Νεανική παραβατικότητα

ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

της Τσιαλού Αλεξάνδρας-Ραφαηλίας, Α2

Η νεανική παραβατικότητα αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο και ταυτόχρονα ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τα ίδια τα θύματα αλλά και για την κοινωνία. Οι ηλικιακές ομάδες στις οποίες παρατηρείται η νεανική παραβατικότητα είναι από 7 έως 21. Παραβατικότητα υπάρχει κυρίως στους έφηβους (13-17) και στους μετεφήβους (18-20). Κατά την ανασκόπηση της διαδρομής της ζωής του εφήβου έως την εμφάνιση της παραβατικής συμπεριφοράς, φαίνεται ότι κεντρικό άξονα διαδραματίζουν οι παράγοντες οι οποίοι αποτελούν τους πιο βασικούς φορείς κοινωνικοποίησης, όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο (και οι σχολικές επιδόσεις), οι παρέες των συνομηλίκων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το διαδίκτυο.

Είδη νεανικής παραβατικότητας: παραβάσεις ειδικών νόμων όπως του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας  (Κ.Ο.Κ.), του νόμου περί ναρκωτικών, της παράνομης εισόδου στη χώρα καθώς και η επαιτεία, ληστείες, ‘‘κλοπές χρήσης’’ δικύκλων ή αυτοκινήτων, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορά/ιδιοποίηση ξένης ιδιοκτησίας, ανθρωποκτονίες, βιασμοί.

Το 26% των παιδιών ξεκινά την παραβατική συμπεριφορά στην ηλικία των 8 με 14 ετών, ενώ η παραβατικότητα εκδηλώνεται κυρίως μετά την ηλικία των 15 ετών. Μέσα στο 2023 σε παράνομες πράξεις προέβησαν 10.776 ανήλικοι, 1.100 εκ των οποίων ήταν έως 11 ετών και 1.400 από 12 έως 14 ετών. Μία στις τέσσερις παραβάσεις αφορά σε κλοπές, και μία στις πέντε σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ αυξητική είναι η τάση συμμετοχής κοριτσιών σε συμμορίες ανηλίκων.

Οι υποθέσεις που έχει διαχειριστεί η Αστυνομία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 ξεπερνούν εκείνες που είχαν καταγραφεί σε όλη της διάρκεια του 2022. Είχαμε 1.400 περιπτώσεις βίας μεταξύ εφήβων, οι οποίες έφτασαν το 2022 στις δικαστικές αίθουσες Θεσσαλονίκης, ενώ 1.179 υποθέσεις εγκληματικότητας ανηλίκων αποτυπώθηκαν στα στατιστικά του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ για το έτος 2021. Στο πλαίσιο αυτών 1.750 ανήλικοι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη, εκ των οποίων και 233 ανήλικα κορίτσια. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2023 έγιναν 1.353 συλλήψεις ανηλίκων και σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες», ανέφερε, κάνοντας τη σχετική παρουσίαση, ο Ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας και μέλος της Ομάδας Διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, Αθανάσιος Κανάκης.

Από τις παραβάσεις ανηλίκων το 25% αφορά σε κλοπές, το 21% σε παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το 19% σε ναρκωτικά, το 8% σε ληστείες, 6% στην αθλητική νομοθεσία, 3% σε φθορά ξένης ιδιοκτησίας, 3% σε σωματικές βλάβες, 2% στη γενετήσια ελευθερία, 1% σε απειλές, 1% σε εξύβριση- δυσφήμιση, 1% σε διατάραξη οικιακής ειρήνης και 1% σε απάτες.

Πώς αντιμετωπίζονται οι παραβάτες;

Προβλέπονται μέτρα διοικητικά για τους ανηλίκους ηλικίας 7 έως 17 ετών, μέτρα ασφάλειας (αναμορφωτικά και θεραπευτικά) καθώς και μέτρα ποινικού σωφρονισμού για τους εφήβους 12 έως 17 ετών, ποινή φυλάκισης 1-12 μηνών μέχρι και άνω του ενός έτους.

Επιμέλεια: Αλβανίδου Γεωργία

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης