Γνωρίζω το θέμα των πλημμυρών μέσα από άρθρα των ΜΜΕ: σκέψεις και συναισθήματα

Διαβάζοντας κάποιος το άρθρο της διαδικτυακής εφημερίδας ifimerida («Βούλιαξε» η Θεσσαλονίκη: Η κακοκαιρία έφερε πλημμύρες στο κέντρο της πόλης)  https://www.iefimerida.gr/ellada/kairos-thessaloniki-kakokairia-plimmyres-sto-kentro, για την κακοκαιρία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αισθάνεται κανείς λύπη, γιατί οι άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους, αλλά και κινδύνεψε η ζωή τους.

Το καιρικό φαινόμενο ήταν πάρα πολύ έντονο με πολύ άσχημες επιπτώσεις.

1

Άραγε η πυροσβεστική κατάφερε να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση!

Βλέποντας τις εικόνες του άρθρου σου προκαλούνται ανάμεικτα συναισθήματα. Αρχικά, αισθάνεσαι έκπληξη γιατί πλέον οι δρόμοι θυμίζουν ποτάμια παρά δρόμοι και πεζοδρόμια. Επίσης, μπαίνεις στη θέση των ανθρώπων που εκείνη τη στιγμή είχαν την ατυχία να βρίσκονται έξω και φαντάζεσαι τον τρόμο και τον φόβο που ένιωσαν. Επιπλέον, σε εντυπωσιάζει πόσο μαύρος είναι ο ουρανός και άγριο το τοπίο, πράγμα που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο κέντρο της πόλης μας.

Η κατάσταση εκείνη την ημέρα σίγουρα ήταν πολύ δύσκολη. Για τους πεζούς, σίγουρα, ήταν τραγικά τα πράγματα, γιατί κινδύνευσε η ζωή τους, καθώς δεν ήξεραν τι να κάνουν και πώς να φύγουν. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς, αφού προκλήθηκε μποτιλιάρισμα, οι δρόμοι έκλεισαν και γέμισαν νερά. Τέλος, σε δύσκολη θέση βρέθηκαν και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, αφού οι ζημιές στις επιχειρήσεις τους ήταν τεράστιες λόγω των νερών που μπήκαν μέσα στα μαγαζιά τους. Γενικά, ήταν μια πολύ δύσκολη, αλλά όχι πρωτόγνωρη κατάσταση. Τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν συχνά.

Συνήθως, οι καταστροφές που προκαλούνται από τις πλημμύρες έχουν να κάνουν με την καταστροφή του περιβάλλοντος, τις πυρκαγιές, την παράνομη υλοτομία και την αμέλεια των ανθρώπων να φροντίζουν τους δρόμους και τα φρεάτια, ώστε να παραμένουν καθαρά από κλαδιά, σκουπίδια και φερτά υλικά.

Η κύρια αιτία των πλημμυρών είναι οι ακραίες και έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες ως φυσικά φαινόμενα δεν μπορούν να προβλεφθούν. Για το λόγω αυτό η μόνη μας προστασία είναι η πρόληψη και η ετοιμότητα  μέσω της σωστής διαχείρισης.

  • Συντήρηση και καθαρισμός των φρεατίων αποχέτευσης
  • Αποφυγή καταστροφής και αποψίλωσης των δασών, ώστε τα δέντρα να συγκρατούν τα νερά
  • Αποφυγή μπαζώματος και τσιμεντοποίησης των ρεμάτων

Για την αντιμετώπιση των πλημμυρών χρειάζεται οργάνωση, μελέτη και κυρίως θέληση. Έτσι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα και οι κάτοικοι θα νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά με την εμφάνιση των πρώτων δυνατών βροχών.

2

Θεοφάνης – Χρυσοβαλάντης Αρμουτσής, Σταύρος Αρχιτεκτονίδης, Αθανασία Βασιλειάδου , Ανδρεάνα Μαντζιούρη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης