ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

«Γνωρίζοντας τον τόπο μας!»

Η Φιλιππιάδα είναι κωμόπολη του νομού Πρέβεζας.Σήμερα είναι η έδρα του δήμου Ζηρού.Το όνομά της,το οφείλει στην αγάπη των κατοίκων της για τα άλογα(Φίλος+ίππος).

ΕΛΕΥΘ1

Η πόλη βρίσκεται σε μια εύφορη πεδιάδα που διαρρέεται από τον ποταμό Λούρο,που αποτελεί το φυσικό σύνορο με τον νομό Άρτας.Έτσι οι κάτοικοί της ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η πόλη της Φιλιππιάδας ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Χάραδρο που άκμασε τον 7ο και 8ο αιώνα π.Χ και ερείπια της οποίας βρίσκονται στη θέση Καστρί.Κατά τον Β’ Βαλκανικό πόλεμο στις 28 Οκτωβρίου του 1912,η Φιλιππιάδα ελευθερώνεται από τον οθωμανικό ζυγό. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου,πέρασε σε Ιταλική και αργότερα σε Γερμανική κατοχή,μέχρι την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων τον Οκτώβριο του 1944.

ΕΛΕΥΘ2

Σήμερα η πόλη της Φιλιππιάδας, είναι γνωστή για τον μεγάλο αριθμό πελαργών που φιλοξενεί κάθε χρόνο.Οι κάτοικοι,φρόντισαν να δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για τους πελαργούς που καταφτάνουν κάθε χρόνο για να περάσουν εκεί το καλοκαίρι τους.Έτσι οι πελαργοί είναι πια το σύμβολο της πόλης. Αν βρεθείτε εκεί την άνοιξη ή το καλοκαίρι και κοιτάξετε ψηλά,θα δείτε τις τεράστιες φωλιές των αποδημητικών αυτών πτηνών σε κάθε σημείο της πόλης,στο δημαρχείο,στις κολώνες ,στα μπαλκόνι,στις ταράτσες των σπιτιών και τους πελαργούς να πετούν πάνω από τα σπίτια.

 

 

 

 

ΕΛΕΥΘ3

 

 

 

 

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

 

Στην ευρύτερη περιοχή της Φιλιππιάδας,αξίζει να δείτε τα ερείπια του αρχαίου οικισμού Όρραον,το ρωμαϊκό υδραγωγείο και το φράγμα του Λούρου,κοντά στο χωριό του Αγίου Γεωργίου και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής,την πανέμορφη Λίμνη Ζηρού,που συνδέεται με λαϊκούς μύθους.

ΕΛΕΥΘ4

 

 

 

 

 

Πηγές:

https://www.google.com/search?

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΣΥΝΤΑΞΗΣ : ΘΑΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Β2

Σχολιάστε