Μια πολυπολιτισμική τάξη γεμάτη γεύσεις και αρώματα!

Παραδοσιακή συνταγή Τακούμ από τη Νιγρίτα Σερρών

Χρυσοβαλάντης2
Υλικά

  • 1 κοτόπουλο
  • ½ συκωτάκια από κοτόπουλο
  • 750 γραμμάρια ρύζι καρολίνα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • ½ κ.σ. ρίγανη
  • 5 αυγά
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Βράζουμε το κοτόπουλο και τα συκωτάκια για 15΄ και στη συνέχεια τα τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια.

Βήμα 2°:  Τσιγαρίζουμε για 3΄ τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι , τον δυόσμο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.

Βήμα 3ο: Προσθέτουμε το τεμαχισμένο κοτόπουλο και τα συκωτάκια και τα τσιγαρίζουμε για 2΄. Προσθέτουμε ½ του λίτρου ζωμό από το κοτόπουλο και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα.

Βήμα 40: Στη βάση του ταψιού πασπαλίζουμε φρυγανιά, ώστε να μην κολλήσει η γέμιση που ήδη ετοιμάσαμε. Τοποθετούμε τη γέμιση στο ταψί και ψήνουμε για 20΄ στους 180ο .

Βήμα 5ο: Σπάμε τα πέντε αυγά και προσθέτουμε λίγο νερό. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε προσεκτικά τα αυγά και στη συνέχεια ψήνουνε για άλλη μισή ώρα μέχρι να γίνει μια κρούστα.

Χρυσοβαλάντης1

Το παραδοσιακό φαγητό το έφτιαχναν αλλά και συνεχίζουν να το φτιάχνουν  οι νοικοκυρές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε κάποια χωριά του νομού Σερρών. Το τοποθετούσαν στο κέντρο του τραπεζιού και θυμιάζανε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Θεοφάνης-Χρυσοβαλάντης Αρμουτσής, Ε΄τάξη

 

«ΨΗΤΟ ΑΡΝΙ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ» από την Αλβανία


Η συνταγή αυτή είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Αλβανίας που συνηθίζεται να μαγειρεύεται κυρίως το Πασχα με αρνί και ρύζι μαζί με γιαούρτι. Την ίδια συνταγή την κάνουν και οι Βλάχοι στην Ελλάδα. Η αλβανική του ονομασία είναι Tave Kosi.

Ζωή

Συστατικά:
• 1 1/2 κιλό μπούτι ή ωμοπλάτη αρνιού
• αλάτι
• πιπέρι
• 3/4 φλ. βούτυρο
• 2 κ.σ. ρύζι
• 1 κιλό γιαούρτι
• 5 αβγά χτυπημένα
• 1 κ.σ. Αλεύρι
Εκτέλεση

• Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και αλατοπιπερώνουμε.

            • Περιχύνουμε το μισό από το βούτυρο που έχουμε στο φλυτζάνι και ψήνουμε στους 170-180°C αλείφοντας πότε
               πότε με το ζουμί του, για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
            • Ανακατεύουμε το ρύζι στο ζουμί του ταψιού.
            • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη ενώ φτιάχνουμε τη σάλτσα γιαουρτιού.
            • Αλατοπιπερώνουμε το γιαούρτι.
            • Προσθέτουμε τα αβγά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Βάζουμε στην άκρη.
            •  Λειώνουμε το υπόλοιπο ½ φλ. βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
            •  Σοτάρουμε μέχρι να είναι ομοιόμορφο.

  • • Προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.
    • Ρίχνουμε τη σάλτσα γιαουρτιού στο ταψί, ανακατεύουμε με τα κομμάτια κρέατος και ψήνουμε στους 180°C για   45 λεπτά! ΕΤΟΙΜΟ!

Ζωή Περχανίδου, Ε΄τάξη

 

Τηγανίτες ή Λαγγίτες από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης

Τηγανίτες

Υλικά:

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 ποτήρι γάλα

Για το τηγάνισμα

καλαμποκέλαιο

Για το σερβίρισμα

ζάχαρη ή μέλι

κανέλα

χοντροκομμένα καρύδια

 Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέσα σε ένα βαθύ μπολ, μέχρι να γίνουν χυλός. Αφήνουμε τον χυλό λίγη ώρα για να φουσκώσει. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μπόλικο καλαμποκέλαιο και μόλις ζεσταθεί καλά, παίρνουμε με ένα κουτάλι κουταλιές από τον χυλό και τις ρίχνουμε να τηγανιστούν. Για να μη μας κολλάει ο χυλός στο κουτάλι, κάθε φορά πριν πάρουμε χυλό βυθίζουμε το κουτάλι σε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό. Τηγανίζουμε τις λαγγίτες γυρίζοντάς τες μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να αποβάλλουν το περιττό λάδι. Τέλος τις τοποθετούμε σε πιατέλα κι από πάνω βάζουμε ζάχαρη ή μέλι, κανέλα και χοντροκομμένα καρύδια. Τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και ζεστές και κρύες.

Η συνταγή αυτή είναι πολύ εύκολη και την έφτιαχναν συχνά οι γυναίκες στη Χαλάστρα και στα γύρω χωριά από τα παλιά χρόνια. Μάλιστα όταν γεννιούνταν κάποιο μωράκι, έκαναν λαγγίτες και τις πήγαιναν ως κέρασμα στη λεχώνα.

Ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα σπιτικό χορταστικό γλύκισμα που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Πηγή κειμένου:  Από τις συνταγές της γιαγιάς μου

Πηγή εικόνας:  https://funkycook.gr

Κωνσταντίνος  Καραλιόλιος, Ε΄τάξη

 

 

Πισία με τυρί μία ποντιακή συνταγή

Για τη ζύμη

250γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4γρ.ξηρή μαγιά

20ml ελαιόλαδο

180ml νερό

1κ.του γλυκού ζάχαρη

1/2κ.του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

200γρ.φέτα

1 αυγό

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπωλ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό,προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη και ξεκουράζουμε για 30 λεπτά.

Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια περίπου 50γρ. και ανοίγουμε πιτάκια με το χέρισε αλευρωμένο πάγκο.

Γεμίζουμε τα πιτάκια με τη γέμιση, αφού έχουμε θρυμματίσει τη φέτα και την έχουμε ανακατέψει με το αυγό, τα κλείνουμε καλά,και τα ρίχνουμε σε άφθονο καυτό λάδι,μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

Χρήστος Τσακίρης, Ε΄τάξη

Πιλμένη από τη Ρωσία

Υλικά για τη ζύμη

1 ποτήρι χλιαρό νερό

2 αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1κ αλεύρι περίπου

Υλικά για τη γέμιση

700γρ κιμά

2 κρεμμύδια μεσαία

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό τα αβγά το αλάτι και σιγά σιγά προστεθούμε το αλεύρι μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Το χωρίζουμε σε τρία μέρη και το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά .Παίρνουμε

ζύμη  την ανοίγουμε λίγο με τα χεριά και βάζουμε μέσα τον κιμά. Ξανά κλίνουμε με τα χεριά και τα βάζουμε 3 με 5 λεπτά και σερβίρονται με στραγγιστό γιαούρτι.

Αλλέξανδρος Κατής, Ε΄τάξη

Μπουμπάριααπό τον Κολινδρό Πιερίας

Τα μπουμπαρια είναι ένα από τα πιο παλιά και παραδοσιακά φαγητά που φτιάχνετε στον Κολινδρό Πιερίας το Μεγάλο Σάββατο και τρώγεται το βράδυ μετά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα… Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι γνωστό σαν τζιγεροσαρμαδες αλλά έχει μια παραλλαγή στα υλικά…

Γιάννης1

Για τα μπουμπαρια θα χρειαστούμε:

1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικισια

Σκέπη

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια

2 ξερά κρεμμύδια

1 ματσάκι μαϊντανό

1 φλυτζανι του καφέ ρύζι Καρολίνα

Αλατι

Πιπέρι

Ρίγανη

Εκτέλεση:

Βράζουμε τη συκωταριά και την κόβουμε σε αρκετά μικρά κομμάτια, ψιλοκοβουμε όλα τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε.. Ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη συκωταριά τον ψιλοκομμένο μαϊντανό το ρύζι το αλάτι το πιπέρι και τη ρίγανη τα ανακατεύουμε κόβουμε τη σκεπη σε μεγάλα κόμματα βάζουμε στη μέση δύο κουταλιές από τη γέμιση που κάναμε και το τυλίγουμε… το βάζουμε σε ταψί και το ψήνουμεγια 30’-45’..

Γιάννης2

Ιωάννης Γλυκός, Ε΄τάξη

ΔΙΠΛΕΣ από την Πελοπόννησο

Οι δίπλες είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Πελοποννήσου όπου σερβίρετε συνήθως σε γάμους ή αρραβώνες αλλά και την πρωτοχρονιά!

ΥΛΙΚΑ

  •  4 αυγά
  •  1 φλ. καφέ τσίπουρο
  •  2 κ.σ. λάδι
  •  Λίγο αλάτι
  •  1 κουταλιά ζάχαρη
  •  Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  •  Χυμό από 1 πορτοκάλι
  •  500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  Μέλι
  •  Καρύδια
  •  Κανέλα

Αναστασία 1

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1)Ανακατεύουμε τα αυγά, το τσίπουρο, το αλάτι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού με το ξύσμα και το αλεύρι και φτιάχνουμε τη ζύμη μας.

2)Ανοίγουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε λεπτές λωρίδες ,έπειτα τις τυλίγουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

3)Μόλις τηγανιστούν τις σερβίρουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε πάνω τους το μέλι, τα σπασμένα καρύδια και την κανέλα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Αναστασία 2

Αναστασία Κατσαούνη, Ε΄τάξη

 

Τριλεκέ (από την Αλβανία)

Αυτό το γλυκό είναι από την Αλβανία.

 

Υλικά

Παντεσπάνι

4 αυγά

150γρ. ζάχαρη

250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 μπέικιν  πάουντερ

1 βανίλια

50 ml νερό -προαιρετικά

 

Σιρόπι

750 ml γάλα

3 κ. σ. ζάχαρη

200γρ. κρέμα γάλακτος

 

Καραμέλα

200γρ. ζάχαρη

1κ. σ. βούτυρο

200γρ. κρέμα γάλακτος

 

Σαντιγί

200γρ. κρεμα σαντιγί

 

Εκτέλεση

Σε μπολ χτυπάμε με το μίξερ για 5-6 λεπτά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, το νερό αν χρειάζεται, ώστε το μείγμα να είναι παχύρευστο και ανακατεύουμε για λίγο με αργές κινήσεις για να ενσωματωθεί το αλεύρι.

Σε ταψί, γυάλινο τετράγωνο, 25 x 35 ε.κ., στρώνουμε το μείγμα. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 170°C για 10 λεπτά, στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ακόμη.

Για το σιρόπι, ανακατεύουμε σε σκεύος την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει, και το γάλα. Τοποθετούμε στο ψυγείο.

Για την σάλτσα καραμέλας, βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με σύρμα, συνεχώς, υπομονετικά, μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, και μόλις λιώσει, την κρέμα γάλακτος. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι η σάλτσα

Για την σάλτσα καραμέλας, βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με σύρμα, συνεχώς, υπομονετικά, μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, και μόλις λιώσει, την κρέμα γάλακτος. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι η σάλτσα να είναι παχύρευστη. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για την σάλτσα καραμέλας, βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με σύρμα, συνεχώς, υπομονετικά, μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, και μόλις λιώσει, την κρέμα γάλακτος. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι η σάλτσα να είναι παχύρευστη. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για τη διακόσμηση, βάζουμε σαντιγί, αραιωμένη με 1 κ.γ. γάλα για να βγει το σχήμα πιο καλά, σε λεπτό κορνέ, ή σακουλάκι που έχουμε κόψει την άκρη, και τραβάμε κάθετες γραμμές, απόσταση 2-3 ε.κ.. Με οδοντογλυφίδα, σε απόσταση 5-6 ε.κ. τραβάμε την πρώτη οριζόντια γραμμή, ξεκινώντας την επόμενη γραμμή σε αντίθετη φορά, για το χαρακτηριστικό σχέδιο. Αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες να κρυώσει.

 

Μερσαντά Μαρκάι, Ε΄τάξη

Πηγή: www.bigmamacooks.gr/glyko-tapsiou-trilece

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης