Τι μολύνει τελικά την ατμόσφαιρα;

Ξέρουμε όλοι ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Σίγουρα έχουμε ακούσει τη φράση “η υπερθέρμανση του πλανήτη “ . Ποιες είναι όμως οι αιτίες αυτού του φαινομένου;

Όλοι θα λέγαμε τα εργοστάσια και τα μέσα μεταφοράς….. Έχει σκεφτεί κανείς την αγελάδα ; Ναι , καλά ακούσατε την αγελάδα! Πρώτα-πρώτα ας πούμε λίγα λόγια για τα αέρια και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κάθε χρόνο απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα 45-50 δισεκατομμύρια τόνοι αερίων. Αυτά τα αέρια βοηθάνε στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Χωρίς αυτά η θερμοκρασία θα ήταν -18 βαθμοί κελσίου. Όμως, οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνουν αυτά τα αέρια με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη.
23
Πώς όμως τελικά επιβαρύνουν οι αγελάδες το περιβάλλον; Με την πέψη τους. Οι αγελάδες και τα άλλα βοοειδή κατά τη διαδικασία της πέψης τους παράγουν μεθάνιο.Μία αγελάδα απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα καθημερινά 100-200 λίτρα μεθανίου. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 4,000 γρ διοξειδίου του άνθρακα, ένω ένα τζιπ απελευθερώνει 3,419 γρ διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης η κατανάλωση νερού για την κτηνοτροφία είναι στο 55% , ενώ για οικιακή χρήση στο 5%. Ακόμη η κτηνοτροφία ευθύνεται για την αποψίλωση του Αμαζονίου. Το 80% των δασών έχει μετατραπεί είτε σε βοσκοτόπια , είτε σε καλλιέργιες για ζωοτροφές.
4
5
Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα αυτό ; Από που πηγάζει όλο αυτό ; Τι μπορούν να κάνουν οι κτηνοτρόφοι και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ;
Η Ε.Ε. έδωσε το 32% του προυπολογισμού για την διαφήμιση του κρέατος και των γαλακτοκομικών, ενώ το 19% για την διαφήμιση των φρούτων και λαχανικών.
Ο υπερκαταναλωτισμός και η ταχυφαγία οδηγούν στη μεγάλη ζήτηση προιόντων από βοοειδή.
Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να δίνουν πιο εύπεπτη τροφή στα ζώα τους, ώστε αυτό να μειώσει την ποσότητα του μεθανίου.
Εμείς μπορούμε να ακολουθήσουμε την μεσογιακή διατροφή, δηλαδή να τρώμε περισσότερα όσπρια, φρούτα, λαχανικά και λιγότερο κρέας.
6
                                                                                                                                 Αναστασία Κατσαούνη
                                                                                                                                 Ζωή Περχανίδου
Πηγές:
Envinow.g
Tanea.gr
 Cowspiracy- youtube
Propaganda.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης