Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων

Η ειρήνη ήταν πάντα μία μικρή χρονική περίοδος ανάμεσα σε πολέμους.

Από την αρχή της ιστορίας μας τα παιδιά στα σχολεία διδάσκονται για τον Τρωικό πόλεμο, τους περσικούς πολέμους, τις μάχες του Μεγαλέξανδρου φτάνοντας στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο με τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων τους και τις κτηνωδίες τους.

Ο Ηρόδοτος περιγράφοντας πάρα πολύ καλά την τραγωδία του πολέμου αναφέρει: «Στην ειρήνη, οι γιοι θάβουν τους πατεράδες τους. Στον πόλεμο, οι πατεράδες θάβουν τους γιους.»

Μία από τις πιο μελανές σελίδες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου υπήρξε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, η γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης από τους Γερμανούς του Χίτλερ. Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος θανατώθηκαν γύρω στα 6 εκατομμύρια Εβραίοι από όλη την Ευρώπη, κυρίως σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ου αιώνα είχε να παρουσιάσει έναν μεγάλο αριθμό Εβραίων, περίπου 80 με 90 χιλιάδες. Πριν την έλευση των Γερμανών στην πόλη μας ο πληθυσμός τους αριθμούσε περίπου 50.000, εκ των οποίων οι 46.000 εξοντώθηκαν κατά την περίοδο 1941-1944, καθώς οδηγήθηκε στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου και του Μπέργκεν-Μπέλζεν.

Χρονικό

Στις 11 Ιουλίου 1942 οι Γερμανοί διατάζουν να μαζευτούν στην πλατεία Ελευθερίας όλοι οι άντρες Εβραίοι ηλικίας  18-45, οι οποίοι μένουν κάτω από τον καυτό ήλιο μέχρι το μεσημέρι δεχόμενοι ταπεινώσεις και μαρτύρια.

2

Από τις αρχές του 1943 επιβάλλεται στους Εβραίους να φορούν το κίτρινο άστρο, ενώ τον Μάρτιο ξεκινάει ο πρώτος συρμός από τη Θεσσαλονίκη γεμάτος Εβραίους για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο τελευταίος φεύγει τον Αύγουστο του 1943. Συνολικά 19 συρμοί μεταφέρουν το 95% των Εβραίων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Από αυτούς το 1945 καταγράφτηκε ότι επέζησε μόλις το 3,5%, δηλαδή 1950 άτομα.

Στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα που προελαύνουν απελευθερώνουν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

3

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφασίζει να ανακηρύξει την 27 Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς.

Χρύσα Αγγίδου

Πηγές:

http://www.jmth.gr/

https://unric.org/

https://www.sansimera.gr/worldays/130

https://www.voria.gr/article/oi-ebraioi-tis-thessalonikis-xthes-simera-aurio

https://parallaximag.gr/thessaloniki/istoria-evraikon-oikogeneion-tis-thessalonikis

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης