Η ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

Τι είναι η τρύπα του όζοντος;

Η τρύπα του όζοντος είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα ,που όσο περνούν τα χρόνια εντείνεται.. Πρόκειται για μια στιβάδα στρώματος στην ατμόσφαιρα η οποία έχει υποστεί αλλοίωση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αραίωση σε κάποια σημεία της.

2

Το 1970 παρατηρήθηκε μια μικρή αραίωση που δεν είχε ανησυχήσει τους επιστήμονες. Αργότερα αυτή η τρύπα μεγάλωσε επικίνδυνα. Βέβαια, δεν είναι ακριβώς τρύπα αλλά αραίωση της παρουσίας όζοντος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

3

Αίτια δημιουργίας της τρύπας του όζοντος

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως για την τρύπα του όζοντος ευθύνονται οι χλωροφθοράνθρακες. Από αυτούς παράγεται το φρέον και άλλα ψυκτικά υγρά. Παρόλα αυτά τα αίτια μπορεί να είναι πολλαπλά, ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι απόλυτα φυσικά αίτια (όπως τα αέρια που εκτοξεύονται από μια έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα καταστρέφουν ένα μεγάλο ποσοστό από το όζον της στρατόσφαιρας). H ατμοσφαιρική θερμοκρασία είναι επίσης ένας παράγοντας που επηρεάζει το βαθμό μείωσης του ατμοσφαιρικού όζοντος. Χωρίς καμία αμφιβολία όμως τα κυριότερα αίτια της εμφάνισης της τρύπας του όζοντος είναι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η αποβολή αεριών και ουσιών όπως περιγράψαμε πιο πάνω.

4

Οι επιπτώσεις της τρύπας του όζοντος

 Η υπεριώδης ακτινοβολία που δεν φιλτράρεται προκαλεί βλάβες στους ζωντανούς οργανισμούς. Όταν βγαίνουμε στον ήλιο πρέπει να φοράμε αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου και να μην καθόμαστε στον ήλιο από τις 11π.μ έως 5μ.μ..

Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας και βοηθάει αρνητικά στο λιώσιμο των πάγων. Η 16η Σεπτεμβρίου του 1987 ανακηρύχτηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τρύπας του Όζοντος. Αν και έχει σταματήσει να μεγαλώνει, χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποκατασταθεί.

Πηγές:

https://www.maxmag.gr/perivallon/trypa-toy-ozontos-to-chroniko-mias-anthropinis-katastrofis/

https://eclass.uowm.gr/modules/document/file.php/ELED313/%CE%97%CE%9B%CE%95%CE%9A%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97%20%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%A3/Ozon.pdf

Ομάδα εργασίας: Περχανίδου Ζωή, Μπουρλή Ελεάνα, Μπαξεβάνου Μαρία-Μαρίνα