Ένας απρόοπτος επισκέπτης

Κάποιες μέρες είναι λίγο διαφορετικές από τις άλλες, λόγω κάποιων ασυνήθιστων γεγονότων.

Έτσι, η Τετάρτη 1/12/2021 για εμένα, τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες μου ήταν μια διαφορετική μέρα που θα την θυμόμαστε σίγουρα!

Την ώρα της γυμναστικής ο κύριος Σταμάτης, δάσκαλος της Ε’ τάξης, μας διέκοψε να δούμε κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Ένα πουλί επισκέφτηκε το σχολείο μας! Ήταν πιο μεγάλο από σπουργίτι και με γαμψή μύτη! Είχε χρώμα γκρι και καφέ στα πούπουλα και κατακίτρινα μάτια με μαύρη κόρη!!!

Είχε τρυπώσει και είχε εγκλωβιστεί μέσα στο κεντρικό κτίριο του σχολείου μας. Ο κ. Σταμάτης μαζί με τον διευθυντή του συστεγαζόμενου σχολείου με πολλή προσοχή κατάφεραν να το πιάσουν. Σκοπός τους ήταν να το βοηθήσουν να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

Όλα τα παιδιά μαζευτήκαμε να δούμε και να αποχαιρετίσουμε τον απρόοπτο επισκέπτη μας. Ο κύριος Σταμάτης μας είπε ότι ονομάζεται “γεράκι Κιρκινέζι”. Ύστερα το απελευθερώσαμε.

Νιώθω πολύ μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό που είδα αυτό το πουλί από κοντά! Σίγουρα θα θυμάμαι για πάντα αυτή τη μέρα!!!

 2

Κιρκινέζι

Το Κιρκινέζι είναι ένα μικρό μεταναστευτικό γεράκι που αναπαράγεται κατά αποικίες, πολύ συχνά μέσα σε κατοικημένες περιοχές, όπου επιλέγει τρύπες σε ψηλά κτίρια, σε τοίχους σπιτιών και αποθηκών ή σε σκεπές για να φτιάξει τη φωλιά του. Αν και γεράκι, είναι κατά κύριο λόγο εντομοφάγο πουλί.

Η βασική του προτίμηση είναι τα έντομα, που αποτελούν έως και το 80% της διατροφής του. Κυνηγάει κυρίως ακρίδες και γρύλους και, όταν οι αγρότες καίνε τα σπαρτά, πολύ συχνά παρατηρείται να κυνηγάει τα έντομα, τα ποντίκια και τις σαύρες που προσπαθούν να διαφύγουν.

Προστατεύεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς περιλαμβάνεται και στον Κόκκινο Κατάλογο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας.

Το Κιρκινέζι είναι ένα κομψό, μικροκαμωμένο γεράκι, με σχετικά στενά, μυτερά φτερά και στενή ουρά. Ειδικά το αρσενικό έχει λεπτή ουρά από την οποία μπορεί να προεξέχουν τα κεντρικά φτερά σε σχήμα σφήνας.

Έχει μήκος 29-32 cm, η ουρά του φτάνει τα 11-12 cm και έχει άνοιγμα φτερών 58-72 cm. Το θηλυκό έχει βάρος 160 gr και είναι εμφανώς πιο ογκώδες από το αρσενικό με βάρος 140 gr.

Το Κιρκινέζι είναι ένα από τα πιο μικρόσωμα γεράκια στην Ευρώπη.

Το αρσενικό έχει γκριζωπό κεφάλι, ενώ η πλάτη και τα άνω καλυπτήρια είναι βαθύχρωμα καστανά. Η ουρά του έχει μία φαρδιά, σκούρα λωρίδα στην άκρη.

Το θηλυκό αντίθετα δεν έχει έντονα χρώματα και είναι αρκετά πιο μουντό, με καφετί κεφάλι με εμφανείς γραμμώσεις, ενώ το πάνω μέρος του έχει χρώμα ζεστό καστανό που ωστόσο παραμένει λιγότερο κοκκινωπό από του αρσενικού. Το θηλυκό έχει σκούρες ρίγες, παρά κηλίδες και ουρά σχεδόν πάντα ραβδωτή. Η λωρίδα στην άκρη της ουράς είναι κάπως πιο φαρδιά.

3

ΠΗΓΕΣ

Περχανίδου Ζωή, Δ΄τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης