Η ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

Τα δάση αποτελούν το καταφύγιο για χιλιάδες είδη φυτών και ζώων. Έχουν τους δικούς τους κανόνες και λειτουργίες συχνά αόρατες στο ανθρώπινο μάτι. Αποτελούν τη φυσική μας ασπίδα έναντι των πλημμύρων, της διάβρωσης του εδάφους και της κλιματικής κρίσης, ενώ είναι οι πνεύμονες της Γης και του ανθρώπου.

Μια δασική πυρκαγιά έχει άμεσες επιπτώσεις σε ζώα, πουλιά και φυτά. Προκαλεί σοβαρές ζημιές στους αγρότες, στις περιουσίες των ανθρώπων αλλά και σε υποδομές. Για να σβηστούν οι πυρκαγιές χρειάζεται να διατεθεί μεγάλο οικονομικό κόστος και μπορεί να καταλήξει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε τα προηγούμενα καλοκαίρια. Σε βάθος χρόνου, μπορεί να οδηγήσει στην οριστική απώλεια βλάστησης, στη διάβρωση του εδάφους και τελικά στην αύξηση των πλημμυρών και την ερημοποίηση.

Το ξέρεις ότι την τελευταία εικοσαετία, στην Ελλάδα εκδηλώνονται κάθε χρόνο περίπου 10.000 πυρκαγιές υπαίθρου και καίγονται κατά μέσο όρο 534.121 στρέμματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια.

Η προστασία των δασών κατοχυρώνεται συνταγματικά στο άρθρο 24 του Συντάγματος: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός [...] Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων [...] Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία ή αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».

Η πρόληψη είναι ο μονόδρομος που θα μας οδηγήσει στην αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών και εν τέλει στην προστασία των δασών παγκοσμίως.

Γι’ αυτόαπομάκρυνε εύφλεκτα υλικά και εξοπλίσου με πυροσβεστήρα, δεξαμενή νερού, αντλία και σωλήνες. Μην ψήνεις στην ύπαιθρο. Μην πετάς σκουπίδια στα δάση. Εκτός ότι μολύνεις το περιβάλλον, μπορεί να αποτελέσουν εστία φωτιάς. Αν δεις φωτιά, κάλεσε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία.

5 4 3 2

Πηγές:

https://www.wwf.gr/ti_kanoume/fysh/dasi/pyrkagies/

https://contentarchive.wwf.gr/areas/forests/forests-and-climate-change

Ομάδα εργασίας: Αρχιτεκτονίδης Σταύρος, Κατής Αλέξανδρος, Παρδάλης Αλέξανδρος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης