Μια έρευνα για τη σχέση μαθητών με τον αθλητισμό

πραωταθλητισμος

Δερβεντζης Ευάγγελος Β1, Κοντσέ Μαρία -Κωνσταντίνα Β2, Αλεξιάδου Μαρία Β1

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Χαριλάου σχετικά με τις τάσεις που έχουν οι μαθητές απέναντι στον αθλητισμό συλλέξαμε ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Το δείγμα της έρευνας ήταν 109 μαθητές του Γυμνασίου μας και από τις 3 τάξεις. Απάντησαν 55 κορίτσια και  54 αγόρια. 58 μαθητές είναι από τη Β’ Γυμνασίου, 31 από την Γ’ Γυμνασίου και 20 από την Α’. Για τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήσαμε  το GoogleForms.

Σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώσαμε ότι κατά ποσοστό 94% στα παιδιά αρέσει να αθλούνται. Μάλιστα το 79% προτιμάει τα ομαδικά αθλήματα, ενώ μόνο το 6,4% δήλωσε ότι του αρέσουν τα ατομικά. Το ομαδικό άθλημα που ελκύει τα πιο πολλά παιδιά είναι το Βόλεϊ με ποσοστό 39,4%. Με το ποδόσφαιρο ασχολείται το 19,3% και με το μπάσκετ το 14,7% των μαθητών. Από τα ατομικά αθλήματα οι μαθητές προτιμούν το Ταεκ-κβον-ντο με ποσοστό 9,2%.

Ασχολείσαι με καποιο άθλημα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το γεγονός ότι σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (44%) οι μαθητές θα επέλεγαν ένα άλλο άθλημα από αυτό με το οποίο ασχολούνται. Σε πρώτη επαφή με το άθλημα με το οποίο ασχολούνται ήρθαν  κυρίως λόγω των φίλων τους σε ποσοστό 38,5%, λόγω του σχολείου και της τηλεόρασης με ποσοστό 14,4%. Βέβαια σημαντικό ρόλο στην πρώτη επαφή με το άθλημα έχουν φυσικά και οι γονείς των παιδιών με ποσοστό 11,5%.

 

 

Γνωριμία με το άθλημα

 

Παρ΄ όλα αυτά ο βασικός λόγος για τον οποίο επέλεξαν το άθλημα με το οποίο ασχολούνται είναι, γιατί απλώς τους αρέσει (ποσοστό 59,6%) και μόλις το 15,4% επέλεξε το άθλημα αυτό γιατί πιστεύει ότι ταιριάζει στον χαρακτήρα του και το 8,7% γιατί πιστεύει ότι ταιριάζει στο σωματότυπό του. Σε ερώτηση μας αν υπάρχουν αθλήματα μόνο για γυναίκες ή μόνο για άνδρες, μόνο το 14% των μαθητών μας απάντησαν θετικά ότι κάποια αθλήματα απευθύνονται μόνο σε γυναίκες ή άνδρες.

 

Λόγος Επιλογής

 

 

Οι περισσότεροι μαθητές με την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό επιδιώκουν να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση (42,7%) και να ψυχαγωγηθούν (25,2%). Τα παιδία θεωρούν ότι έχουν επιτύχει τον βασικό τους στόχο να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση, γιατί η εικόνα του σώματος τους έχει βελτιωθεί (43,4%), γιατί τρέχουν χωρίς να λαχανιάζουν (22,2%) και γιατί τρέχουν γρήγορα (19,2%).

 

 

Βελτίωση;;

 

    

Στην ερώτηση μας πόσες φορές την εβδομάδα αθλούνται, οι μαθητές μας απάντησαν ότι αθλούνται 4 φορές την εβδομάδα σε ποσοστό 29,6%, 5 φορές την εβδομάδα σε ποσοστό 14,8% και 6 φορές σε ποσοστό 12%. Η προπόνηση διαρκεί 2 ώρες για το 50% των μαθητών, 1 ώρα για το 20,4% και 3 ώρες για το 9,3% των μαθητών.

 

Φορες Εβδομάδα

 

 

 

 

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 46,8% είχε τουλάχιστον μία άσχημη εμπειρία από τραυματισμό, το 5,5% από επικίνδυνη συμπεριφορά άλλων και το 3,7% από τιμωρία.

Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε ότι οι μαθητές εξακολουθούν να αθλούνται και να μην έχουν επηρεαστεί από αυτήν την εμπειρία.

Σχολιάστε

Top