Η ιστορία των Ποντίων

Η αρχαιότερη αλλά και η νεότερη ιστορία των Ποντίων αποτελεί παράδειγμα δυναμισμού και πίστης. Όντας κατατρεγμένοι για ολόκληρες γενιές, κατάφεραν να επηρεάσουν με την κουλτούρα και με τον πολιτισμό τους ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Από την Οθωμανική περίοδο (18ος – 19ος αιώνας) μέχρι τη Γενοκτονία των Ποντίων (1914-1923) και τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου, τελικά, κατέληξαν διωγμένοι στην Ελλάδα, και παρά τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες οικογενειών και συγγενών, εκείνοι διατήρησαν αναλλοίωτα τα στοιχεία, που τους έκαναν τόσο ξεχωριστούς.
Από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, μέχρι τη δυναμικότητα και το πάθος στους χορούς τους, μπορούν να αναφερθούν πολλά στοιχεία που κάνουν αυτόν τον λαό μοναδικό.
Η Πόντια γυναίκα
Η ιστορία των ποντίων2
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η θέση της γυναίκας στην οικογένεια. Παρά το γεγονός ότι έζησε σε ανδροκρατούμενες εποχές και κάτω από αναχρονιστικές αντιλήψεις, η Πόντια γυναίκα αναγνωριζόταν για τον δυναμισμό της και για την αποφασιστικότητά της.
Η Πόντια αποτελεί σύμβολο τρυφερής μητέρας, ενώ παράλληλα υπήρξε ατρόμητη και πιστή σύζυγος. Επίσης, δεν ήταν λίγες οι φορές που λόγω της αγάπης της για την ελευθερία, οδηγήθηκε στη μάχη, αποδεικνύοντας ότι η ταπείνωση και ο εξευτελισμός δεν θα γίνουν ποτέ τρόπος ζωής για την ίδια και την οικογένειά της.
Πηγές:
https://www.lelevose.gr/zontani-istoria-ton-pontion/
https://www.sansimera.gr/articles/140
https://pontiakiparadosi.weebly.com/alphanutaurhoiotakappaeta-phiomicronrhoepsilonsigmaiotaalpha.html
https://pontiakiparadosi.weebly.com/gammaupsilonnualphaiotakappaiotaalpha-phiomicronrhoepsilonsigmaiotaalpha.html
Ελεάνα Μπουρλή – Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης