Κλιματικοί πρόσφυγες ή περιβαλλοντικοί μετανάστες

Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί μία νέα μορφής μετανάστευσης, όπου άνθρωποι, συνηθίζουν να αποκαλούνται «κλιματικοί πρόσφυγες». Αυτοί εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, εξαιτίας των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής.

Το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη, μία αυστραλιανή δεξαμενή σκέψης, εκτίμησε πρόσφατα ότι, μόνο το 2017, 18 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή το 61,5% των παγκόσμιων μετατοπίσεων, εξαναγκάστηκαν να μετακινηθούν λόγω φυσικών καταστροφών. Σημειώνεται ότι οι φυσικές καταστροφές δεν προκαλούνται καθολικά από την αλλαγή του κλίματος αλλά από την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλεί πιο συχνές και έντονες καταστροφές.

Αν και οι προβλέψεις ποικίλουν, οι εκτιμήσεις συμφωνούν ότι οι αριθμοί αυτοί θα εκτοξευτούν. Σύμφωνα με έρευνες ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα σε περιοχές με «πολύ υψηλή» έκθεση στο μεταβαλλόμενο κλίμα. Μάλιστα, έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2018 εκτιμά ότι, μέχρι το 2050, θα υπάρχουν 143 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί μετανάστες.

Ωστόσο, πολλά κράτη εξακολουθούν να προσδίδουν στην έννοια «πρόσφυγες» ένα συγκεκριμένο νομικό ορισμό. Μία μεγάλη πλειοψηφία των νομικών υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που μετακινούνται ή αναγκάζονται να μετακινηθούν λόγω κλιματικών καταστροφών δεν είναι κυριολεκτικά «πρόσφυγες».

2

Μία μερίδα επιστημόνων υποστηρίζουν την θεωρία ότι οι φυσικές καταστροφές, όπως η ξηρασία ή οι τυφώνες, μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ειρήνη σε ήδη ασταθείς περιοχές, προκαλώντας πολέμους ή άλλες βίαιες συγκρούσεις.

Μέχρι να διευκρινιστεί το ποιος μπορεί να τύχει ασύλου, στο επίκεντρο παραμένουν τα ανθρώπινα δικαιώματα με τη διασφάλιση των μέσων διαβίωσης, για όσους αναγκάζονται να μετακινηθούν λόγω της αλλαγής του κλίματος, και την ανάπτυξη υποδομών για τη διευκόλυνση της ζωής των ατόμων, που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Όλα αυτά απαιτούν ένα κόστος και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος πρέπει να πληρώσει για τη δυσχερή κατάσταση των ευάλωτων στο κλίμα.

Ιωάννα Κύργια

Μερσάντα Μαρκάι

Πηγές:

https://www.efsyn.gr/kosmos/maties-ston-kosmo/oikologika/200951_klimatikoi-prosfyges-i-periballontikoi-metanastes

https://www.oikologos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1326:0148&catid=83:society&Itemid=242

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης