τα κύρια χαρακτηριστικά του μουσικού αυτού είδους είναι ο υβριστικός και επαναστατικός στίχος. Οι στίχοι μιλάνε για τον ρατσισμό, για τη δύσκολη καθημερινότητα, τα ναρκωτικά και εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον των νέων παιδιών που μεγαλώνουν υπό αυτές τις συνθήκες. Άλλωστε και η λέξη “ραπ” στα Αγγλικά σημαίνει χτυπώ/κατηγορία. Σε όλο τον κόσμο η ραπ εμφανίστηκε ως είδος το 1969. Στην Αμερική έγινε γνωστή αμέσως. Ένας από τους πρώτους ράπερ στον κόσμο ήταν ο DJ Kool Herc.

ραπ1

Η ΑΝΘΙΣΗ ΤΗΣ ΡΑΠ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη φορά που ακούστηκε η Ραπ μουσική στην Ελλάδα, ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό της Γλυφάδας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήρθε στην Ελλάδα το γκράφιτι και το break-dance θέτοντας έτσι ουσιαστικά τα θεμέλια της κουλτούρας της hip-hop στην Ελλάδα. Η γένεση του hip-hop στην Ελλάδα συμβαίνει στις ντισκοτέκ, ως χορευτικό ιδίωμα της μουσικής ντίσκο. Τα πρώτα συγκροτήματα που ξεκίνησαν στην Ελλάδα, ήταν οι FF.C που ξεκίνησαν στον Βύρωνα της Αττικής το 1987. Επίσης το ίδιο έτος εμφανίζεται ο ράπερ Άρης Τόμας, ο οποίος, ωστόσο, παρέμεινε περισσότερο κοντά στη χορευτική κουλτούρα της ντίσκο μουσικής. Ο πρώτος Ελληνικός δίσκος της μουσικής hip-hop/ραπ ήταν το “Εν+Τάξει” των Ο.Ρ.Α. που κυκλοφόρησε το 1990. Από τα πρώτα Ελληνικά σχήματα hip-hop, και ιδιαίτερα επιδραστικό στην εποχή του αλλά και αργότερα, ήταν οι Στέρεο-Νόβα. Το πρώτο, ομώνυμο άλμπουμ τους, κυκλοφορεί το 1992. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 το ελληνικό hip-hop ήταν εντελώς άγνωστο στο ευρύ κοινό, καθώς η χρήση του ίντερνετ, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα από πρακτικά όλους τους καλλιτέχνες για την δημοσίευση των κομματιών, ήταν περιορισμένη και το κυριότερο, δεν υπήρχαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε και πλατφόρμες αποθήκευσης βίντεο, όπως το YouTube. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες εκείνης της περιόδου δεν έλαβαν μεγάλη αναγνώριση, παρά μόνο μετά την αρχή της επόμενης δεκαετίας, όταν δηλαδή το κίνημα άρχισε να γίνεται γνωστό σε περισσότερους. Πλέον σχεδόν όλοι έχουν λάβει τεράστια αναγνώριση καθώς θεωρούνται ότι ήταν αυτοί που έφεραν το hip-hop στην Ελλάδα.

Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΡΑΠ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Το 1997 ένα νέο συγκρότημα, οι Ζωντανοί Νεκροί (ΖΝ) φέρνει τα πάνω κάτω στην ελληνική ραπ σκηνή. Οι Ζωντανοί Νεκροί έφεραν δύο νέα στυλ στο ραπ, τα οποία δεν είχαν ακουστεί ποτέ στην τότε Ελληνική σκηνή της ραπ: Αυτά ήταν το Battle Rap δηλαδή η ζωντανή αλληλοσυκοφάντηση αντίπαλων ράπερ και το ραπ που προάγει τον υπόκοσμο, το έγκλημα και τα ναρκωτικά. Και τα δύο αυτά στυλ σήμερα είναι πάρα πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα. Από το 1998 έως και το 2000, στη χρυσή αυτή εποχή της ραπ, άρχισαν να γίνονται πασίγνωστα τα συγκροτήματα: Outkast Excellence, Παρεμβολές, Σκιές, Warriorz, Ανάφλεξη, Evnus, Αποκάλυψις, Ομήρου Απόγονοι, Deadlock, Frontal Attack, Prohja, Στοιχειά, Στοίχημα, Μπλόφα, Brigada, Barcode Crew και άλλα. Κυρίως από την αρχή της νέας δεκαετίας και μετά, χάρη στην εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων και στην αυξημένη δημοτικότητα που έλαβε η ραπ κατά την προηγούμενη δεκαετία, το συγκεκριμένο είδος στην Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί, αλλά και παραλλαχτεί. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κυρίως του εφηβικού και προεφηβικού, έχει εγκαταλείψει την ελληνική μουσική άλλων ειδών και έχει αφοσιωθεί στο άκουσμα της hip-hop, καθώς πολλοί καλλιτέχνες εκφράζοντας τα συναισθήματα τους από την καθημερινή τους ζωή συγκινούν τους δέκτες.

2

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΡΑΠ

Χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς είναι η κυριαρχία ενός ηλικιακά νεότερου κοινού, η οποία έχει επηρεάσει σχεδόν όλους τους καλλιτέχνες λιγότερο ή περισσότερο, ωθώντας κάποιους, όπως π.χ. τον 12ο Πίθηκο να αναλάβουν τον ρόλο του «δασκάλου» του δρόμου, διδάσκοντας στο κοινό μέσα από τα κομμάτια τους αξίες, ηθική, ιδανικά κ.λπ. Φυσικά δεν βλέπουν όλοι θετικά την εξάπλωση της ραπ στο εφηβικό κοινό και έχει κάνει πολλούς ράπερ παλιάς σχολής να θεωρήσουν ότι το κίνημα έχει χάσει τη παλιά του μαγεία. Νέα συγκροτήματα που έκαναν δυναμική εμφάνιση στην ελληνική ραπ σκηνή είναι οι: Joker/Two-Face, οι Φι Βήτα Σίγμα και οι Χάσε Την Πίστη σου. Η νέα γενιά έχει προσφέρει πολλά στον ήχο της ραπ με ολόφρεσκους καλλιτέχνες να ξεπηδάνε συνεχώς όπως: Bloody Hawk, Λόγος Τιμής, Σκιάχτρο, Ραμμένος Άσσος, Novel 729, Εθισμός, ΛΕΞ, Sadam, N.O.E., Immune και άλλοι.

34

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΡΑΠ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Από το 1998 μέχρι και το 2023 οι πιο γνωστοί και παράλληλα σημαντικότεροι ράπερ/συγκροτήματα της ραπ στην χώρα μας είναι οι εξής: Βόρεια Αστέρια (συγκρότημα-crew), ΛΕΞ (ράπερ), Beats Pliz (μουσικός παραγωγός)

Σε όλο τον κόσμο είναι: Eminem, Kanye West, Ice Cube, Jay-Z, 2PAC

7

5

6

ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA Pediatrics, επισημαίνει την τάση των ράπερ να μιλούν συχνά για την κατάθλιψη και την αυτοκτονία στα τραγούδια τους, ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτές οι αναφορές μπορούν να είναι ένας καλός σύμμαχος στον αγώνα ενάντια σε ψυχικά προβλήματα.

Η ραπ μουσική μιλάει στην ψυχή των νέων. Μπορεί πάρα πολύ εύκολα να επηρεάσει απόψεις, συμπεριφορές και την αντίληψη των νέων για τον κόσμο. Σίγουρα, κάποια τραγούδια θα επηρεάσουν θετικά, να προσφέρουν το αίσθημα της συμπαράστασης στις ψυχικά δύσκολες στιγμές και να φτιάξουν τη διάθεση του ακροατή. Επίσης μπορεί και να αφυπνίσουν τις νέες γενιές σχετικά με το τι γίνεται στον κόσμο μας. Παρ’ όλα αυτά σίγουρα μπορεί να επηρεάσουν κάποιον και αρνητικά, καθώς δυστυχώς δεν είναι λίγα τα τραγούδια της ραπ που αναφέρονται υποτιμητικά στο γυναικείο φύλο, αντιμετωπίζοντάς το ως σκεύος ηδονής, ανάγουν τη βία σε τρόπο ζωής και «διαφημίζουν» τα ναρκωτικά.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης