Παλαιότερα υπήρχαν παιδιά για τα οποία λέγονταν πως ήταν «τεμπέλικα», πως «δεν έπαιρναν τα γράμματα». Αυτά τα παιδιά συνήθως δέχονταν συνεχώς παρατηρήσεις, με αποτέλεσμα είτε σταματούσαν το σχολείο από νωρίς, είτε το τελείωναν χωρίς να έχουν αποκτήσει την ανάλογη γνώση. Στόχος ήταν να κάνουν κάποια εύκολη δουλειά και να «ξεμπερδεύουν», όπως έλεγαν.
Τι είναι το ειδικό σχολείο;
Το Ειδικό Σχολείο δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Δεν είναι ψυχιατρικό παράρτημα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Δεν είναι φυλακή ούτε, βέβαια, μέρος φύλαξης Α.Μ.Ε.Α.
Το Ειδικό Σχολείο είναι μια εκπαιδευτική μονάδα, η οποία:
Σκοπός είναι να αποκτήσουν, χωρίς φόβο και άγχος, σημαντικές μαθησιακές εμπειρίες.
Πώς λειτουργεί;
Τα παιδιά μετακινούνται καθημερινά προς και από το Ειδικό Σχολείο με διαμορφωμένα σχολικά οχήματα, που διατίθενται για τον σκοπό αυτόν. Οι μαθητές χωρίζονται σε τάξεις και τμήματα, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της βιολογικής και εκπαιδευτικής τους ανάγκης. Τα παιδιά ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα μαθημάτων, καθώς διδάσκονται Γυμναστική, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή και Πληροφορική. Τέλος, τα παιδιά πραγματοποιούν σχολικούς περιπάτους και εκπαιδευτικές εκδρομές, αλλά και συνεργάζονται και με άλλα Γενικά Σχολεία, είτε είναι συστεγαζόμενα με αυτά είτε όχι. Επιτυγχάνεται με τον τρόπο αυτόν η κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών και πολλαπλασιάζονται οι εμπειρίες μάθησης, σχολικής, κοινωνικής και συναισθηματικής.
Τα Ειδικά Σχολεία στην Ελλάδα
ΠΗΓΕΣ:
ΕΙΚΟΝΕΣ:
ΚΕΙΜΕΝΟ:
Ζωή Περχανίδου – Στ΄ τάξη